Severní Omán - Země kontrastů a šťastných lidí

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Severní Omán - Země kontrastů a šťastných lidí

Omán je nejstarší a jedna z nejkrásnějších zemí Perského zálivu. Poznejte s námi její kontrasty v podobě strmých velehor a horských wádí, živých orientálních měst a pouští či pláží omývaných Indickým oceánem.
Na vlastní kůži zažijete omamnou atmosféru trhů a restaurací nebo se necháte uchvátit západem slunce v druhé největší ománské poušti Wahiba Sands. Po velké dávce dobrodružství vás čeká také dávka odpočinku, pohody a koupání v butikovém hotelu Sifawy 4*.

Program zájezdu

1. den:
2. den: ODLET Z ČR Odlet z Prahy do Muscatu s přestupem v Dauhá. Přílet do Muscatu ve večerních hodinách, pozdní večeře, ubytování.
3. den: MUSCAT - HISTORICKÁ ČÁST MUTRAH CORNICHE Dopoledne individuální volno a odpočinek. V odpoledních hodinách prohlídka Mutrah Corniche. Mutrah patří k nejstarším částem Muscatu, na přímořské promenádě uvidíte historické kupecké domy s vyřezávanými balkony, typické dřevěné lodi dhow i moderní jachty, patřící vladaři. Prohlédnete si nedávno opravenou pevnost Mutrah ze 16. století, z jejíž centrální kruhové věže budete mít nádherný výhled na celý záliv, přístav i spleť úzkých uliček. Poté se ponoříte do labyrintu jedné z nejstarších tržnic světa Mutrah souq , kde najdete především různé druhy kadidla, omamné parfémy, tradiční stříbrné dýky, zlaté i stříbrné šperky a nepřeberné množství suvenýrů. Večer zakončíte návštěvou místní typické restaurace s ománskou kuchyní (zahrnuto v ceně zájezdu). Návrat do hotelu po společné večeři ve večerních hodinách. Ubytování v Muscatu.
4. den: MODERNÍ MUSCAT A NAKHAL V ranních hodinách pojedete moderní částí města k nejdůležitější mešitě v zemi. Velká mešita sultána Qaboose je krásnou ukázkou novodobé islámské architektury a symbolem hlavního města. Pod její zlatou kupolí se skrývá nádherný křišťálový lustr i jeden z největších ručně tkaných koberců světa. I když je stavba zcela nová, vládne tu magický genius loci. Poté se vydáte do města Nakhal , malebné oázy na úpatí majestátního pohoří Hajar . Prohlídka pevnosti s vyhlídkou na okolní palmové háje a krátká návštěva Ayn Towarah , horského údolí, kde ze skal vyvěrají horké prameny. V odpoledních hodinách se vrátíte do Muscatu, cestou krátká zastávka u Královské opery a na závěr prohlídka staré části města. Uvidíte exteriéry ceremoniálního sultánova palác Al Alam , i staré městské opevnění, jehož součástí jsou pevnosti Al Mirani a Al Jalali . Večeře a ubytování v Muscatu.
5. den: BIMMAH A WADI SHAB Odjezd z Muscatu do přírody. Vaše první zastávka bude na pobřeží v  Bimmah na místě, kterému se říká Park padlé hvězdy. Jedná se o 20 m hlubokou propadlinu (závrt) v měkkém vápencovém podloží. Na jejím dně se můžete vykoupat a v teplé vodě si užít pedikúru od rybiček. Poté pojedete podél hor a prázdných pláží do nejhezčího wadi v Ománu. Wadi Shab je klikatá soutěska, která je díky horským pramenům po celý rok zelená a plná lagun, tůní a rybníčků. Po kratičké plavbě na loďce podniknete pěší výlet do nitra slavného wadi. Cestou budete pozorovat nádherné přírodní scenérie a na konci vám může být odměnou i luxusní přírodní koupel. Procházka vede místy nerovným terénem, je středně náročná a trvá přibližně 2 hodiny. Po treku budete mít volno ke koupání a odpočinku na přírodní pláži v oblasti Fins . Večeře a ubytování v Sur.
