Uzbekistán - Hedvábná stezka + Moskva

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel ***+ Doprava: letecky Strava: polopenze

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Uzbekistán - Hedvábná stezka + Moskva

Hedvábná stezka – starověká trasa vedoucí jižní Asií, spojující čínský Xi-an s Malou Asií 8000 km dlouhá. Obchod na této stezce byl důležitým faktorem rozvoje starověkých civilizací a pomohl položit základy moderní civilizace. Návštěvou části této stezky poznáte nejhezčí náměstí světa v Samarkandu, 400 památek UNESCO v Buchaře, perské koberce, kaviár, život v jurtě…a mnoho dalšího. Nově jsme přidali prodloužení o Moskvu, metropoli Ruska.
Zájezd průvodcuje Ing. Milena Vančurová.

Stravování: polopenze

7x polopenze a 1x snídaně

Ubytování: hotel ***+

2x hotel****
6x hotel***

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy (pro zájemce i z Vídně) do Taškentu .
2. den: Přílet do TAŠKENTU v 1.35 h. Transfer do hotelu, pozdní check – in. Po snídani zahájíme program v jednom z největších historických měst v Centrální Asii, hlavního města Uzbekistánu. V uzbečtině Taškent znamená „kamenné město“. Je známé svými kontrasty moderního a starého. V průběhu prohlídky navštívíme Khazrat-Imam Komplex, Madressah Barak-Khan, Jami Mešita, Mausoleum Kaffala Shoshi. V 17.30 transfer na domácí letiště a 19.30 odlet do Urgenče. Přílet do Urgenče ve 21.20 a odjezd do 30 km vzdálené Chivy.
3. den: Po snídani se vydáme objevovat staré pouštní město CHIVA, zapsané na seznamu UNESCO. Jen málokteré město se může pochlubit takovým bohatstvím paláců s nádhernými mozaikami, unikátními minarety, medresami a mešitami. Navštívíme muzeum Ichan – Kala, které se nachází pod otevřeným nebem. Palác Tosh-Khowli (Harém), pevnost Kunya-Ark, minaret Kalta-Minor, komplex Alla-Kuli Khan, mešita a minaret Juma, medresa Abdulla-Khana, Mausoleum Siada Alautdina, Medresu Mukhamada Amin-Khana a řadu další památek.
4. den: Po snídani nás čeká dlouhá cesta přes POUŠŤ KYZILKUM do Buchary . Projedeme podél řeky Amu Daryi, bájného Oxusu krajem Chorezm. Na jejím druhém břehu přechází poušť Kyzylkum do Turkmenistánu. Zastávky na odpočinek. Po 6,5 hodinové cestě odpoledne příjezd do Buchary a zbytek dne odpočinek v hotelu.
5. den: BUCHARA - živé muzeum, noblesní město se 400 památkami zapsanými na listině kulturního dědictví UNESCO, které bylo ve své době velkým obchodním centrem na Hedvábné cestě, se zoroastriánskými a židovskými tradicemi. Nejhodnotnější památkou je zřejmě Mauzoleum Ismaila Samaniho (z 10. století), Čar minar má zase největší kouzlo, minaret Kalon, bazén v Lyabi houz se 400 let starými morušemi. Šorpa, samsa, plov, laghman, manty – to vše jsou vynikající speciality – saláty a jogurty. Prohlédneme si i výrobu nožů dle staletých tradic, mince z dob Hedvábné stezky, můžete vyzkoušet masáž při svíčkách v královských lázních z 16. století. Zastavil se zde čas, jako byste zde potkávali třeba vědce a lékaře Svícena, nebo perského básníka Ferdúsiho, kteří tu kdysi žili. Buchara je skutečně fascinující město. To vše a mnohem více památek včetně návštěvy dílny na hedvábí.
6. den: Po snídani odjezd po stopách karavan do bájného města SAMARKANDU za dalšími památkami zapsanými na seznam UNESCO, do „město modrých paláců“. Je to asi nejhezčí a nejzajímavější město celé Hedvábné cesty Historie Samarkandu se datuje více než 2500 let zpět. O náměstí Registan se říká, že je nejkrásnějším náměstím světa. Navštívíme Ulugbekovu, sherdor a tillya Kari Medresu, Mauzoleum Guri Amir s hrobkou velkého Tamerlána. Všechny tyto stavby jsou důkazem vyspělosti někdejší říše. Nocleh č. 6.
7. den: Po snídani pokračování v prohlídce SAMARKANDU , kterému se říká perla islámu, zrcadlo světa, šperk vesmíru. Dnešní program nás zavede do obrovské mešity Bibi Kchanum, navštívíme mauzoleum Shakhi Zinda, Ulughbekovu observatoř, orientální tržnici Siyob bazar, starodávné sídliště Afrosiyab a muzeum. A také vás čeká spousta zážitků: portréty na městském hřbitově, ukázka hry na řadu typických nástrojů, řemeslné práce. Transfer na železniční stanici a odjezd luxusním rychlovlakem do Taškentu . Odjezd do hotelu.
8. den: Velmi brzy ráno odjezd na letiště a let do MOSKVY (přílet v 7.00 hod.). Prohlídka moskevského KREMLU, který je považován za nejkrásnější pevnost na světě, ohromné zdi a věže jsou i uměleckým dílem. Uvnitř se schovávají bohatě zdobené paláce, kde se po staletí psala historie. A také mnoho nádherných chrámů, např. Chrám Zvěstování Panně Marii, Archandělský chrám, Uspenský (korunovační) chrám, kostel Dvanácti apoštolů aj. Symbolem Moskvy je RUDÉ NÁMĚSTÍ s chrámem Vasila Blaženého, Historickým muzeem i jedinečným nákupním centrem GUM . Katedrála Krista Spasitele je sice novostavbou, ale velmi zajímavou.
9. den: Dokončení prohlídky MOSKVY : procházka po slavném Arbatu, návštěva Novoděvičího kláštera, monumentálního barokního Smolenského chrámu aj. Odpoledne transfer na letiště a odlet do Prahy.