Portugalsko – země mořeplavců, vína a slunce

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Portugalsko – země mořeplavců, vína a slunce

ÓBIDOS • NAZARÉ • ALCOBACA • BATALHA • COIMBRA • PORTO • BRAGA • GUIMARAES • TOMAR • FÁTIMA • LISABON • SINTRA • CABO DA ROCA • CASCAIS

Stravování: polopenze

kontinentální snídaně a večeře

Ubytování: hotel ***

Ubytování v hotelech *** ve dvoulůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Možnost zajistit ubytování 3.osoby na přistýlce bez slevy.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Lisabonu, transfer na ubytování v okolí Óbidos.
2. den: Snídaně, a po ní budou naše cesty budou směřovat do středověké vesničky Óbidos s úzkými uličkami sestávající z bílých domečků s charakteristickými terakotovými střechami. Obchůdky nás přilákají ke koupi nějakého zajímavého místního výrobku, či lokálního všudypřítomného třešňového likéru Ginjinha. Po procházce Óbidosem navštívíme rybářskou vesnici Nazaré, projdeme se po místní pláži. Dále budeme pokračovat do městečka Alcobaca s monumentálním cisterciáckým klášterem ze 12. století, založeném na oslavu vítězství nad maury u Santarému (UNESCO). Klášter ve svých zdech ukrývá i hrobku několika panovníků. Den ukončíme v městečku Batalha návštěvou stejnojmenného královského kláštera dominikánů (UNESCO). Klášter byl založen na oslavu vítězství Portugalců nad kastilským králem u vesnice Aljubarrota, proto i název „batalha“ - bitva. Klášter postupně vznikající od 14. do 16. století tak zachycuje vývoj portugalské vrcholné gotiky až k pozdní gotice – manuelskému stylu. V klášteře je pohřben i slavný portugalský princ Jindřich Mořeplavec. Odjezd na ubytování v okolí Coimbry, večeře.
3. den: Snídaně, po které si prohlédneme úžasné město Coimbra, které bylo až do 13. století hlavním městem země. Coimbra je také rodištěm šesti portugalských králů a kolébkou vzdělanosti říše. Nachází se tu nejstarší univerzita v Portugalsku (druhá nejstarší na světě), na které vystudovali velikáni portugalské literatury. Prestiž univerzity sem dodnes přitahuje tisíce studentů, kteří z více než 80 tisíc obyvatel Coimbry tvoří jednu čtvrtinu. Coimbra je považována za nejromantičtější portugalské město, neboť strmé úbočí svahu při řece Mondego, na kterém se Coimbra rozprostírá, představovalo nejen strategicky výhodné místo, ale i malebnou kulisu k nejrůznějším příběhům vášní hodným Shakespearova pera. Pokračování naší výpravy směřuje do Guimaraes – kolébky portugalského národa. Úzké středověké uličky v zachovalém jádru přímo vybízejí k procházce. Historické jádro města je uznáno světovým kulturním dědictvím. Historické domy byly postupně zrekonstruovány a hrad sv. Michala se stal dominantou města. Další zajímavostí města je Vévodský palác Paco dos Duques - dnes muzeum. Dále budeme pokračovat do středověké Bragy se zastavením na poutním místě Bom Jesus do Monte (UNESCO). Poutní místo tvoří okouzlující barokní areál, kterému vévodí monumentální schodiště, kde každé poschodí je současně zastavením křížové cesty i alegorickým vyobrazením pěti smyslů. Den zakončíme ve vinných sklípcích caves v Portu, ve světě proslaveném svým portským vínem, které však není z Porta - vinice se nacházejí v údolí řeky Douro, asi 100 km od města a víno je v sudech převáženo do Vila Nova de Gaia, městečka ležícího na druhé straně řeky téměř splývajícího s Portem. Ubytování a večeře v okolí Porta.