6. den: SUR, BIDIYAH, WADI BANI KHALID A POUŠŤ WAHIBA Dopoledne si prohlédnete půvabné pobřežní město Sur , které proslavili mořeplavci a rybáři. V Sur se prý podle legendy narodil i slavný námořník Sindibád.  Centrum města zdobí maják ve čtvrti Al Ayah , četné pevnosti a moderní visutý most. Navštívíte výrobnu dřevěných ománských lodí dhow, jedinou manufakturu tohoto druhu v Ománu a muzeum historických lodí pod širým nebem. Poté přesun do městečka Bidiyah , kterému se říká vstupní brána do pouště, a dál kopcovitým terénem do půvabného Wadi Bani Khalid .  V překvapivě teplé vodě z horských pramenů si užijete koupání a krátkou procházku v soutěsce. Odpoledne přejezd do pouště Wahiba Sands (či Sharqiya). Pyšní se jedinečným ekosystémem, krásnými oranžovými dunami a množstvím velbloudích farem. Po krátké zastávce v beduínském stanu se ubytujete v pouštním kempu a navečer se v džípech vydáte na dobrodružné sjíždění písečných dun. Den zakončíte pozorováním západu slunce z vrcholků dun. Večeře a ubytování v pouštním kempu s neopakovatelnou atmosférou. V poušti lze také podniknout další aktivity, jízdu na velbloudech nebo na čtyřkolce (fakultativně).
7. den: BAHLA A NIZWA Ráno přejezd do oblasti Bahla . Nejprve navštívíte nejkrásnější ománský hrad Jabrin s ručně malovanými stropy a jemně zdobenými interiéry, sídlo vzdělaných sultánů a náboženské školy. Pak vás přivítá magické město Bahla, opředené spoustou mýtů a legend. V tradiční výrobně budete mít možnost ochutnat typickou sladkost halwa a podíváte se do obrovské hliněné pevnosti, která je zapsána na seznamu UNESCO . Ve vesnici u Bahly budete mít možnost nahlédnout do ománské domácnosti, ochutnat kávu a datle a popovídat si s místními lidmi. Pak vás přivítá bývalé hlavní město a sídlo imámů Nizwa . V podvečer se projdete po tržnici, kde je velký výběr datlí, koření, stříbra a keramiky. Centru města vévodí slavná pevnost s mohutnou kruhovou věží, nejnavštěvovanější ománská památka. Z pevnosti je úžasný výhled na okolní palmové háje, které obklopují celé město. Večeře a ubytování ve městě Nizwa.
8. den: JEBEL AKHDAR A JEBEL SHAMS Tento den pojedete terénními auty do pohoří Jebel Akhdar , překonáte strmé serpentiny a horské průsmyky a spatříte nejvyšší vrcholky Ománu. Prohlédnete si ruiny kdysi výstavných budov v opuštěné hliněné vesnici Al Hamra , kde dnes bydlí už jen džinové. Dávné bohatství tu připomínají pouze krásně zdobené dveře. Poté přesun do malebné horské vesnice Misfat al Abriyeen , kde lidé dosud používají tradiční zavlažovací systém falaj a tkají látky z kozích chlupů. Projdete si starou část vesnice a terasovitá políčka plná zeleniny a bylinek, daří se tu i mandlím, granátovým jablkům nebo mangu. Na závěr vás čeká výjezd strmou cestou k nejvyššímu vrcholku Jebel Shams . Pohled dolů do Wadi Nakhr, kterému se říká ománský Grand Canyon, je ohromující. Večeře a hotel v Jebel Sifah.
9. den: 10. den – VOLNÉ DNY Volné dny, pobyt u moře ve 4* hotelu Sifawy Boutique s možností fakultativního výletu.
10. den: ODLET Volný den, pobyt u moře a poslední odpočinek před odletem. Ve večerních hodinách transfer na letiště v Muscatu a odlet s přestupem do ČR.
11. den: