To nejlepší z Petrohradu + KARÉLIE + BÍLÉ NOCI (letecky z Prahy)

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

To nejlepší z Petrohradu + KARÉLIE + BÍLÉ NOCI (letecky z Prahy)

Velké zážitky z velké země… S naším průvodcem poznáte nepoznané, objevíte skvosty Petrohradu a na vlastní kůži okusíte atmosféru ruského severu. Projdete se po Něvském prospektu, zhlédnete slavnou Ermitáž i velkolepý chrám Vzkříšení Krista. Vychutnáte si plavbu po Oněžském jezeře na ostrov Kiži s dřevěnými chrámy. Inspirace pro cestovatele, kterou musíte zažít – Rusko vás dostane!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Srovnání pojištění

Program zájezdu

1. den: Přílet na letiště Pulkovo, transfer na hotel, ubytování. Dle časových možností podvečerní procházka městem. Poté, co se ubytujeme v Petrohradu, se dle časových možností vydáme na příjemnou podvečerní procházku po Něvském prospektu , hlavní petrohradské tepně, která vede od Palácového náměstí a je plná kaváren, restaurací a historických budov. Během prohlídky navštívíme   Kazaňskou katedrálu  z počátku 19. století , kterou obepíná nádherná kolonáda. V katedrále probíhá nepřetržitá bohoslužba a je v ní skryta vzácná ikona Matky Boží Kazaňské. Dále se přesuneme ke starému kupeckému dvoru Gostinyj dvor a uvidíme také pestrobarevný chrám Vzkříšení Krista na Krvi stojící na Gribojedově kanále . Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.
2. den: Dnešní den věnujeme procházce městem a nejvýznamnějším petrohradským pamětihodnostem, v čele se Zimním palácem ukrývajícím slavnou obrazárnu Ermitáž. Nevynecháme ani plavbu rychlolodí do Petrodvorců, „ruského Versailles“. Ráno se vydáme na plavbu rychlolodí do Petrodvorců, kterým se říká „ruské Versailles“ . Zde se nachází impozantní  Velký palác Petra Velikého , někdejší carská rezidence, na jejíž výstavbě se podíleli umělci a řemeslníci z celé Evropy. Jistě neodoláme procházce po zámeckém parku. Pro něj je charakteristické zejména velké množství fontán, celkem byste jich tady napočítali na 170. Dechberoucí je pak zejména tzv. Velká kaskáda – soubor sedmi desítek fontán doplněný o pozlacené sochy bohů a mytologických postav. Odpoledne nás čeká prohlídka Palácového náměstí , nejdůležitějšího prostranství města. Zde se v minulosti slavilo, demonstrovalo a carové odtud mluvili k lidu. Uprostřed náměstí se tyčí Alexandrův sloup se sochou anděla na vrcholu, který byl vztyčen na památku vítězství nad Napoleonem. Zájemci budou moci navštívit jednu z nejslavnějších a  největších uměleckých galerií na světě  Ermitáž, která sídlí v prostorách   Zimního paláce. Čekají tady na nás miliony exponátů ve více než 300 sálech a bude na každém z nás, kterou část úchvatné sbírky se rozhodne prozkoumat. Ve večerních hodinách návrat na hotel v Petrohradu s průvodcem nebo individuálně.
3. den: Dnes uvidíme hrobky ruských carů v katedrále a přijedeme do Petrozavodsku, hlavního města Karélie – historické oblasti na severu Evropy, která je rozdělena mezi Rusko a Finsko. Ráno se vydáme k Petropavlovské pevnosti , která je vstupní branou do města . V průběhu staletí sloužila k nejrůznějším účelům, dnes je součástí komplexu Historického muzea. Dále budeme pokračovat přes Strelku Vasiljevského ostrova ke  katedrále sv. Petra a Pavla . Zde se nachází hrobky mnoha ruských carů a členů carských rodin, mimo jiné  hrobka Petra Velikého a Kateřiny Veliké  nebo hrobka celé vyvražděné rodiny posledního ruského cara Mikuláše II. Odpoledne nás čeká přesun vlakem do Petrozavodsku, hlavního města Karélie a ubytujeme se na hotelu,abychom si odpočinuli po dlouhém cestování. Po návratu možnost individuálního programu, případně ochutnání specialit karelské kuchyně a ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.
