Mexiko - Velká mexická cesta

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Mexiko - Velká mexická cesta

Prozkoumat celé Mexiko najednou je téměř nemožné. My vám nabízíme možnost podrobného poznání části Mexika od jeho středu po jeho jižní část. Zprostředkujeme vám nejlepší dovolenou vašeho života, při které poznáte krajinu suché stepi s kaktusovými lesy i krajinu zelených deštných pralesů a zasněžených horských vrcholků či bělostné dlouhé pláže Karibiku. Prastará koloniální městečka plná barevných kostelíků a domečků vám naznačí, že se nacházíte v zemi naprosto odlišné od naší domoviny. Mexiko je země plná přátelských domorodých lidí, země vůní a barev, která je proslulá nekončícími fiestami, tancem a temperamentní hudbou. Zveme vás na cestu za poznáním pravého Mexika, říše olmécké, mayské i aztécké! Provází Petr Komarovský.

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z ČR do obřího hlavního města rozkládajícího se v centrální vysočině - MEXICO CITY. Transfer do hotelu v centru města. Procházka městem, při které navštívíme historické centrum, kterému vévodí 3. Největší náměstí ZÓCALO obklopené katedrálou a prezidentskými paláci. Malebnou ulicí Avenida 5 de Mayo projdeme k Latinsko americké věži TORRE LATINOAMERICANA s rozhlednou a kavárnou – výhled je odsud opravdu velkolepý, za jasných dnů je vidět v dálce Popocatépetl. Přímo naproti nás nadchne nádherná mramorem zdobená operní stavba PALACIO DE BELLAS ARTES a přilehlý park ALAMEDA, kde si krátce odpočineme a budeme pozorovat hemžící se proudy lidí. Odpoledne se metrem přesuneme do oblasti kojotů zvané COYACÁN, možnost návštěvy MUSEO FRIDA KAHLO nebo MUSEO LÉON TROTSKY, které stojí téměř vedle. Večer tradiční mexický večer s hudbou, tancem a mexickými specialitami.
3. den: ranní odjezd na prohlídku největšího mexického starověkého města, které je povinnou zastávkou při cestě do Mexika – TEOTIHUACÁN. Mohutná Pyramida Slunce či Měsíce vás naprosto nadchne, možná je to i uvolněnou atmosférou, jelikož zde můžete na jednotlivé pyramidy i vylézt a vychutnat si tak krásné výhledy do okolí i na Cestu mrtvých CALZADU DE LOS MUERTOS. Poté se přesuneme do období Toltéků v TULE, která je proslulá kamennými postavami válečníků (každý je 4,5 m vysoký). Návrat do Mexico City. V případě dostatku sil večerní prohlídka pestrobarevného trhu LA MERCED, kde je možné nakoupit téměř vše, zejména oblíbené pálivé chilli papričky a agávové či banánové listy. Poté návštěva MUZEA TEQUILY A MEZCALU (možnost ochutnávky tequily, mezcalu nebo margarity) na PLAZA GARIBALDI oblíbeném mezi tradičními hudebníky mariachi, které zde můžete vidět.
4. den: ranní odjezd do španělského koloniálního města PUEBLA, které je přeplněné krásnými barevnými kostelíky. Po krátké prohlídce zamíříme dále až do hornaté magické oblasti OAXACA se stejnojmenným městem v údolí VALLES CENTRALES. Oaxaca je stále ještě osídlena domorodou populacím věnující se řemeslné výrobě a mexickému umění. Večerní procházka náměstí s množstvím kaváren, restaurací a s katedrálou PALACIO DE GOBIERNO, jejíž stavba byla po léta komplikována množstvím zemětřesení. Budeme také moci ochutnat regionální kukuřičnou tortillu "tlayudu con mole negro" a horkou čokoládu z produkce čokoládovny Mayordomo.
