Polsko - Na kole, pěšky i na lodi pod Orlími hnízdy polské Jury

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: autokarem Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Polsko - Na kole, pěšky i na lodi pod Orlími hnízdy polské Jury

Po úspěšných zájezdech do polských Mazur a Bieszczad se můžete s námi vydat do další zajímavé, historií opředené a poměrně neznámé destinace v Polsku - Jury Krakovsko-čenstochovské. Jedná se o krasovou oblast mezi významnými polskými městy Krakovem a Čenstochovou, která je protkaná jeskyněmi, skalními útvary a hlavně mnoha středověkými hrady. Mezi těmito tajemnými a těžko přístupnými hradními zříceninami se vine vysočinou dálková pěší i cykloturistická trasa, po celém Polsku známá jako Trasa Orlích hnízd. Navštívíme nejznámější z těchto hradů, jen málo jich je rekonstruovaných, projdeme se podél pohádkových skalních útvarů a určitě si nenecháme ujít poznat tuto část Polska také z kanoe. Na kolách se zajedeme podívat na v této zeměpisné šířce nezvyklý přírodní úkaz, nejrozsáhlejší poušť ve střední Evropě a také projedeme hlubokým kouzelným kaňonem Ojcowského národního parku. Navštívíme také dvě nádherná polská města - Krakov a Čenstochovou. Cyklistické etapy jsou vedeny po zpevněných cestách (asfaltových a šotolinových), trasy jsou voleny tak, aby šly vždy případně zkrátit, zájezd je vhodný pro treková a horská kola. Ubytováni budeme na dvou místech, v hotelích s polopenzí.

Stravování: polopenze

7x polopenze

Ubytování: hotel

7x ubytování v hotelu

Program zájezdu

1. den: ranní odjezd z ČR, příjezd do ČENSTOCHOVÉ (jedno z nejvýznamnějších poutních míst v Evropě, kostel a klášter na Jasné Hoře se slavnou ikonou Panny Marie Čenstochovské - Černé Madony), přejezd na ubytování do hotelu ve Zlatém Potoku (4 noci), večeře.
2. den: snídaně, dnes nás čeká cyklistický výlet přes tři hrady, přes ruiny nikdy nedokončeného a v lesích schovaného hradu OSTREŽNIK dojedeme k nově zrekonstruovanému hradu BOBOLICE, vedle hradu se nachází restaurace s typickými polskými jídly, třetím hradem je nepřístupný na skále se trčící rytířský hrad MIROW, odbočka do Mirowskiech Skal, přes městečko ŽARKI (Stary mlýn, muzeum řemesel) zpět do hotelu (40 km), večeře.
3. den: snídaně, na kolách ke hradu OLSZTYN, zpět přes rezervaci SOKOLE GÓRY s nesčetnými jeskyněmi (varianta pěší túry v rezervaci) do SULISZOWIC s pozůstatky strážnice ze 14. století, okolo skalních výtvorů s tajuplnými názvy Molenda, Baba, Pustelinka, Slimak, Ďáblovy mosty do hotelu (40 km), večeře.
4. den: snídaně, celodenní výlet na půjčených kajacích, autobusem přesun do Maluszyna, odkud na kajacích splujeme nádhernou meandrující řeku PILICU s průzračnou vodou a pískovým dnem, budeme odpočívat na nádherných pískových plážích, autobusem zpět do hotelu.
5. den: snídaně, dnes opustíme hotel ve Zlatém Potoce a autobusem se přemístíme do městečka OGRODZIENIEC s renesančními ruiny hradu s velkolepým opevněním, odtud na kolách přes největší poušť ve střední Evropě - PUSTYNIA BLEDOWSKA ke hradu RABSZTYN a dále do hotelu (3 noci) v Ojcowě v OJCOWSKÉM NÁRODNÍM PARKU (60 km), večeře.
6. den: snídaně, autobusem celodenní návštěva druhého největšího města Polska - KRAKOVA, jehož Staré město (Stare Miasto) s opevněním je zapsáno na Seznamu kulturního dědictví UNESCO, návštěva nejvýznamnějších památek Krakowa - královský hrad WAVEL, Hlavní náměstí (Rynek Glówny) s impozantním Mariánským kostelem, městská brána Barbakan, židovská čtvrť Kaziměř (Kazimierz), podvečerní návrat do hotelu, večeře.
7. den: snídaně, cyklistika v kouzelném OJCOWSKÉM NÁRODNÍM PARKU, návštěva renesančního zámku PIESKOWA SKALA, okolo zříceniny hradu OJCOW k jedné z mála přístupných jeskyň - Netopýří (40km), varianta pěší - výlet k jeskyni Lokietka, zpět zaříznutým údolím Ojcowského národního parku s možností výstupu na vyhlídku na skále Rekawica, večeře.
8. den: snídaně, ranní odjezd domů do ČR.