Řecko Makedonie a Srbsko

cestovani
Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: kombinovaná Strava: snídaně

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Řecko Makedonie a Srbsko

přes Jónské moře k perlám Balkánu

Korfu - Achillion - Egnatia - Dodóna - Ioannina - Kozani - Ohridské jezero - Ohrid - Skopje - Bělehrad


Doprava: kombinovaná

tam letecky Praha Brno Ostrava dle vývěru, zpět autokarem

Ubytování: hotel

Ubytování je zajištěno v hotelech ve 2lůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Možno zajistit ubytování 3.osoby na přistýlce.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy, Brna a Ostravy dle výběru na Korfu, transfer na ubytování do hotelu *** s bazénem, večeře.
2. den: Snídaně, pobyt u moře, individuální volno, večeře.
3. den: Po snídani se vydáme na polodenní výlet do hlavního města Korfu. První zastávka bude u letního zámečku Achillion, který si nechala postavit rakouská císařovna Alžběta, známá pod přezdívkou Sissi. Po prohlídce přejedeme na historický poloostrov Kanoni, odkud je krásný výhled na Myší ostrov a klášterní ostrůvek Vlacherna. Odtud uvidíme i celou letištní přistávací dráhu. Pojedeme kolem paláce Mon Repos s koloniálními architektonickými prvky, o němž se říká, že byl postaven na místě starověkého města Kerkyra, v jehož zahradách se nachází ruiny 3 starověkých chrámů. Projdeme se po největším řeckém náměstí Spianada s mnoha historickými budovami a zastavíme se u pravoslavného kostela sv. Spyridiona, kde se v kapli nachází ostatky tohoto světce. Ve volném čase si můžeme jako správní Řekové vychutnat odpolední kávu na náměstí Spianada, které je lemováno budovami s romantickým podloubím Liston z dob Napoleona, jež velmi připomínají pařížskou Ru Rivoli, nebo se věnovat nákupům. V pozdním odpoledni návrat na ubytování, večeře.
4. den: Po snídani pojedeme do přístavu v hlavním městě a odtud se přeplavíme trajektem do Igoumenitse. Dálnicí Egnatia, jež nese název po římské cestě spojující Jónské a Egejské moře, přijedeme do Dodóny, kde se v nádherné krajině nachází nejstarší řecká věštírna. Ve 2. tisíciletí před Kristem sem putovali věřící, aby jim kněží předvídali budoucnost. Nejprve se zde věštilo ze zvuku vydávaného úhozem na bronzové kotle, později ze šelestu listí na posvátném dubu. Uvidíme i divadlo pro 18.000 diváků. V 6. století odešli obyvatelé k jezeru Pamvotis a založili zde město, které bude našim dalším cílem. Univerzitní město Ioannina nás překvapí živou a příjemnou atmosférou. I my si vychutnáme frappé v jedné z mnoha restaurací a kaváren u jezera. Projdeme se historickou čtvrtí na poloostrově Pamvótis, v níž se mísí balkánská a turecká architektura. Pevnost Kástro je obehnána hradbami a nachází se zde i mešita, v níž je uloženo bezhlavé tělo Ali Paši Tepelenského vládce krutého, leč schopného. Ubytování, večeře.
5. den: Po snídani budeme pokračovat dále na sever po dálnici Egnatia s nádhernými výhledy na pohoří Pindos i na úrodná pole a vinice thesalské nížiny. Zastavíme se v hlavním městě západní Makedonie Kozani. Hranici s bývalou jugoslávskou republikou Makedonia překročíme ve Florině-Bitole. Kolem Presvanského jezera přijedeme k Ohridskému jezeru, k jednomu z nejstarších jezer na světě (spolu s Bajkalem, Titicacou a Tanganjikou). Pro svou jedinečnost a křišťálovou vodu a především díky fauně, která žije v jezeře, je jezero zapsáno na seznam UNESCO. Ubytujeme se v centru lázeňského historického městečka Ohrid, večeře.
