Za perlami Transylvánie, území knížete Drákuly

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: autokarem Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Za perlami Transylvánie, území knížete Drákuly

Arad - Sibiu - Predeal - zámek Peleš - hrad Bran - Poiana Brašov - Brašov - Busteni - pohoří Bucegi - Sinaia - Bukurešť - Skanzen rumunské vesnice – Sighisoara

Doprava: autokarem

Nástupní a svozová místa v ČR zdarma Praha, Plzeň, Jihlava, Velké Meziříčí, Brno, Bratislava, Břeclav

Ubytování: hotel ***

Ubytování je zajištěno v hotelech*** ve dvoulůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Na vyžádání možno ubytovat 3.osobu na přistýlce.

Program zájezdu

1. den: V brzkých ranních hodinách vyjedeme z Prahy (cca 4 hod) , Brna, Břeclavi, Bratislavy a přes Slovensko a Maďarsko se vydáme do Rumunska. Ubytujeme se ve městě Arad, které bylo založeno již v 11. století a bylo transylvánskou pevností. K dominantám města patří ortodoxní katedrála Narození sv. Jana Křtitele a katolická katedrála sv. Antonína z Padovy. U jednoho z památníků se dozvíme o tom, kým bylo „třináct mučedníků Aradu“ a proč se městu říká „maďarská Golgota“. Pokud nám zbude čas, vydáme se na procházku parky na březích řeky Mureš a podíváme se i k dalším pamětihodnostem tohoto města, v němž se mísí gotická, barokní, neoklasicistní i secesní architektura, nocleh.
2. den: Po snídani nás čeká cesta za objevováním pokladů oblasti Sedmihradska (Transylvánie), které je nejen územím podivných zámků knížete Drákuly, ale také územím, na kterém se nacházejí zajímavá saská města, selské pevnosti a typické rumunské a maďarské vesnice. Naší první zastávkou bude město Sibiu, které je považováno za nejdůležitější město Sedmihradska a v roce 2007 bylo prohlášeno městem Evropské kultury. Při procházce centrem budeme obdivovat mohutné opevnění s věžemi (z původních 39 se dochovalo 9) a tři půvabná náměstí v historickém centru – Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet. Zastavíme se u budovy Staré radnice, Brukenthalova barokního paláce, navštívíme evangelický farní kostel ze 16. století, v jehož kryptě je uloženo tělo Drákulova syna – Mircey Zlého, kterého ubodali před tímto kostelem. Projdeme se po prvním železném mostě Rumunska, kde se také dozvíme, proč se mu říká Lhářův most. Prohlédneme si i ortodoxní katedrálu, která je zmenšeninou Agia Sofia v Istanbulu. Ze Sibiu budeme pokračovat do Brašova a poté, co projedeme městem, se dostaneme do krásného prostředí rumunských Karpat, do horského letoviska Predeal, kde se ubytujeme pro celý náš zbývající pobyt. Hotel je vyhlášen vynikající kuchyní – doporučujeme zakoupení večeří, v blízkosti hotelu nejsou restaurace.
3. den: Po snídani navštívíme jeden z patnácti nejkrásnějších a nejluxusnějších zámků na světě, zámek Peleš nacházející se v letovisku Sinaia, který dal postavit král Carol I. Ve 160 pokojích a sálech najdeme vzácný nábytek, obrazy a zbraně, řezby ze dřeva a ze slonoviny, orientální koberce a gobelíny. Zámek je jedním z nejlépe zachovaných v Evropě a zároveň jedním z nejvýznamnějších rumunských muzeí s mimořádně cennými sbírkami. Nahlédneme také k zámečku Pelišor – „Malý Peleš“, který se nachází jen pár kroků opodál. Poté pojedeme na návštěvu jednoho z Drákulových hradů – Bran, kde prý nocoval sám kníže Vlad Tepes (Drákula), a který se stal populární zejména díky knize „Hrabě Drákula“ od Brama Stokera. Přes horské lyžařské středisko Poiana Brašov přijedeme do největšího města Sedmihradska, Brašova, které je také nazýváno „rumunský Salzburg“. Při příjezdu z vyhlídky uvidíme panorama města. Prohlédneme si historické jádro města, kterému vévodí budovy Staré radnice a Černý kostel. Pár kroků od náměstí se nachází brána Poarta Schei i nejužší ulička v Rumunsku Strada Sforii. Návrat na ubytování.
4. den: Po snídani přejedeme do blízkého horského střediska Busteni, odkud vyjedeme lanovkou (případně místními taxiky) do pohoří Bucegi. Od horní stanice lanovky (2.200 m) to budeme mít jen kousíček k pozoruhodnému skalnímu útvaru známému jako Babelská sfinga, od níž se nám naskytne nádherný výhled do okolí. Od Babelské sfingy budou moci zájemci také podniknout kratší túry, nebo jen tak vnímat krásy kolem. Odpoledne sjedeme lanovkou zpět do Busteni a odjedeme do letoviska Sinaia, zde navštívíme klášter a vychutnáme půvaby nejluxusnějšího horského střediska Rumunska, které se nazývá „Perlou Karpat“. Večer se vrátíme na ubytování.
5. den: Po snídani podnikneme celodenní výlet do rumunského hlavního města Bukurešť, které získalo v minulosti přídomek „Paříž východu“. Během okružní jízdy se seznámíme s nejdůležitějšími pamětihodnostmi. Pojedeme bulvárem Kiseleva a třídou Calea Victoriei, uvidíme Vítězný oblouk, Královský palác, náměstí Revoluce, překrásné Atheneum i druhou největší budovu na světě – Palác Parlamentu vybudovaný za vlády Ceaušesca. Projdeme se také zachovalými uličkami ve staré obchodní čtvrti, kde budeme mít i čas vychutnat starobylou atmosféru tohoto velkoměsta ve svém volném čase. Cestou zpět se ještě zastavíme ve Skanzenu rumunské vesnice. Návrat na ubytování v Predealu.
6. den: Po snídani se vydáme na návštěvu „perly Sedmihradska“ – města Sighisoara (UNESCO), které je jedním z největších a dodnes obydlených středověkých hradů. Celé město bylo obehnáno hradbami, z nichž se zachovalo devět obranných věží. Doménou města je věž s velkým orlojem s pohybujícími se figurkami, která se tyčí při hlavním vjezdu do pevnosti. Nalezneme zde také dům, kde se prý narodil kníže Vlad Tepes, který už po několik století straší po světě pod maskou Drákuly. Odpoledne odjedeme do ČR.
7. den: Návrat do ČR v ranních hodinách.