Rusko - Transsibiřskou magistrálou až na Dálný východ

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: letecky Strava: snídaně

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Rusko - Transsibiřskou magistrálou až na Dálný východ

Vyslyšme volání dálek a vydejme se na železniční pouť po nejdelší trati světa napříč Ruskem – zemí, nad kterou slunce nezapadá. Transsibiřská magistrála je fascinující a živoucí tepnou jižní Sibiře, jež by bez ní prakticky nemohla žít. Zároveň ale představuje zvláštní "jednorozměrný svět", který zná jen dvě světové strany, východ a západ, a řídí se celý moskevským časem, ač vlakem protneme postupně osm časových pásem. Nejrychlejší expresní vlaky zvládají celou trasu za šest dní a nocí. My samozřejmě nepojedeme "v jednom tahu", nýbrž si cestu rozložíme na sedm úseků se zastávkami na těch nejpřitažlivějších místech. Vlaky jsou vždy lůžkové či lehátkové a celkem osm nocí ve vlaku, prostřídaných pěti nocemi v hotelech, nám pomůže zvládnout 9288 kilometrů trati v rozumném časovém rozpětí. Jako čtení do vlaku vám doporučujeme některou z knížek legionářské literatury, jež vás přenese do doby, kdy magistrálu v celé její délce ovládly na sklonku první světové války i po ní československé legie, odříznuté bolševickou revolucí, které tudy přes Vladivostok mířily k domovu asi nejdelší oklikou, jakou kdy světové dějiny vojenských přesunů zaznamenaly.

Poznámka: Tento zájezd je pořádán ve spolupráci s CK Adventura.

Stravování: snídaně

Užijeme si stravování z bohatých místních zdrojů – samozřejmě také masové taštičky pelmeně, palačinky blinčiki, u Bajkalu a u velkých řek ryby, velký výběr z mnoha druhů piva atd. Ve vlacích je restaurační vagon a v každém vagonu kypjatok s vroucí vodou na samoobslužnou přípravu čaje, kávy, instantních polévek apod. Vše za ceny srovnatelné či nižší oproti českým.

Ubytování: různé

Ubytování v hotelech***, případně v "turbázách" v dvou- nebo čtyřlůžkových pokojích, jednolůžkový pokoj v hotelech je na vyžádání za příplatek. WC a sprcha s teplou vodou budou většinou na pokoji, ale nelze to vždy zaručit.
Vlaky mají dvě kategorie vagonů. Kupejnyj vagon má uzavřená kupé pro 4 osoby se sklopnými lůžky dole a ve střední poloze, nejvyšší patro je určeno pro zavazadla. Plackartnyj vagon má obdobná lůžka, ale kupé nemají čelní stěnu do uličky a na protilehlé straně uličky jsou ještě 2 lůžka rovnoběžná se směrem jízdy. O každý vagon se pečlivě stará děžurnyj, který vydává čisté povlečení. Kupejnyj vagon nabízí více prostoru a soukromí, plackartnyj zase možnost užít si neformální družnou atmosféru a těsnější kontakt s domácími pasažéry. Na všech nočních úsecích budete mít v ceně kupejnyj vagon, pouze na denním přejezdu okolo Bajkalu je v ceně plackartnyj vagon.

