Island - letecky

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hostel Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Island - letecky

Island, ostrov ohně a ledu, zapůsobí na každého turistu, toužícího uniknout ze středoevropské reality, naprosto zvláštním, téměř magickým kouzlem. Desítky nádherných vodopádů, rudožluté kopce, ledovcová jezera, ale také horká vřídla a bublající země, která vypadá, jakoby ji někdo poskládal z nejbizarnějších útvarů světa, to všechno je Island. Najdete zde největší pevninský ledovec, ale i jeden z nejmohutnějších vodopádů či nejznámější Geysir, otce všech gejzírů.

Program zájezdu

1. den: Přílet na Island v pozdních nočních hodinách. Nocleh.
2. den: Okruh jihozápadem Islandu – krátká zastávka v městečku HVERAGERDI, centru jedné z největších geotermálních oblastí na Islandu. THINGVELLIR (UNESCO) – největší tektonická puklina západního Islandu, místo, kde byl založen v roce 930 jeden z nejstarších parlamentů na světě. Dále procházka v aktivní oblasti GEYSIR. „Otec Geysir“ podle kterého vzniklo toto pojmenování je dnes již téměr nečinný. Aktivní gejzír STROKKUR chrlí každých 10 minut vřelou vodu až do výše 20 m. Poté zastávka u tzn. „Zlatého vodopádu“ a zároveň snad nejznámějšího na Islandu GULFOSS, kde voda padá do hloubky 32 m. Průjezd kolem dosud činného vulkánu HEKLA na ubytování.
3. den: Ráno přejezd do termální oblasti LANDMANNALAUGAR – nádherná vulkanická oblast s velkým množstvím fumarol, rhyolitových hor s aktivní postvulkanickou činností, bahenních sopek či ledových jeskyní. To vše v kombinaci se starou lávou vytváří nádherné kombinace barev. Odjezd na jižní pobřeží. Zastávka u vodopádu SELJALANDSFOSS, u nějž lze vstoupit až za vodní stěnu a ve Skogaru u vodopádu SKOGAFOSS. Ubytování.
4. den: Dopoledne projedeme obrovské lávové plošiny ELDHRAUN a písečné naplaveniny řeky Skeidará až dojedeme k plošně největšímu evropskému ledovci VATNAJÖKULL (8400 km2), NP SKAFTAFELL. Zde je nepřeberné množství řady kratších výletů – přímo k ledovci a ledovcové bráně, nebo k vodopádu SVARTIFOSS, který se řítí do údolí přes místy převislé čedičové sloupy, příp. až k dalším vodopádům Hundafoss a Thófafoss. Dále přejezd k malebné ledovcové laguně JÖKULSÁRLÓN a kolem pobřeží Atlantického oceánu a podél nádherných fjordů dojezd na východ Islandu do oblasti EGILSSTADIR. Ubytování.
5. den: Z městečka Egilsstadir přejezd téměř liduprázdnou vysočinou do oblasti severního Islandu. Průjezd kolem nejvodnatější řeky Islandu JÖKULSA Á FJÖLLUM se zastávkou a výletem k velkolepému kaňonu, jemuž vévodí nejmohutnější evropský vodopád DETTIFOSS, který je 100 m široký a 45 m vysoký. Řeka se kaňonem valí v mnoha peřejích a dalších menších vodopádech, možnost výletu k vodopádu SELFOSS. Kaňonem řeky dojedeme až k ASBYRGI – mohutný obloukovitý skalní útvar, „hrad bohů“. Přes HUSAVÍK, oblast velryb, dojezd na nocleh.
6. den: Celý den v oblasti jezera MÝVATN (Komáří jezero). Je to nejnavštěvovanější místo Islandu, v jehož okolí uvidíme všechny islandské zázraky od jeskyní s horskými jezírky, krátery, lávová skaliska, pseudokrátery, až po sirné prameny. Překrásný pohled na lávové útvary uprostřed jezera Mývatn se nám naskytne na vyběžku do jezera z lesíka HÖFDI. Přímo u jezera navšívíme skalní město DIMMUBORGIR – Temné hrady – lávové město staré 2000 let, jehož výška dosahuje až 20 metrů. Až do jezera Mývatn stékala láva z kráteru HVERFJALL. Výlet u sopky KRAFLA (naposledy činná v 18. století) a kráteru VITI (Peklo). Nocleh.
7. den: Zastávka u vodopádu GODAFOSS. Hlavní město islandského severu AKUREYRI, ležící asi 100 km jižně od polárního kruhu. Přejezd do okolí farmy ÓSAR s výhledem na útes HVÍTSERKUR s možností spatření tuleňů. Zastavíme u čedičového hradu BORGARVIRKID a v BLÖNDUÓS si prohlédneme hypermoderní kostel ve tvaru kráteru. Návštěva skanzenu lidové architektury GLAMBAUER. Ubytování.
8. den: Přejezd na jih, oblast kolem řeky HVÍTÁ s půvabnými meandry, největší rekreační oblast Reykjavíku. Výlet k nejvyššímu islandskému vodopádu GLYMUR, který se valí do úzké soutěsky z výšky 200 m. Dojezd do oblasti Reykjavíku.
9. den: Navštívíme hlavní město Islandu REYKJAVÍK, ve kterém žije asi 60 % obyvatel státu. Zajímavá katedrála, možnost návštěvy úchvatné produkce o islandských sopkách. Odpoledne koupání v BLUE LAGOON – termální koupaliště Modrá laguna, které je uprostřed lávového pole s 38 stupňů teplou a světle modrou vodou. Ubytování.
10. den: Odlet v brzkých ranních hodinách.