4. den: Celodenní výlet na ostrov Kiži (UNESCO). Ráno se vypravíme na výlet na malý ostrov na Oněžském jezeře, na ostrov Kiži. Pozoruhodností tohoto ostrova je  komplex dvou dřevěných kostelů a zvonice , který je právem zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO. Starší z kostelů, 37 metrů vysoký letní chrám Proměnění Páně, byl vystavěn v roce 1714 bez použití jediného hřebíku. Údiv budí hlavně jeho 22 dřevěných kopulí, ale i posvátná atmosféra uvnitř chrámu. Mladší, zimní (vytápěný) chrám Přímluvy Panny Marie, je stále funkční. Postupem času na Kiži vyrostl jedinečný  skanzen historických staveb , jaké se stavěly v oblasti Karélie. Stavby jsou roztroušeny po celém ostrově. Můžete zde zhlédnout rozlehlé usedlosti, kostelíky a kaple, mlýny, lázně, nebo sýpky. Návrat na hotel ve večerních hodinách.
5. den: Dopoledne prohlídka Petrozavodsku, hlavního města Karélie. Odoledne odjezd do Petrohradu. Po snídani půjdeme společně s průvodcem objevit zajímavosti tohoto města. Navštívíme katedrálu Alexander Nevsky , zhlédneme bronzovou sochu ruského cara Petra I., a vydáme se po dlouhém prospektu Lenina na nábřeží Oněžského jezera . Cestou po prospektu mineme několik zajímavých chrámů, památníků a muzeí. Společně se zastavíme   v muzeu, které se zaměřuje na karelskou kulturu  a dozvíme se mnoho zajímavostí o této jedinečné části Ruské federace. Odpoledne pojedeme vlakem zpět do Petrohradu.
6. den: Dnes navštívíme klenotnické muzeum Faberge s luxusní sbírkou velikonočních vajíček. Po snídani se vypravíme do  unikátního muzea Faberge, které se nachází v Šuvalovském paláci. Toto muzeum je věnované klenotnickému umění Carla Fabergého a jeho pokračovatelům. Základ expozice tvoří  sbírka velikonočních vajíček firmy Fabergé  a nyní je ve sbírce muzea více jak 4 000 předmětů dekorativního a výtvarného umění.  Originální Fabergého vejce patří k nejluxusnějším klenotům světa, které byly vyráběny pro carskou rodinu z dynastie Romanovců a jiné bohaté klienty. Fabergého vejce jsou vyrobena  ze zlata či jiných drahých materiálů . Uvnitř jsou dutá a ukrývají v sobě další cenné předměty jako například miniatury obrazů, zmenšeniny paláců, květin nebo plachetnic. Zájemci mohou také navštívit  muzeum  Kunstkamera, které bylo založeno roku 1714 samotným carem Petrem Velikým a patří mezi nejstarší etnografická muzea světa. Komu muzea nejsou příliš po chuti, doporučujeme  procházku po Vasiljevském ostrově , jehož špička nazývaná  Strelka  patří k historickému jádru Petrohradu, a naleznete zde velké množství památek. V odpoledních hodinách se podíváme ke slavnému křižníku Aurora, který v roce 1917 vypálil salvy a dal tím pokyn k zahájení útoku na Zimní palác a rozpoutání revoluce. Zájemci se na závěr dne budou moci vydat na plavbu lodí po petrohradských kanálech, konkrétně po Gribojedově kanále , kanále řeky Mojky a řece Něvě . Nocleh v hotelu v Petrohradu.
7. den: Dle letového řádu individuální program nebo přímý přesun z hotelu na letiště a následný odlet zpět do Prahy.