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z Prahy, přílet do MOSKVY, prohlídka města – KREML a RUDÉ NÁMĚSTÍ, chrám Vasila Blaženého, obchodní dům GUM, chrám Krista Spasitele, nový park Zarjadje, pěší zóna starého Arbatu, moderní Nový Arbat, vyhlídka na Vrabčích horách, dle časových možností i letní sídlo Kateřiny Veliké s přilehlým parkem Caricyno. Druhý den večer odjezd nočním vlakem po TRANSSIBIŘSKÉ MAGISTRÁLE.
3. den: : KAZAŇ - prohlídka starobylého centra na řece VOLZE, kazaňský KREML, ulice Baumana, katedrála Sv. Petra a Pavla, chrám Všech náboženství. Večer odjezd nočním vlakem a následující dopoledne přejezd přes URAL do Asie.
4. - 5. den: JEKATĚRINBURG náměstí Roku 1905, chrám Na krvi, vyhlídková plošina na vrcholu jednoho z moderních mrakodrapů, jezero v centru města, místo největšího pohřebiště československých legionářů na světě a jejich památník na MICHAILOVSKÉM HŘBITOVĚ. Nocleh v hotelu, druhý den výlet k hraničnímu monumentu mezi Evropou a Asií a k místu pohřebiště carské rodiny GANINA JAMA. večer odjezd na úsek magistrály, který je z těch našich druhý nejdelší (2 dny a noc).
6. den: : Přejezd západní Sibiří přes OMSK a NOVOSIBIRSK a přes mohutné řeky Irtyš a Ob.
7. - 8. den: KRASNOJARSK s atraktivní polohou na veletoku Jenisej a v předhůří Východního SAJANU. Výlet minibusem do přírodní rezervace Krasnojarské Stolby s unikátními skalními útvary s výhledy na JENISEJ (většinu dne relaxace v přírodě a možnost pěší turistiky). Druhý den odjezd vlakem k Bajkalu.
9. den: IRKUTSK - tradiční metropole střední Sibiře na řece ANGARA - nábřeží, pravoslavné chrámy, dřevěné domy děkabristů, ZNAMENSKIJ MONASTÝR. Nocleh v hotelu.
10. den: přejezd minibusem k nedalekému jezeru BAJKAL do letoviska LISTVJANKA - okružní plavba lodí po Bajkalu, rybí trh se slavným bajkalským omulem, možnost vycházek borovými lesy po kopcovitém pobřeží, návštěva NĚRPINÁRIA (něrpa je endemický bajkalský tuleň) nebo zajímavého muzea Bajkalu. Nocleh v typickém dřevěném penzionu.
11. den: z Listvjanky přeplujeme přes ústí řeky Angary k PORT BAJKALU a na vyhlídkovou jízdu se zastávkami, s možností krátkých pěších procházek podél pobřeží Bajkalu. Večer příjezd krugobajkalkou do SLJUĎANKY, kde se po prohlídce jediného mramorového nádraží světa ubytujeme v turbáze na pobřeží.
12. den: dopoledne koupání v BAJKALU nebo výlet podél pobřeží, odpoledne přejezd vlakem okolo Bajkalu (významná část tohoto úseku vede hornatou krajinou s výhledy na jihovýchodní pobřeží) do ULAN-UDE, centra autonomního buddhistického Burjatska – večer prohlídka příjemného centra s monumentální hlavou Lenina na centrálním náměstí, nocleh v hotelu.
13. den: výlet minibusem do hlavního buddhistického kláštera v Rusku – IVOLGINSKÉHO DACANU. Odpoledne odjezd na náš nejdelší úsek magistrály (2 noci a 2 dny).
14. - 15. den: přejezd hornatou krajinou podél čínských hranic až na Dálný východ do CHABAROVSKU na soutoku AMURU a USURI, zde nocleh v hotelu.
16. den: CHABAROVSK - muzeum Amurského mostu, okružní plavba lodí po AMURU, Amurský útes, Spaso-preobraženský chrám, nábřežní promenáda. V podvečer odjezd na závěrečný noční úsek, výjimečně směrem k jihu.
17. den: ráno příjezd do VLADIVOSTOKU, města s přitažlivou polohou na členitém pobřeží Japonského moře a s velkým přístavem. NIKOLAJEVSKIJ SLOUP (symbolický konec Transsibiřské magistrály), prohlídka atraktivního centra – muzeum v ponorce, pevnost, mys Tokarevského, výjezd lanovkou na sopku ORLÍ HNÍZDO s krásnými výhledy na město a okolní ostrovy. Nocleh v hotelu.
18. den: ráno transfer na letiště a odlet do Prahy.