To nejlepší z Berlína + JEZERA VE WANNSEE + POSTUPIM (autobusem)

Ubytování: hotel *** Doprava: autokarem Strava: snídaně
1 termín od 29. května 2024

Cena zájezdu

od 12 990 Kč


Objevit místa, která se navždy zapsala do dějin? Ano! Míříme za německé hranice… Vydáte se k Berlínské zdi i k Památníku holocaustu. Ohromí vás moderní čtvrť či Braniborská brána. Zrelaxujete u jezer ve Wannsee, nespustíte oči z nádherných postupimských paláců a atmosféra doby poválečné Evropy vás pohltí. Cestujte největšími milníky historie a prožijte víc než jen Berlín! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba) Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba) Slavia A - Travel... Celý popis

To nejlepší z Berlína + JEZERA VE WANNSEE + POSTUPIM (autobusem)

Termíny a ceny

29.05. - 02.06.2024 středa - neděle
snídaně autokarem
12 990 Kč
cena za 5 dní

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • doprava autobusem
  • 3x ubytování
  • 3x snídaně
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • doporučené kapesné cca 200 EUR (včetně vstupného a dopravy na místě)
  • vybrané sedadlo v autobuse 200 Kč/osoba
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 6 000 Kč

    • Pobytové zájezdy
    • Eurovíkendy

Popis zájezdu

To nejlepší z Berlína + JEZERA VE WANNSEE + POSTUPIM (autobusem)

Objevit místa, která se navždy zapsala do dějin? Ano! Míříme za německé hranice… Vydáte se k Berlínské zdi i k Památníku holocaustu. Ohromí vás moderní čtvrť či Braniborská brána. Zrelaxujete u jezer ve Wannsee, nespustíte oči z nádherných postupimských paláců a atmosféra doby poválečné Evropy vás pohltí. Cestujte největšími milníky historie a prožijte víc než jen Berlín!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelích v jednolůžkových a dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování je v menších pokojích s vlastním soc. zařízením

