Cykloturistika u Lužických Srbů

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: pension Doprava: autokarem Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Cykloturistika u Lužických Srbů

Za našimi krajany, Lužickými Srby, jezdíme většinou na tradiční velikonoční procesí jezdců na koních, tzv. „křižáků“ nebo na svátky Božího Těla. V posledních letech se tu vybudovalo mnoho nových cykloturistických stezek. Terén je mírně zvlněný a povrch je převážně asfaltový. Čekají vás historická města, typické lužické vesnice a městečka, a především krásná krajina. Na trase vás čekají příjemné hospůdky. Starší lidé hovoří ještě lužickou srbštinou, které budete dobře rozumět.ých letech silně zapracovaly na podpoře cestovního ruchu. Navštívíte nejzajímavější místa v hlavních městech. Neméně zajímavé budou zastávky ve vesnicích a městečkách s typickou architekturou a ochotnými domorodci.

Program zájezdu

1. den: odjezd v ranních hodinách, možnost nástupu i v Liberci. Přesun do Německa. Cyklotrasa Sächsische Städteroute * Löbau – Budyšín – Crostwitz – Panschwitz–Kuckau, 47 km. BUDYŠÍN – středisko Horní Lužice. V centru města najdete srbskou kulturní informačku. Pohled na město se vám otevře z mírně nakloněné věže Reichenturm, zajímavá je stavba gotického chrámu sv. Petra. Určitě navštivte hrad Ortenburg se Srbským muzeem, s nedalekým hřbitovem národních buditelů a troskami kláštera. Panschwitz-Kuckau – malebná obec, v polích hezká boží muka. MARIASTERN (Mariina Hvězda) – klášterní cihlový kostel P. Marie s nově upraveným interiérem. Na nádvoří socha sv. Jana Nepomuckého a barokní kašna s českým lvem.
2. den: cyklotrasa KRABAT RADWEG * Panschwitz-Kuckau – Chostwitz – Ralbitz – Grossärchen – Schwarzkollm – Weissig – Deutschbaselitz - Panschwitz-Kuckau, 75 km. Možnost krácení. CHOSTWITZ – jedna z nejstarších a nejznámějších vesnic. Důležité středisko lužickosrbského národa s divadelní tradicí a vlasteneckou činností. RALBITZ – typická srbská vesnice s ryzí lužickosrbskou školou a katolickým kostelem.
3. den: cyklotrasa SÄCHSISCHE STÄDTEROUTE * Panschwitz–Kuckau – Kamenz – Medingen – Drážďany, 55 km. KAMENZ – historické město, rodiště slavného osvícence Gottholda Lessinga. DRÁŽĎANY – krátká prohlídka historického jádra města. V odpoledních hodinách odjezd, návrat do 20.00 hodin.