5. den: pokračování v prohlídce fascinujících míst ve VALLES CENTRALES. Výjezd na náhorní planinu ve výšce 400 m, kde se nachází zapotécké hlavní město MONTE ALBÁN s pozoruhodnými hrobkami. Dnes také navštívíme tkalcovskou vesnici TEOTITLÁN DEL VALLE, kde nepotkáte téměř jiný krámek než krámek s koberečky, pokrývkami či tkanými kabelkami (mercados de artesanías), vše si zde můžete za velmi příznivé ceny zakoupit. Odpoledne se schladíme v jezírkách s minerálními prameny HIERVE EL AGUA, které se nachází na třpytivými minerály pokrytém skalním útesu s dechberoucím výhledem do okolí. Dnešní nocleh strávíme v malém předkolumbovském městečku Mitla.
6. den: brzká ranní prohlídka Mozaikového nádvoří a Sloupové síně v MITLE. Následuje přejezd pobřežní částí Oaxacy do nížinaté oblasti státu CHIAPAS osídleného indiánským obyvatelstvem a porostlého převážně džunglí. Večerní příjezd do příjemného koloniálního města CHIAPA DE CORZO.
7. den: dnes nás čeká krátká procházka k řece Grijalva, která protéká kaňonem SUMIDERO, jež je zároveň národním parkem. Nasedneme do člunu a proplujeme kaňonem mezi strmými skalními stěnami dosahujícími výšek až 1 000 m. Během plavby jistě potkáme volavky, rajky, kormorány nebo supy., při troše štěstí i krokodýla. Po tomto úžasném zážitku přejedeme mlžnými lesy chiapaské vysočiny do hlavní vesnice Tzotzilů – SAN JUAN CHAMULA, kde budeme mít možnost shlédnout některý z náboženských obřadů nebo barevný chamulských kostel TEMPLO DE SAN JUAN. Podobně laděná je i vesnice SAN LORENZO ZICANATÁN, kde uvidíme obyvatele v tradičních krojích. V podvečer se s naším minivanem dostaneme do skutečné perly Chiapasu – SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS, která dříve byla centrem levicových rolníků – Zapatistů a dnes je mekkou bohému ze všech koutů světa. Bohémská atmosféra je opravdu všudypřítomná.
8. den: dnešní cesta do mayského města v džungli PALENQUE nám nabídne možnost zastávek u monumentálních vodopádů AGUA AZUL s třpytivými jezírky zasazenými v bujaré džungli a u 35 m vysokého vodopádu MISOL-HA s rozmanitou tropickou vegetací a jeskyní. Večerní procházky v městě Palenque.
9. den: ruiny v PALENQUE patří k mexickým divům světa, jistě si je oblíbíte. Ruiny se skládají z asi 500 budov rozprostřených v rozlehlé zelené džungli. Projdeme si celý areál, největší a nejkrásnější je však skupina Templo de las Inscripciones s Hrobkou červené královny. Závěr dnešního dne již strávíme na YUCATÁNSKÉM POLOOSTROVĚ ve městě CAMPECHE na břehu Mexického zálivu, které je opevněné koloniálními baštami a pevnostmi.
10. den: projížďka po starodávné cestě Ruta Puuc bohaté na archeologické lokality. Prozkoumáme UXMAL s oválnou dominantou CASA DEL ADIVINO (Kouzelníkův dům) či rozlehlé Nádvoří jeptišek s královskou školou, popř. další z mnoha významných míst tohoto areálu. Ještě než dorazíme do "bílého města" MÉRIDY, vykoupeme se v jedné z mnoha jezírek s podzemní vodou v hlubokých jeskyních, které jsou v mayském jazyce nazývány cenoty. Večer již individuální volno v Méridě a možnost ochutnání výtečné yucatánské kuchyně, např. limetkové polévky "sopa de lima".
