Kultury severního Peru

Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně
1 termín od 4. září 2024

Cena zájezdu

od 113 900 Kč


LIMA – MUZEUM LARCO - PACHACAMAC – CARAL – HUARAZ – CHAVIN DE HUANTAR – NP HUASCARAN – YUNGAY – LAGUNA LLANGANUCO – SECHIN – TRUJILLO – CHAN-CHAN – HUANCHACO – EL BRUJO –CHICLAYO – TUCUME – LAMBAYEQUE – SIPÁN – CHACHAPOYAS – KUELAP – VODOPÁDY GOCTA – KAŇON SONCHE Unikátní okruh na českém trhu po stopách slavných preinckých kultur severního Peru. Již dávno před založením Cuzca obývali Peru vyspělé kultury Caralu, Chan-Chanu a Chavínu de Huantar. Dalším lákadlem bude oblast NP Huascarán. Nakonec zamíříme přes andské hřebeny do vnitrozemí do oblasti Chachapoyas. Největším lákadlem je archeologické naleziště Kuelap – srovnávané svou atraktivitou s Machu Pichu na jihu Peru. Posuďte sami, zda je to pravda. Minimum: 8 osob Celý popis

Termíny a ceny

04.09. - 20.09.2024 středa - pátek
snídaně letecky (Praha)
113 900 Kč
cena za 17 dní (15 nocí)

Informace o cenách

Slevy

  • 3% při rezervaci více než 120 dnů před odjezdem
  • 5% pro stále klienty více než 90 dnů před odjezdem
  • časové slevy se vztahují pouze na katalogové ceny

Cena zahrnuje

  • letecká doprava Praha-Lima/Chiclayo-Praha včetně tax v ceně 22.000 Kč
  • 15x ubytování v 3* hotelech se snídaní
  • uvedený program včetně vstupů
  • veškerá doprava mikrobusem a transfery
  • služby česky hovořícího průvodce CK SOLEADA (minimum: 8 osob)
  • pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje

  • příplatek za jednolůžkový pokoj (příplatek: 15000 Kč)
  • komplexní cestovní pojištění A90 PANDEMIC (140Kč/den) vč.storna (příplatek: 2380 Kč)
  • komplexní cestovní pojištění A90 Pandemic osoba starší 70 let (240Kč/den) vč.storna (příplatek: 4080 Kč)
  • spropitné pro místní průvodce
  • fakultativní výlety

    • Poznávací zájezdy

Popis zájezdu

Kultury severního Peru

LIMA – MUZEUM LARCO - PACHACAMAC – CARAL – HUARAZ – CHAVIN DE HUANTAR – NP HUASCARAN – YUNGAY – LAGUNA LLANGANUCO – SECHIN – TRUJILLO – CHAN-CHAN – HUANCHACO – EL BRUJO –CHICLAYO – TUCUME – LAMBAYEQUE – SIPÁN – CHACHAPOYAS – KUELAP – VODOPÁDY GOCTA – KAŇON SONCHE

Unikátní okruh na českém trhu po stopách slavných preinckých kultur severního Peru. Již dávno před založením Cuzca obývali Peru vyspělé kultury Caralu, Chan-Chanu a Chavínu de Huantar. Dalším lákadlem bude oblast NP Huascarán. Nakonec zamíříme přes andské hřebeny do vnitrozemí do oblasti Chachapoyas. Největším lákadlem je archeologické naleziště Kuelap – srovnávané svou atraktivitou s Machu Pichu na jihu Peru. Posuďte sami, zda je to pravda.

Minimum: 8 osob

Stravování: snídaně

Tradiční snídaně formou bufetu je servírována v hotelu.

Doprava: letecky

Pravidelná linková doprava s renomovanými aerolinkami. Na letu z Prahy je přestup v jedné z evropských metropolí a poté následuje transatlantický let do Jižní Ameriky. Nevyužíváme letecké spojení přes USA, takže klienti nepotřebují vízum do USA nebo ESTA.

