Bosna a Hercegovina - Záhady romantických hradů, bogomilských stečků a visockých pyramid

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: autokarem Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Bosna a Hercegovina - Záhady romantických hradů, bogomilských stečků a visockých pyramid

Bosna a Hercegovina – už pouhý název této kouzelné země nám navodí vůni exotiky a představu, že nás čeká putování po orientální krásce v srdci Evropy. Bosna byla ve středověku mocným královstvím, jehož nedobytné hrady chránily zbytek křesťanské Evropy před osmanskou hrozbou. Po vítězství Turků zde rozkvetla neméně úžasná islámská kultura a architektura. Přičteme-li k tomu ještě bohatý svět katolických Chorvatů, pravoslavných Srbů a sefardských Židů, a k tomu úchvatné scenérie bosenských hor, kaňonů, vodopádů, soutěsek a divokých hercegovských skalisek, vznikne nám mozaika dnešní Bosny a Hercegoviny, země, která tolik ovlivnila chod dvacátého století. Tento zájezd je nejen o bohaté bosenské historii, ale i o přírodě, horách, výtečné kuchyni a staré bosenské hudbě. Provází Kamil Hanák.

Program zájezdu

1. den: odjezd z ČR přes Slovensko, Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko do Bosny.
2. den: návštěvu Bosny zahájíme metropolí Republiky srbské, městem BANJA LUKA. Prohlédneme si citadelu, mešitu Ferhadiju a za městem se zastavíme v trapistickém klášteře MARIJINA ZVIJEZDA, jehož řád přinesl zemi tradici pivovarnictví a výrobu mnoha druhů sýrů. Odpoledne navštívíme historické město BOSANSKA KRUPA a na skále nad řekou UNOU si prohlédneme hrad OSTROŽAC. Nocleh v hotelu pod hradem.
3. den: ráno si prohlédneme pamětihodnosti muslimského města BIHAĆE a romantickou zříceninu SOKOLAC. Potom přejedeme kaňonem řeky Uny k mohutným vodopádům a k pravoslavnému klášteru v MARTIN BRODU. Po zastávce v TITOVĚ JESKYNI u města DRVAR se přesuneme k PLIVSKÝM JEZERŮM s vodními mlýnky a do historického města JAJCE, kterým se večer projdeme a kde budeme také spát.
4. den: následující den nás čeká TRAVNIK, orientální klenot na úpatí pohoří VLAŠIĆ. Po prohlídce jeho významných památek se cestou na ubytování ještě zastavíme v soutěsce řeky BOSNY na zachovaném románském hradě VRANDUKU a u středověkých opevnění ve městech MAGLAJ a DOBOJ. Nocovat budeme v centru města TUZLA proslaveného těžbou soli.
5. den: ráno vyrazíme do jihovýchodní Bosny. Přes hraniční ZVORNIK s úchvatnými výhledy na srbské pohoří TARA se vydáme do starého báňského města SREBRENICA s hradem a památníkem obrovského utrpení nedávné války v POTOČARECH. Dalším významným centrem na naší cestě bude město VIŠEGRAD se slavným mostem, Kusturicovým kamenným ANDRIĆGRADEM a blízkým klášterem DOBRUN. Na nocleh se přesuneme k SARAJEVU.
6. den: dopoledne si prohlédneme hlavní pamětihodnosti SARAJEVA, vychutnáme si úžasnou atmosféru BAŠČARŠIJE a navštívíme některá muzea. Ze Sarajeva vyrazíme do malebné KRALJEVY SUTJESKY s prvním ze tří monumentálních františkánských klášterů. V podvečer ve městě VISOKO navštívíme údajnou pyramidu Slunce v hoře Visočica, dle některých expertů útvar starověkého nebo dokonce mimozemského původu. Nocleh ve Visoku.
7. den: v ranních hodinách si prohlédneme zbylé dva františkánské kláštery středověké Stříbrné Bosny: FOJNICU a KREŠEVO. Následně se přesuneme na prohlídku orientálního městečka KONJIC a, bude-li to možné, i blízkého TITOVA ATOMOVÉHO BUNKRU. V odpoledních hodinách zamíříme do MOSTARU, kde se pokocháme výhledem na Hajrudinův most a starou řemeslnickou čtvrtí Kujundžiluk. Čekají nás dvě noci v hotelu ve starém centru MOSTARU.
8. den: po ránu si poblíž městečka BLAGAJ na úpatí Stjepangradu prohlédneme dervišský klášter u vyvěračky řeky Buny. Posléze navštívíme STOLAC, historické hlavní město Hercegoviny, a bogomilskou nekropoli RADIMLJE s obrovským množstvím stečků. Odtud zamíříme do vesničky LJUBUŠKI, kde se pokocháme nedalekými vodopády KRAVICE. V podvečer se ještě krátce zastavíme v poutním místě MEDJUGORJE.
9. den: ráno si prohlédneme malebné městečko POČITELJ a základy antické římské vily v MOGORJELU. Přejedeme do Chorvatska a zbytek dne strávíme prohlídkou dalmatské metropole SPLITU, kde se zaměříme na DIOKLECIÁNŮV PALÁC a některá archeologická muzea. Večer před odjezdem si ještě můžeme zajít na večeři z místních specialit a po večeři vyrazíme na zpáteční cestu.
10. den: návrat přes Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko a Slovensko do ČR.