Program zájezdu

1. den: Odjezd ve večerních hodinách z Brna s nástupními místy Olomouc a Ostrava. Následný noční přejezd přes Polsko do Berlína.
2. den: První den věnujeme celý Berlínu. Uvidíme budovu parlamentu, Braniborskou bránu, Berlínský dóm i další slavné památky. Čeká nás i proslulá Televizní věž na Alexanderplatzu. V ranních hodinách příjezd do centra Berlína. Naši prohlídku německého hlavního města začneme u jedné z jeho vůbec nejdůležitějších budov – Reichstagu , sídla německého parlamentu . Dozvíme se zde první informace o nejdůležitějších milnících německé historie 20. století, s nimiž je tato majestátní stavba nedílně spjata. Dále budeme pokračovat k nedaleké Braniborské bráně, jednomu ze symbolů města, a na náměstí Pariser Platz s budovami francouzského a ruského velvyslanectví.  Následně se projdeme po hlavní městské tepně, široké třídě Unter den Linden. V její těsné blízkosti uvidíme například náměstí Bebel Platz, kde ve 30. letech docházelo k nechvalně proslulému pálení knih zorganizovanému nacistickou propagandou. Prohlédneme si ústřední berlínský katolický kostel, katedrálu sv. Hedviky, a zastavíme se u hlavní budovy Humboldtovy univerzity nebo u bývalé strážnice Neue Wache, v níž hoří věčný oheň na památku všech válečných obětí. Naší další zastávkou bude Muzejní ostrov, na němž město Berlín ve 13. století vzniklo a jenž dnes skrývá ta nejdůležitější městská muzea, v čele s Pergamonským muzeem a jeho světově významnou sbírkou starověkých artefaktů. Nedaleký Berlínský dóm nás seznámí s historií rodu Hohenzollernů, který Německu vládl po dobu dlouhých pěti staletí až do konce 1. světové války. Kolem památníku se sochami Marxe a Engelse v nadživotní velikosti budeme pokračovat do srdce bývalého východního Berlína, na náměstí Alexanderplatz. Zde budou zájemci moci ve večerních hodinách vyjet výtahem na vyhlídku Televizní věže, která je se svými 368 metry nejvyšší berlínskou budovou. Navečer nás bude čekat individuální volno na náměstí Alexanderplatz, které nabízí spoustu možností k občerstvení a nákupům. 
3. den: I dnes budeme objevovat zajímavosti Berlína. Dozvíme se příběh Berlínské zdi. Projdeme se českými stopami i symboly, které připomínají krutost lidí v dějinách Německa. A dojde i na nákupy… Po snídani přejedeme k tzv. East Side Gallery, u níž si připomeneme stavbu a pád nenáviděné Berlínské zdi, nejznámějšího symbolu železné opony a studené války. East Side Gallery je totiž nejdelším zachovaným úsekem zdi, který se táhne podél řeky Sprévy v délce 1 300 metrů. Po německém sjednocení byla zeď pomalována umělci z celého světa, a vytváří tak fascinující galerii pod širým nebem. Následně se přesuneme do unikátní čtvrti Český Rixdorf (Böhmisch-Rixdorf) , připomínající malebnou vesničku, kterou v 18. století založili protestanti z českých zemí pronásledovaní po bitvě na Bílé hoře. Zde nahlédneme do Betlémského kostela nebo do Zahrady Komenského. Poté už se opět vydáme do centra Berlína, tentokrát do jeho bývalé západní části. Prohlédneme si ponurý Památník holocaustu, složený z více jak 2 700 betonových kvádrů připomínajících sarkofágy, tvořících úzké uličky. Naší pozornosti neunikne ani blízký Památník homosexuálů pronásledovaných nacisty. Procházkou budeme pokračovat na moderní Postupimské náměstí, které bylo v meziválečném období rušným kulturním centrem a místem slavných filmových premiér. Uvidíme tu nejstarší evropský semafor nebo moderní Sony centrum. Kolem budovy Spolkové rady Bundesrat budeme pokračovat k bývalému hraničnímu přechodu Checkpoint Charlie,   jednomu z pouhých osmi přechodů, přes nějž se v době rozděleného Berlína lidé mohli dostat z východního do západního Berlína. Po obědě a volném čase na návštěvu muzeí nasedneme opět do autobusu a přesuneme se k berlínské zoo  a přilehlému nádraží , které v 70. a 80. letech vešlo v neblahou známost coby místo schůzek narkomanů a dealerů drog. Někteří si zde jistě vzpomenou na slavnou knihu My děti ze stanice ZOO. Poté budeme pokračovat k ruinám Pamětního kostela císaře Viléma. Právě u něj začíná hlavní tepna někdejší západní části města, elegantní bulvár Kurfürstendamm, vybudovaný podle vzoru pařížské Champs-Elysées. Zde nás čeká volný čas, během něhož budeme moci nakouknout třeba do známého obchodního domu Kaufhaus des Westens (KaDeWe), v němž denně nakupuje až 50 000 lidí.
4. den: Naší pozornosti neunikne ani berlínský „venkov“. Vydáme se na západ města do oblasti velkých jezer v povodí řeky Havoly, která je oblíbenou odpočinkovou lokalitou místních. Navštívíme berlínskou čtvrť  Wannsee , která se díky svému sevření mezi velkými jezery stala oblíbenou výletní destinací Berlíňanů. U velkého jezera zde najdeme také jednu z nejdelších vnitrozemských pláží v Evropě . Dopoledne strávíme odpočinkem v rozsáhlých zahradách zámku Glienicke . Za zmínku jistě stojí i dosud zachovalá vila, ve které se v lednu roku 1942 konala konference předních představitelů nacistické Třetí říše . Byla to právě Konference ve Wannsee, na které bylo rozhodnuto o „konečném řešení tzv. židovské otázky“. Nevynecháme ani památky mladší historie, jakou je například legendární most „špionů“ Glienicker Brucke spojující v dobách studené války východoněmeckou Postupim se západoberlínským Wannsee. Právě na tomto místě probíhaly výměny špionů mezi USA a Sovětským svazem. Po obědě se přesuneme jen malý kousek od Wannsee do nejzápadnější berlínské čtvrti Spandau (Špandava) . Dříve samostatné město, jehož nejstarší dějiny pomáhali odkrýt i historici z brněnské Masarykovy univerzity, leží na soutoku Sprévy a Havoly. A právě na soutoku těchto řek byla v 16. století vybudována  mohutná renesanční Citadela , která měla chránit město před útokem nepřátel. Funkce citadely se ovšem v průběhu staletí měnily. Svého času sloužila také jako hlavní věznice pruského království . Ve 30. letech 20. století zde fungovala laboratoř s více než třemi stovkami vědců zkoumající účinky bojových plynů . Dnes je z Citadely oblíbené místo výletníků s muzeem a kulturním centrem. 
5. den: Poslední zážitky budou patřit Postupimi. Vyrazíme k zámku Cecilienhof, navštívíme úžasnou Holandskou čtvrť plnou výborných restaurací i malebný park Sanssouci. Ráno po snídani nás čeká Postupim, město nádherných parků, zámků a královských rezidencí, do něhož v minulosti němečtí vládcové utíkali za klidem a odpočinkem.  Prohlédneme si exteriéry zámku Cecilienhof z počátku 20. století, které připomínají staré anglické šlechtické sídlo z doby Tudorovců. Zde se na sklonku 2. světové války konala důležitá Postupimská konference , na níž se rozhodovalo o vývoji poválečné Evropy.  Poté nás již bude čekat společná procházka centrem města. Prozkoumáme historickou Holandskou čtvrť s nízkými domky z červených cihel, které byly postaveny pro holandské dělníky v 18. století. Tato čtvrť je dnes plná restaurací, obchůdků a malých galerií. Společně uvidíme také Francouzský kostel, připomínající starověký Pantheon, nebo nejkrásnější postupimský kostel sv. Mikuláše se zelenou kupolí. Po individuálním volnu stráveném v centru města nás odpoledne čeká procházka v úchvatném parku Sanssouci s množstvím zámků, královských rezidencí, zahrad a galerií. Celý tento park se postupně rozrůstal kolem stejnojmenného rokokového zámku Sanssouci z 18. století, letního sídla velkého kurfiřta Friedricha Velikého.  V odpoledních hodinách odjezd zpět do ČR  a návrat po trase na nástupní místa Ostrava, Olomouc a Brno.