6. den: Snídaně. Tento den strávíme v Ohridu. Podnikneme plavbu po Ohridském jezeře ke klášteru sv. Naoma. Lodičkami se můžeme vydat k pramenům Černého Drinu, otužilci se mohou vykoupat v jezeře (voda je ledová i v létě) a posedíme v kouzelných restauracích u jezera. Na břehu jezera se nachází řada obchůdků s místními suvenýry, z nichž nejoblíbenější jsou šperky z „ohridských perel“. Odpoledne se vrátíme autobusem do Ohridu, místa, kde působili sv. Kliment a Naum, žáci sv. Cyrila a Metoděje. Budeme mít možnost procházek po promenádě i návštěvy katedrálního chrámu sv. Sofie, uvidíme malý kostelík sv. Jana Kaneo postavený na útesu nad Ohridským jezerem a nově obnovený kostel sv. Klimenta a sv. Pantelejmona. Staré centrum Ohridu je pro svůj význam zapsáno na seznamu UNESCO. Večeře pro nás bude připravena v jedné z nejlepších restaurací na promenádě u jezera. Nocleh.
7. den: Po snídani odjedeme do hlavního města Makedonie Skopje. Projdeme se přes slavný kamenný most a náměstí Makedonia s památníkem Alexandra Velikého a cara Samuela. Prohlédneme si centrum Matky Terezy, kostely sv. Klimenta a sv. Spasitele, a také tržiště Bitbazar. Dozvíme se, kde se vzal nový sloh „turbobaroko“, jak místní nazývají nově zbudované centrum – výsledek působení nacionalistické vlády. I nás ohromí sochy v nadživotních velikostech, velkolepé „antické“ budovy, nad jejichž účelem budeme přemýšlet. Po ubytování vyrazíme na večeři do labyrintu kouzelných uliček v turecké čtvrti.
8. den: Po snídani pojedeme nejprve makedonskou a později srbskou krajinou s výhledy na vesničky s pravoslavnými kostelíky i islámskými minarety. Přijedeme do Bělehradu, krásného historického města se smutnou minulostí. Během své tisícileté historie byl Bělehrad asi čtyřicetkrát zničen a spousta cenných památek navždy vzala za své. Město na soutoku řek Dunaje a Sávy sloužilo dlouhá léta jako hraniční pevnost, teprve pak se z něj stalo významné obchodní a kulturní centrum. Dnes je Bělehrad moderním evropským městem se skvělými restauracemi, domy a těmi historickými skvosty, které přežily do dnešních dnů. Ubytujeme se v hotelu a po krátkém odpočinku odjedeme do centra na večeři do Skadarlije, která je vyhlášenou bohémskou čtvrtí Bělehradu s množstvím tradičních restaurací a vynikající kulisou balkánské hudby. Romantická ulička o délce 400 m s pěší zónou nás uchvátí zcela výjimečnou a živou atmosférou a jak se říká, že Montmartre je srdcem Paříže, Skadarlija je duší Bělehradu, což dosvědčují i takoví návštěvníci jako kytarista Jimy Hendrix, George Bush, španělský král Juan Karlos, šachista Anatolij Karpov a mnozí další. Návrat na ubytování.
9. den: Po snídani se vydáme na okružní jízdu Bělehradem. Prohlédneme si velkolepý chrám sv. Sávy, který je největším pravoslavným chrámem jak v Srbsku, tak na Balkáně a jedním z největších v pravoslavném světě vůbec. Projedeme se kolem významných budov – uvidíme majestátní budovu srbského parlamentu, palác se sídlem bělehradské radnice či v samotném centru umístěné Národní muzeum a Národní divadlo. Zastavíme se u kostela sv. Marka, kde jsou uloženy ostatky cara Štěpána Dušana Silného, patriarchy Germana a jiných srbských osobností, je zde také rodinná hrobka královského rodu Obrenovičů. Uvidíme i palác princezny Ljubice a především se projdeme ulicí Kňaza Michailija, která je obdobou naší Pařížské ulice a oblíbeným místem korzování Bělehraďanů. Přes čtvrť zvanou Nový Bělehrad s moderní architekturou se vrátíme zpět do našeho hotelu. Večer odjedeme na nábřeží Sávy, abychom i my vychutnali atmosféru nočního města, jež je pokládáno za Mekku nočního života na Balkáně. Můžeme se procházet po nábřeží nebo si vybrat k posezení některou z restaurací či barů nacházejících se na pontonech na řece.
10. den: Snídaně. S Bělehradem a naším putováním se rozloučíme výhledem na soutok Sávy a Dunaje z oblíbeného místa procházek rodin i milenců - Kalemegdanu. Je nejznámější a nejstarší historickou památkou Bělehradu, kterou představuje rozlehlá středověká pevnost z prastarých keltských časů na útesu nad soutokem Dunaje a Sávy s parkem. Její součástí je i Vojenské muzeum s exponáty od roku 1878, či nezapomenutelná vyhlídka na Nový Bělehrad se známou sochou Pobjednika. Poté již odjedeme do ČR. Příjezd do ČR v nočních hodinách.