11. den: dnes vyrazíme do státu Quintana Roo na březích Karibiku. Na cestě nás čeká nejslavnější mayské naleziště CHICHÉN ITZÁ s dominantou Kukulkánovy pyramidy a s Velkým míčovým hřištěm atd. Odpoledne příjezd do plážového letoviska PLAYA DEL CARMEN. Volný program, koupání na dlouhé písečné pláži.
12. den: individuální program v Playa del Carmen – možnost lodních výletů se šnorchlováním, nákupů na pěší zóně Quinta Avenida, návštěva některého z vodních parků s atrakcemi, např. Xel-Há, popíjení, či pozorování úchvatných východů a západů slunce.
13. den: individuální program, v případě zájmu krátký přejezd trajektem na protější korálový ostrov COZUMEL nebo na ostrov ISLA MUJERES, možnost zapůjčení skútru a okružní projížďka kolem ostrova se zastávkami na koupání a opalování.
14. den: výlet do místa s nejkrásnější panenskou pláží s tyrkysovou vodou na březích mexického Karibiku - TULUM. Prohlídka archeologické lokality z období úpadku mayské civilizace, která je umístěna na útesu. Návrat do Playa del Carmen.
15. den: odjezd z Playa del Carmen ke břehům největšího sladkovodního jezera BACALAR s tyrkysovou vodou a stejnojmenným ospalým městečkem opevněným španělskou pevností s muzeem, která byla vybudována na ochranu před piráty. Poté se již vydáme dál od moře, více do vnitrozemí, abychom doputovali do archeologického naleziště KOHUNLICH v nádherném lesoparku, kterému vládne Chrám masek s maskami slunečního boha. Večer se již zabydlíme v našem hotýlku v městečku XPUJIL, které je perfektním výchozím bodem pro poznávání přírodní rezervace Calakmul, která na nás čeká další den.
16. den: brzy ráno odjezd do nitra PŘÍRODNÍ REZERVACE CALAKMUL, abychom měli šanci vidět některé z ptáků, které jsou po ránu nejaktivnější (tukani, divocí krocani atd.). A jak už je u Mexika zvykem, i zde si prohlédneme archeologické vykopávky, které jsou ukryty hluboko v džungli. Následuje odjezd do centra Olméků, do státu Tabasco. Ubytování ve VILLAHERMOSE.
17. den: v parku LA VENTA ve Villahermose dnes můžeme obdivovat obří olmécké hlavy z čediče, které sem byly převezeny z původního olméckého města La Venta za účelem ochrany před masivní těžkou ropy, která tyto vzácné archeologické objevy ohrožovala. Součástí parku je i venkovní muzeum a tropická zahrada s množstvím zvířat. Později se vydáme do státu Veracruz, ale na cestě ještě zastavíme v Kakaové haciendě v COMALCALCU, abychom se podívali, jak se zpracovává kakao. Přejezd do poklidné krajiny na úbočí vulkanické Sierry de los Tuxtlas, kde přenocujeme v městečku SANTIAGO TUXTLA, kde se nachází další kolosální olmécká hlava.
18. den: přejezd pobřežní cestou do velmi starého městečka TLACOTALPAN proslulého zpracování cukrové třtiny a její produkcí. Návštěva přístavního hrdinského města VERACRUZ - město bylo poslední mexickou državou Španělů než byli odsud vyhnáni. Město i celý stát Veracruz jsou proslulé pěstováním kávy. Odjezd na ubytování v horském středisku XALAPA.
19. den: ráno se vydáme z Xalapy na chutnou snídani přímo do tradičního muzea kávy v městu proslulém nejenom kávou, ale i orchidejemi – COATEPEC. Poučíme se o tom, jak se káva zpracovává, a pokračujeme Následně nás čeká přejezd zpět do Mexico City, při kterém budeme mít možnost vidět nádhernou krajinu vulkánů (Cofre de Perote či Pico de Orizaba).
20. - 21. den: individuální program v Mexico City, dle letového řádu odlet zpět do ČR.