Amritsar, Dharamšala, Rišikéš

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Amritsar, Dharamšala, Rišikéš

Vydejte se s námi do severozápadní části Indie, přes "obilnici" země, úrodný Paňdžáb, do Himáčalpradéše a Uttarkandu – stálezelených států v podhůří Himálaje, které v letních měsících poskytovaly Britům útočiště před spalujícím sluncem středoindických plání. Navštívíme Amritsar aneb "Jezero nektaru nesmrtelnosti" se Zlatým chrámem, jenž je náboženským centrem sikhské víry. Určitě vás zasáhne atmosféra McLeod Gandže, části Dharamšaly. Úchvatná příroda, křišťálový vzduch, orli kroužící nad vrcholky hor, provoněné lesy, ticho sklánějícího se dne, zvonek tibetské gompy v dálce... to nelze popsat, musí se zažít. A pak Rišikéš – co se týká ezoteriky, duchovna a hlavně jógy, je to hlavní město světa. Síla tohoto místa přilákala i členy legendární kapely Beatles, kteří zde, uprostřed indických ášramů a v blízkosti Gangy, připravili písně pro své legendární Bílé album.
Velikost skupiny:
6–16 účastníků

Stravování: snídaně

snídaně

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Dillí : přílet do Indie, ubytování; baháistický Lotosový chrám , pitoreskní hinduistický komplex Akšardham a někdejší rezidence Indíry Gándhíové , kde byl na ni spáchán atentát, nyní muzeum.
3. den: Dillí – Amritsar: dopoledne přelet do posvátného města sikhů; před západem slunce ceremoniální snímání vlajek ve Wagah na indicko-pákistánské hranici – vojenské divadlo, jež je propracováno do absolutní přesnosti.
4. den: Amritsar:  zlaté střechy mihotavě se odrážející ve vodě jezírka, centrální svatyně Hari Mandir Sáhib, kde je uložena posvátná kniha sikhů, Guru-Ka-Langar – gigantická patrová jídelna, možná největší na světě; nešťastně proslulé náměstí Džallianvala Bágh , fantaskní chrám Mátá Lal s tunely a jeskyněmi.
5. den: Amritsar – Pragpur : přejezd do indické "Prahy", jež spolu s nedalekou vesnicí Garli tvoří památkově chráněnou zónu v údolí Kangra ; ubytování v heritage hotelu – někdejší sídlo nejvyššího soudce sira Džai Lála z počátku 20. stol.
6. den: Pragpur – Garli : Soodové,  komunita  s tradiční kastovní strukturou – pěšky živou památkovou zónou s dílnami tkalců, kovotepců, košíkářů ; možnost zapůjčit si kolo, plavba lodičkou po řece Biás ; výlet do nedaleké chráněné vesnice Garli.
7. den: Pragpur – Dharamšala (McLeod Gandž) : přejezd do sídla tibetské exilové vlády , městečka v 1800 m n.m., jehož kulisu tvoří zasněžené vrcholky dháulagirského masivu nad lesy borovic a cedrů; cestou Kangra – nejstarší a nejrozsáhlejší pevnost v indické himálajské oblasti .
8. den: Dharamšala : největší populace Tibeťanů mimo Tibet; gompy a řady modlitebných válců, vládní budovy a sídlo dalajlámy  – pokud budeme mít štěstí, spatříme ho na vlastní oči;  hlavní chrám Cuglakhang , knihovna tibetských děl a archiválií,  Tibetský lékařský a astrologický institut ad.
9. den: Dharamšala – Šimla (2200 m n.m.) : celodenní přejezd podhůřím Himálaje do někdejšího letního sídelního města britské koloniální vlády s atmosférou viktoriánské Anglie.
10. den: Šimla – město, kam měli Indové vstup zakázán: promenáda The Mall , novogotická čtvrť Ridge , druhý nejstarší severoindický kostel Christ Church a místokrálovská rezidence – palác v jakubském stylu na Hvězdárenských kopcích.
11. den: Šimla – Rišikéš : celodenní přejezd do světového centra meditace a jógy , místa, kde dravá Ganga opouští himálajské soutěsky , aby rozprostřela svůj tok do širokých indických plání.
12. den: Rišikéš : svatí mužové, askéti, jogíni – Indové i lidé ze "západu", výstavní ášramy i zpustlý komplex Maháršiho, kde  Beatles prožili dva měsíce.
13. den: Rišikéš – Haridvár – Dillí : přesun do blízkého Haridváru, jednoho ze 7 nejposvátnějších míst Indie , kde se koná každých 12 let největší náboženská sešlost světa Kumbhaméla, posvátne gháty na březích Gangy; odpoledne vlak do Dillí.
14. den: Dillí – Praha: odlet z Indie a přílet do ČR.