Polsko, Německo - Krajem zaháňských a pomořanských knížat až za bohem Svantovítem

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: autokarem Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Polsko, Německo - Krajem zaháňských a pomořanských knížat až za bohem Svantovítem

Zavítejte s námi do světa tajemných hradů a útulných městeček v malebném slezsko-lužickém pomezí, do kraje tajemných Bobřanů i na panství zaháňské. A kromě vojvodství lubušského poznáme i Západní Pomořansko včetně slavných přímořských letovisek na polském Baltu. Navšívíme věhlasný přístav Štětín, kde po válce také Československo mělo své výsostné území. V druhé části putování přejedeme do německého Pomořanska-Meklenburska. Zde se ve slavných hanzovních městech Rostock, Stralsund, Wismar, Anklam či Greifswald ponoříme do světa hrázděných domů, katedrál ve stylu severské cihlové gotiky či malebných zámků a klášterů. Poznáme také kraje a ostrovy, jež v raném středověku osídlili slovanští Lutici a Obodrité, a právě tyto národy nám kromě místopisných názvů připomenou i pohanské svatyně a skanzeny. Zájezd provází Kamil Hanák.

Stravování: snídaně

8x snídaně, možnost přikoupení večeří.

Ubytování: hotel

8x nocleh v hotelu se snídaní v 2lůžkových pokojích.

Program zájezdu

1. den: brzy ráno odjezd z ČR do Polska. Za hranicemi nejprve navštívíme romantický hrad CZOCHA. Po zastávce ve městě LUBAŃ v polské Lužici nás v údolí řeky Bóbr čeká městečko LWÓWEK ŚLĄSKI (Löwenberg) s gotickou radnicí a katedrálou, impozantní hrad GRODZIEC a podvečerní malebné město BOLESŁAWIEC, kde budeme nocovat.
2. den: nejprve navštívíme zámek v ŻAGANI spjatý s Albrechtem z Valdštejna, rodem Lobkoviců i zde pohřbenou Kateřinou Vilemínou Zaháňskou. Ve městě ZIELONA GÓRA sejdeme od Oranžérie na Vinném vrchu na renesanční STARY RYNEK a pak si prohlédneme ŚWIEBODZIN s druhou největší sochou Krista na světě, ŁAGÓW s hradem johanitů-maltézských rytířů a bunkry německého opevněného systému OSTWALL. Při cestě na hotel se stavíme v opatství GOŚCIKOWO-PARADYŻ. Nocleh v GORZOWIE WIELKOPOLSKIM.
3. den: po snídani nás čeká STARGARD SZCZECIŃSKI s nádhernou katedrálou ve stylu cihlové gotiky i zachovalé hradby. Zbytek dne strávíme v metropoli Západního Pomořanska, ve ŠTĚTÍNĚ. Prohlédneme si renesanční zámek pomořanských vévodů, katedrálu svatého Jakuba, pozdně gotický LOITZŮV DŮM, Senné náměstí se Staroměstskou radnicí, Věž Sedmi plášťů, Bránu pruské cti, Národní muzeum, futuristickou Štětínskou filharmonii a nábřeží WAŁY CHROBREGO s Námořním muzeem. Na noc přejedeme do KOSZALINU.
4. den: dopoledne zahájíme prohlídkou DARLOWA se zámkem pomořanských vévodů a také Erika I, krále Dánska, Švédka a Norska. Na baltském pobřeží navštívíme lázeňské město KOLOBRZEG (Kolobřeh) s vyhlášeným majákem a po prohlídce historického náměstí ve městě TRZEBIATÓW a románsko-gotické katedrály ve městě KAMIEŃ POMORSKI nás přivítají lázeňské MIĘDZYZDROJE (Mezizdroje) se slavným DLOUHÝM MOLEM a PROMENÁDOU HVĚZD. Na nocleh přejedeme do letoviska Świnoujście (Svinoústí).
5. den: po snídani si projdeme ŚWINOUJŚCIE a pak se přesuneme do Německa. První zastávkou na ostrově USEDOM (Uznojem) bude válečné raketové výzkumné středisko v PEENEMÜNDE se slavnými modely V-2. Zašlou slávu starých časů si vychutnáme v pomořanských městech WOLGAST (Volhošť) a ANKLAM. Odpoledne zasvětíme malebnému univerzitnímu městu GREIFSWALD, jehož památky byly za poslední války ušetřeny od zničení. Zde spíme dvě noci.
6. den: ráno přejedeme na největší německý ostrov RUJÁNA. Přemístíme se na nejvzdálenější mys KAP ARKONA s hradištěm slovanského kmene RÁNŮ a svatyní slovanského božstva SVANTOVÍTA. Na poloostrově JASMUND navštívíme v národním parku křídový útes KÖNIGSSTUHL a jezírko HERTHASEE s posvátným hájem a slovanským sídlištěm. Posléze se zastavíme v elegantním lázeňském městečku PUTBUS. Zbytek odpoledne strávíme ve skvostu severoněmecké architektury, v hanzovním městě STRALSUND.
7. den: první část dne věnujeme největšímu meklenburskému městu ROSTOCK (Roztoky). Prohlédneme si náměstí NEUER MARKT s barokní radnicí a gotickým dómem, výstavní ulici KRÖPELINERSTRASSE i nejstarší univerzitu severního Německa. Po poledni se po procházce uličkami přímořského letoviska WARNEMÜNDE necháme unést monumentální krásou cisterciáckého kláštera v lázeňském městě BAD DOBERAN (Dobřany). Zbytek dne strávíme v jednom z nejkrásnějších měst bývalé NDR, v hanzovním WISMARU. Zde budeme i nocovat.
8. den: ráno si ve městě GADEBUSCH prohlédneme nejstarší cihlový kostel v Meklenbursku a zamíříme do Florencie Severu - do města SCHWERIN (Zvěřín). Pokocháme se Radničním náměstím, dómem, slavnou obrazárnou, ale především neorenesančním zámkem. Odpoledne se zastavíme v rekonstruovaném slovanském hradišti v GROSS-RADENU. Den harmonicky zakončíme v malebném městečku GÜSTROW s cihlovým dómem a renesančním zámkem.
9. den: po snídani se v jezerní oblasti NÁRODNÍHO PARKU MÜRITZ nejprve zastavíme u unikátního trojkřídlého zámku BASEDOW a pak na břehu jezera ZIERKER SEE ve slovanské osadě NEUSTRELITZ. Poslední zastávkou bude město NEUBRANDENBURG (Nová Braniboř) se zachovalými hradbami, městskými branami i hrázděnými domy. Odpoledne se vydáme na cestu domů. Návrat do ČR v pozdních nočních hodinách.