Ubytování: hotel ***

Během okruhu využíváme kvalitní a vyzkoušené 3* hotely, které se obvykle nacházejí v centru města. Díky tomu jsou významné památky a zajímavosti snadno dosažitelné chůzí. V okolí hotelů je i dostatek možností pro stravování.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Limy s přestupem.
2. den: Ráno navštívíme muzeum Larco, které hostí jednu z největších sbírek předkolumbovského umění. Počátky této soukromé sbírky sahají až do 20 let. 20.století. Poté se přesuneme na jih od Limy do údolí řeky Lurín, kde se nachází významné náboženské centrum Pachacamac. Počátek jeho historie se datuje více než 1300 let před příchodem Španělů.
3. den: Brzy ráno odjezd po pobřeží na sever, cestou zastávka na archeologickém nalezišti Caral v údolí Supe, které je považováno za nejstarší civilizaci v Americe. Teprve nedávno byl objeven rozsah a význam tohoto osídlení pro předkolumbovské dějiny Ameriky. V červnu roku 2009 byl Caral zapsán na seznam UNESCO. Navečer příjezd do města Huaraz ležícího na úpatí pohoří Cordillera Blanca. Nocleh.
4. den: Dnešní exkurze nás zavede na východní stranu Cordillera Blanca, umožní nám navštívit Callejón de Conchucos (údolí Conchucos) a především Chavín de Huántar (3250 m.n.m.). Tato archeologická památka byla významná ve stejnojmenné předincké kultuře Chavín, která patří k jedné z nejstarších na kontinentu. Nejvýznamnější budovou je Castillo de Chavín (hrad) s komplexem podzemních chodeb a impozantním 4,5 m vysokým opracovaným žulovým blokem Lanzón de Chavín. Nevynecháme ani moderní muzeum v blízkosti památky. Na zpáteční cestě nás čekají nádherné výhledy na andské hřebeny. Nocleh v Huarazu.
5. den: Celodenní exkurze do NP Huascarán. Brzy ráno vyrazíme na sever z Huarazu do městečka Yungay. Toto městečko bylo kompletně zničeno v roce 1970 během zemětřesení a následného sesuvu, který celé údolí zavalil. Pomník obětem československé horolezecké expedice najdete u jezera Llanganuco, které leží pod horou Huascarán (6768 m.n.m.). Zde podnikneme krátký výlet po okolí. Návrat do Huarazu.
6. den: Dnešní den máme vyhrazený na celodenní výlet po okolí Huarazu. Obrovskou raritou pro přírodovědce je největší bromélie na světě – Puya Raimondi. Tato rostlina květe pouze jednou za 80 let. Pokud budeme mít štěstí, najdeme alespoň několik kvetoucích rostlin.
7. den: Celodenní přesun do pobřežního města Trujillo, cestou návštěva archeologického naleziště Sechín. Toto obřadní centrum patří do kultury Sechín, pro kterou jsou typická hrůzostrašná a krvavá zobrazení vyrytá do kamene. Nocleh v hotelu u pláže Huanchaco.
8. den: Po snídani vyrazíme na prohlídku historického města Trujillo. Ve velice zachovalém koloniální centrum navštívíme např. Plaza de Armas, katedrálu a několik koloniálních rezidencí. Poté se vypravíme do největšího cihlového komplexu světa – Chan Chan, zapsaného na seznam UNESCO. Toto osídlení bylo hlavním městem kultury Chimú, nejmocnější říše severního Peru. Nejzachovalejší část komplexu je palác Tschudi.
9. den: Po snídani se vypravíme k pyramidám Slunce a Měsíce (Huaca del Sol y Huaca de la Luna). Obě pyramidy jsou postavené z nepálených cihel a pocházejí z období kultury Močiků. První pyramida je největší stavba předkolumbovského období. Naopak druhá pyramida nabízí zachované nástěnné malby a možnost spatřit vnitřní strukturu stavby. Další zastávkou bude náboženské a administrativní centrum Huaca del Arco Iris, jehož stěny zdobí reliéfy postav a duhy. Odpoledne se přesuneme zpět k pláži pláži Huanchaco, kde můžete spatřit typické rákosové čluny používané místními rybáři. Doporučujeme si dát nějakou místní rybí specialitu. Nocleh.
10. den: Ráno vyrazíme směrem na sever do údolí Chicama, kde se nachází archeologický komplex El Brujo. z dob Močiků. V areálu se nacházejí tři hlavní pyramidy – Huaca Prieta, Huaca Cao Viejo a Huaca Cortada. V roce 2006 zde objevili hrob s mumií ženy. Je známa pod jménem Paní z Caa. Její tělo bylo potetováno a v hrobu se nalezlo mnoho obřadních předmětů. Navštívíme i místní muzeum. Po prohlídce budeme pokračovat do města Chiclayo.
11. den: Dnes nás čeká několik významných archeologických lokalit regionu. Začneme ve měste Lambayeque , kde jsou dvě zajímavé expozice. Muzeum hrobky Pána ze Sipánu je dnes jedno z nejlepších a nejmodernějších muzeí v Jižní Americe. Naše další kroky povedou do komplexu Tucume neboli Údolí pyramid. Zde najdete pozůstatky 26 pyramid rozmístěné v blízkosti kopce Cerro La Raya. Poslední zastávkou bude Sipan – místo originální hrobky Pána ze Sipánu. Toto místo se nachází jihovýchodně od Tucume, v roce 1987 zde archeologové našli nepoškozenou hrobku. Na místě je malá expozice dokumentující vykopávky. Nocleh.
12. den: Dnes nás čeká celodenní přejezd do města Chachapoyas. Tato náročná, ale scénická cesta vede přes andské hřebeny a dostaneme se až na východní část And, na úpatí Amazonského regionu. Během cesty se bude postupně měnit klima i vegetace.
13. den: Pro většinu turistů je synonymem Peru incké ztracené město Machu Pichu, nicméně sever Peru skrývá další velkolepou památku - Kuelap. Tento rozsáhlý komplex byl vybudován národem Čačapojů. Ti žili v oblasti od 8. století až do začátku 16. století, kdy jejich říši dobyli Inkové a poté Španělé. Tento tajemný komplex, ležící v nadmořské výšce 1800 m.n.m. byl znovuobjeven v roce 1843. Díky své odlehlosti je nesrovnatelně méně navštěvovaný než např. Machu Picchu. K areálu nás vyveze lanovka. Návrat do Chachapoyas.
14. den: Dnes podnikneme výlety v této oblasti, nejprve na navštívíme vyhlídku nad kaňonem Sonche, jehož hloubka dosahuje 1000m. Poté se vypravíme dále na sever ke slavným vodopádům Gocta, které patří se svými 770 m k nejvyšším na světě.
15. den: Transfer na letiště do města Jaén a odlet do Limy. Transfer do hotelu ve čtvrti Miraflores. Nocleh.
16. den: Transfer na mezinárodní letiště a odlet do Evropy s přestupem.
17. den: Přílet do Prahy v odpoledních hodinách.

Podobné zájezdy