Velký okruh Norskem, souostroví Lofoty, Vesterály s turistikou - bus

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hostel Doprava: autokarem Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Velký okruh Norskem, souostroví Lofoty, Vesterály s turistikou - bus

Romantické přírodní scenérie, fjordy zařezávající se stovky kilometrů hluboko do vnitrozemí, kouzelné vodopády, vstřícnost seveřanů v zemi půlnočního slunce, vlast Vikingů, zdánlivě nedostupné ledovce, nádherné souostroví Lofoty a Vesterály zvedající se přímo z divokých vln Atlantiku do mnohasetmetrových výšek, to je naše pozvánka do Skandinávie.

Fjällbacka - Oslo - Geilo - Flom - Myrdal - Briksdalsbreen - Dalsnibba - Geirangerfjord - Trollstigveien - Trolltindam - údolí Romsdalen - Trondheim - Saltstraumen - Bodo - Lofoty - Reine - A - Nussfjord - Henningsvar - Svolvaer - Vesteralen - Narvik - NP Svartisen - Östersund - NP Hamra - Gronklitt - Stockholm

Stravování: snídaně

Snídaně formou bufetu.

Doprava: autokarem

Nástupní a svozová místa v ČR zdarma Praha, Brno, Svitavy, Litomyšl, V.Mýto, Holice (Chrudim), Pardubice, Hradec Králové, Poděbrady.

Ubytování: hostel

Ubytování je zajištěno v hostelech, chatkách, apartmánech ve vícelůžkových pokojích převážně 4lůžkových, možnost vaření. Příslušenství společné. Nelze zajistit ubytování v jedné osoby v pokoji. Ložní prádlo vlastní.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v dopoledních hodinách. Večer nalodění na trajekt a noční plavba do švédského Trelleborgu.
2. den: Podél západ. pobřeží Švédska, malebný přístav Fjällbacka, náměstí s bustou švédské herečky Ingrid Bergmanové, procházka a pohled z výšiny Vetterberget - moře poseté desítkami malých ostrůvků Skärgarden, pokračujeme na sever, Oslo, průjezd městem, Hollmenkollen - krásné výhledy na město, ubytování v Oslu.
3. den: Dopoledne Oslo, park Frogner se sochami G. Vigelanda, poloostrov Bygdoy, známá muzea Fram, Kon-Tiki, variant. Námořní muzeum. Odjezd do centra a prohlídka města. Odpoledne přejezd do Geilo, nejvýznamnější centrum zimních sportů, ubytování.
4. den: Odjezd do přístavního městečka Fl?m na konci Aurlandsfjordu, fakult. výletním vláčkem z Flomu do Myrdalu a zpět, po trase Flamsbanen (nutná rezervace předem), trasa prochází krásnou krajinou plnou strmých kopců, hor, vodopádů, vesniček, vlak zastavuje u vodopádu Kjofossen. Pokračujeme k ledovci Jostedalsbreen resp. k jeho splazu BriksdalsbreEn, středně náročná procházka cca 2-3 hod., odjezd na ubytování.
5. den: Zlatá cesta severu a srdce norských fjordů. Výjezd na vyhlídku Dalsnibba (1476 m), Geirangerfjord (UNESCO) s typicky zářivě zelenou barvou. Vyjedeme Orlí cestou, zastávky na vyhlídce, trajektem přejedeme Norddalsfjord a pokračujeme Cestou trollů -Trollstigveien, která 11 serpentinami překonává výškový rozdíl téměř 800 m, krásné horské scenérie, ubytování v údolí Sterdalen.
6. den: Pověstná převislá Stěna trollů - Trolltindam, krásným a divokým údolím Romsdalen přes Dombas do královského Trondheimu, historické centrum města, katedrála severu Nidarosdomen, pevnost Kristiansten aj., noční přejezd k Severnímu polárnímu kruhu.
7. den: Ráno překročíme Severní polární kruh, zastávka u info centra Polarsirkelsentret, obchody se suvenýry a pošta, odkud je možné poslat pozdravy, dále Saltstraumen, za příznivých podmínek lze vidět malström - přírodní fenomén, vířící voda, slapové proudy, kdy se jeden fjord vlévá do druhého. Cesta do Bodo, hl. města provincie Nordland, s krásnou polohou u Saltfjordu, plavba na Lofoty, úchvatné pohledy - hory se zvedají přímo z moře. Večer ubytování.
8. den: Souostroví Lofoty a turistika, nejzajímavější místa, siluety lofotských hor, Reine, vyhlášené nejkrásnějším místem Norska, náročnější pěší túra nad městečko, výjimečný panoramatický výhled na lagunu a ostrůvky, pro ostatní např. lehčí turistika v okolí Reine, přejezd do městečka A,na závěr slavná rybářská vesnice Nussfjord (UNESCO), návrat na ubytování.
9. den: Lehká pěší turistika na souostroví Lofoty, v obci Viktem fakult. návštěva místní sklárny, přejezd k muzeu Vikingů, které přibližuje dobu okolo roku 1120, romantický rybářský přístav Henningsvar, "Benátky Lofot", úchvatná krajina, ubytování.
10. den: Krátká prohlídka města Svolvaer, uvidíme jeden ze symbolů města Svolvaergeita (Svolvaerský kozel), dvourohá hora tyčící se nad městem. Souostroví Vesteralen, cestou fotostopy a příjezd do nejsevernějšího bodu naší cesty do Narviku, prohlídka, výjezd lanovkou na Fagernesfjell. Ubytování.
11. den: Delší zpáteční cesta vč. trajektu k NP Svartisen, se stejnojmenným ledovcem Svartisen, druhým největším v Norsku, cesta lodí a pěší náročnější túra k ledovcovému splazu, variant. lehčí turistika v okolí jezera. Noční přejezd do Švédska.
12. den: Ráno zastávka u největšího švédského vodopádu Tännforsen (tzv. švédská Niagara), pokračujeme do městečka Östersund na březích populárního švédského ledovcového jezera Storsjön, fakult. lodní výlet na jezerní ostrovy, ubytování, odpočinek.
13. den: Kouzelná příroda NP Hamra, přírodní rezervace, cestou krátké zastávky a fotopauzy, Gronklitt, největší medvědí park Evropy Björnpark, příjezd do "srdce Švédska" k jezeru Siljan, oblast Dalarna, tradiční červené domky, ubytování.
14. den: Hlavní město Švédska Stockholm , město na 14 ostrovech s dlouhou historií, prohlídka hl. pamětihodností, návštěva muzeum Vassa, projížďka lodí stockholmským přístavem. Noční přejezd Švédskem.
15. den: Ráno přejezd Öresundského mostu, krátká plavba Baltským mořem. Návrat do ČR v odpoledních hodinách.