KLENOTY MAROKA

cestovani
Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

KLENOTY MAROKA

Velká cesta Marokem – pouště, hory i královská města!
Tento zájezd vás zavede ze „starého kontinentu“ do zcela odlišného afrického prostředí. Al Maghreb al Aksa – „daleký západ“ z pohledu muslimského světa – to je Maroko – země mnoha tváří. Z příjemných oáz můžete vzhlížet k zasněženým vrcholům Vysokého Atlasu. Můžete pobýt v kouzelných zálivech Atlantiku. Díky bohaté historii zde můžete obdivovat rozvaliny antických měst i mediny – stará arabská centra velkých sídel a vedle toho exotické kasby (opevněné vesnice). Prostě je to pohádková země, která vám zazní muezzinovým svoláváním a zavoní kávou.

Program zájezdu

1. - 2. den: Odlet z Prahy, přílet do Casablancy, ubytování.
3. den: Prohlídka Casablancy: náměstí Mohameda V., park Arabské ligy, ohromná mešita Hassana II. na pobřeží – prohlídka (není v ceně, vstup dle aktuální situace). Krátký přejezd do Rabatu – dříve hnízda korzárů a královského města s bohatou historií, nyní hlavního města. Kasba Oudayas, Hassanova věž, královský palác s andaluskými zahradami a pevnost Chellah s pozůstatky antického města. Nocleh.
4. den: Chaouen – město neuvěřitelné bělosti i barev krásně položené v podhorské krajině. Přejezd pohoří Rif, které představuje přírodní hranici mezi Evropou a Afrikou a pokračování do Volubilis – největší a nejzachovalejší římské město v Maroku s neobvykle krásnými mozaikami. Krátká zastávka v Meknes (Marocké Versailles) – monumentální brány Bab el Mansour, Bab el Khamis, paláce a zdánlivě nekonečné (25 km) hradby Ismailova Královského města – Ismailovo mauzoleum. Nocleh.
5. den: Fés – dnes především poznáte atmosféru tohoto krásně scénicky položeného města, jeho uliček a súků. Je to nejstarší královské město v Maroku, po staletí náboženské a kulturní centrum západního islámského světa. Navštívíte Medinu, poznáte zdejší mešity, medresy, hradby paláce (medresy Bou Inania nebo Attarine, náměstí Nejjarin s krásnou mozaikovou fontánou aj.) i život za hradbami – koželužny, barvírny ze 14. stol., kovotepce a všude budete potkávat Berbery v jejich vlajících pastelových róbách. Nocleh.
6. den: Cesta do pravého srdce Maroka – projedeme nádhernými přírodními scenériemi Středního Atlasu (Marocké Švýcarsko) – nádherné cedrové háje v oblasti Ifrane a Azrou. Krásnou krajinou s výhledy do vysokohorského města Midelt (1488 m) – zastávka. Průjezd jednou z nejpůsobivějiších scenérií – kaňonem řeky Ziz. (Překročíme Velký Atlas.) Příjezd do městečka Er-Rachidia – důležité křižovatky kdysi kontrolované francouzskými legiemi. Poté krajina pomalu přechází v kamennou poušť. Po neočekávaném dech beroucím překvapení, kterým je oáza v údolí Ziz dojedeme do Erfoudu. V případě dostatku času možnost výletu na západ slunce do pouště mezi písečné duny Merzougy. (Jinak možnost absolvovat výlet na východ slunce druhý den.) Nocleh.
7. den: Možnost výletu na východ slunce do pouště mezi písečné duny Merzougy (časně ráno, před snídaní). Cesta do Tinerhiru přes Jorf a Tinjdad. Podél východních svahů Atlasu do Tinerhirské oázy s místními vesnicemi a bohatou vegetací palem. Poté objevování krás dramatického kaňonu Todra se skalami tyčícími se do výšky 300 m. Cesta údolím řeky Dades, oblastí, která produkuje proslulou růžovou vodu a přes Kelaa M´Gouna a Skouru dojedeme do Ourazazate známého filmovými studii. Nocleh.
8. den: Výlet do pouště a cesta přes údolí Draa, kde jsou největší palmové háje na jihu Maroka. Cesta „Údolím tisíce kasb“. Po návratu prohlídka Ourzazate. Nocleh.
9. den: Dnes projedeme kolem Ait-Ben Haddou – kasby proslavené jako místo natáčení řady filmů. Dále budeme projíždět pitoreskními vesnicemi a řadou serpentýn horské silnice dojedeme do průsmyku Tizi-n-Tichka v srdci Vysokého Atlasu. Každá další zatáčka silnice vás přivede do nové, dramatičtější krajiny, až průjezdem průsmyku se krajina zazelená. Přijedeme do Marrákeše – červeného královského města, nejfantastičtějšího marockého města. Nocleh.
10. den: Prohlídka fascinujícího Marrákeše – hlavního města jihu ležícího v rozlehlých oázách mezi pohořím Atlas a předpouštní oblastí: mohutné červené hradby kolem mediny, severní medina se súky (můžete shlédnout i řemeslníky při práci), minaret Koutoubia – klenot almohadského slohu, dolní medina s královským palácem, saadskými hrobkami, mauzolei a hlavně náměstím Djemaa El Fna plným akrobatů, tanečníků, zaříkávačů hadů – velké divadlo na ulici, fascinující atmosféra. Nocleh.
11. den: Ráno vyjedeme do Agadiru, zastavíme se ve výrobně arganového oleje. Odjezd do Essaouiry – atraktivního přístavního města, které Portugalci nazývali Magador. Prohlédnete si kouzelné staré rybářské čtvrtě a řemeslnické uličky, jejichž obyvatelé jsou proslulí kvalitními výrobky. Přejezd zajímavou krajinou do Agadiru. Nocleh.
12. den: Dopoledne prohlídka Agadiru – návštěva přístavu, staré pevnosti – pozůstatku starého Agadiru z doby před velkým zemětřesením, súku. Odpoledne volno, odpočinek u moře. Nocleh.
13. - 14. den: Volno, odpočinek u moře. Nocleh.
15. den: Přejezd zajímavou krajinou (řada fotostopů) do Casablancy – největšího marockého města, mezinárodní metropole s významným přístavem. Nocleh.
16. - 17. den: Odlet z Casablancy dle letového řádu, přílet do Prahy.