4. den: Snídaně. Dnes se budeme celý den věnovat Portu, druhému největšímu městu Portugalska, metropoli provincie Douro. Porto je krásné město, které si nás získá kouzelnými uličkami, pozoruhodnou historií, množstvím památek a milou atmosférou velkého města, které si přesto zachovalo rázovitý šarm překypující životem. Procházky po historické čtvrti Ribeira, po březích Doura až po jeho ústí do Atlantiku, mají nezaměnitelnou atmosféru. Prohlédneme si katedrálu Terreido da Sé, čtvrť Barredo s domy naklánějícími se do stran, až máte pocit, že musejí spadnout a gotický kostel Sao Francisco s honosnou zlatou výzdobou. Návrat na ubytování v okolí Porta, večeře.
5. den: Snídaně, po které se nejdříve vydáme do města Tomar, kde se nachází Convento de Cristo, templářský hrad s klášterem z 12. stol., který byl sídlem rytířů Kristova Řádu (UNESCO). Jedna z nejvýznamnějších staveb Portugalska vznikala postupně mezi 12. a 16. stoletím, kruhový kostel kláštera byl postaven podle Omarovi mešity v Jeruzalémě, omylem považované za chrám Šalamounův. Neobyčejně zdobné okno chrámu, tzv. „Manuelské okno“ či „Okno z Tomaru“ je považováno za vrcholnou ukázku manuelského stylu. Po prohlídce chrámu pokračujeme do Fátimy, jednoho z nejvýznamnějších poutnických míst křesťanského světa s velkou neobarokní bazilikou, postavenou na počest zjevení Panny Marie. Věže baziliky měří 65 m a náměstí je dvakrát větší než náměstí baziliky sv. Petra v Římě. Na hlavním oltáři je možné vidět vitráže s výjevy zjevení a obraz s poselstvími, které odevzdala Marie pastýřům při zjevení. Za zmínku stojí i monumentální varhany z roku 1952, které mají 12 tisíc píšťal. Ubytování ve Fátimě, večeře.
6. den: Po snídani odjedeme k prohlídce hlavního města země Lisabonu - města, na které se dívá socha Krista, které je přesnou replikou té slavnější v Riu de Janeiro. Lisabon se díky svému přístupu k Atlantickému oceánu stal významným obchodním přístavem a lodní křižovatkou světa s největšími suchými doky na evropském kontinentě. O jeho velkoleposti a jedinečné atmosféře se přesvědčíme během prohlídky: projdeme se po historickém srdci a duši Portugalska, starobylé čtvrti Belém s klášterem Jeronýmů (další vrchol manuelské architektury), půjdeme k věži Torre de Belém (původně obranná věž a maják na řece Tejo), k hradu Castelo de Sao Jorge, odkud vedou uličky do nejstarší čtvrtě Alfama, založené Féničany. A nakonec již ve volném čase, když si dopřejeme vyvezení železným výtahem elevador de Santa Just postaveném podle návrhu žáka slavného stavitele A. G. Eifella, se nám ukáže starý Lisabon jako na dlani. Odjezd na ubytování u Lisabonu, večeře.
7. den: Snídaně, tento den pojedeme na celodenní výlet do okolí Lisabonu po trase Sintra - Cabo da Roca – Cascais – Estoril. Sintra, bývalé letovisko portugalské šlechty, plné paláců různých stylů a křivolakých uliček s malými obchůdky je nejnavštěvovanějším městem Portugalska (UNESCO). Hlavní atrakcí je známý Palácio da la Peňa z 19. stol., který je nejzachovalejším příkladem romantické portugalské architektury, dalším lákadlem je letní rezidence portugalského krále Palácio Nacional de Sintra postavená na přelomu 15. a 16. stol. Na další zastávce si vychutnáme výhledy z nejzápadnějšího cípu kontinentální Evropy, Cabo da Roca a v rybářském městečku Cascais možná ochutnáme některou z místních rybích specialit. Seznámíme se s portugalskou obdobou Monte Carla - Estorilem, nejznámějším letoviskem pobřeží Costa Estoril. Návrat na ubytování, večeře.
8. den: Snídaně, dle letového řádu transfer na letiště, odlet do Prahy.