Alpské průsmyky a Matterhorn

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: autokarem Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Alpské průsmyky a Matterhorn

jezero Mondsee – Wattens - Ischgl - Samnaun - Sv. Mořic – Berninský Průsmyk – Tirano – Locarno – Caslano – Zermatt – Matterhorn – Gornergrat – údolí Saas – Mattmark – Hochsaas – Gletsch – Eisgrotte – Furkapass – Andermatt - Luzern

Doprava: autokarem

nástupní a svozová místa v ČR zdarma Praha, Brno, Jihlava, Velká Bíteš, Velké Meziříčí, Tišnov Kuřim

Ubytování: hotel

Ubytování je zajištěno v hotelech ve dvoulůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Možno zajistit ubytování 3.osoby na přistýlce bez slevy.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v ranních hodinách. Cestou se krátce zastavíme u jedinečného jezera Mondsee v regionu Solné komory. Odpoledne si prohlédneme areál Křišťálových světů Swarovski ve městečku Wattens v rakouském Tyrolsku. Projdeme kouzelným podzemním světem plným blyštivé nádhery až ke známému obru s křišťálovýma očima chrlícímu vodu. Čeká na nás i největší křišťál na světě, který má 330 tisíc karátů a průměr asi 40 cm. Večer přijedeme na ubytování, kde nás bude čekat večeře.
2. den: Po snídani se z městečka Ischgl, známého centra zimních sportů dostaneme soustavou pěti lanovek do švýcarského Samnaun. Během jízdy lanovkami se vyfotíme v horách přímo na rakousko-švýcarské hranice, uslyšíme pískot místních svišťů a svezeme se první dvoupatrovou lanovkou na celém světě. V Samnaunu budeme mít možnost nakoupit v jediné bezcelní švýcarské zóně. Následně budeme autobusem pokračovat do rodiště zimního turismu a zároveň jednoho z nejnavštěvovanějších středisek zimních sportů na světě – do Svatého Mořice, který leží vysoko v Engadinském údolí a je ideální základnou pro pěší turisty. Po procházce kolem nádherného Mořického jezera nastoupíme do známého červeného vlaku Bernina Express. Budeme míjet několik ledovců a také známé lyžařské středisko Diavolezza, vyjedeme do nejvyššího bodu berninské dráhy k tyrkysovému jezeru Lago Bianco a následně přejedeme přes unikátní kruhový viadukt Brusio. Za italskými hranicemi ve městě Tirano spatříme vzácnou baziliku Madonna di Tirano, poté přestoupíme na autobus a dojedeme na ubytování v Itálii.
3. den: Po snídani budeme projíždět kantonem Ticino, italskou částí Švýcarska. Navštívíme typickou švýcarskou čokoládovnu Alprose v Caslanu a poté se přesuneme k nejslunnějšímu švýcarskému městu Locarno, které je jedním z nejpřitažlivějších míst v kantonu Ticino. Nikde jinde v celé zemi nenajdeme tolik krásných zahrad se subtropickou vegetací a vinicemi, které se rozběhly po přilehlých svazích v okolí tohoto města. Locarno leží na severní výspě jezera Lago Maggiore, které láká krásnou přírodou a pohodovou atmosférou italského podhůří Alp. Nejprve vyjedeme pozemní zubačkou k nejznámějšímu poutnímu místu jižního Švýcarska, poutnímu kostelu Madonna del Sasso a vyhlídce na Lago Maggiore, následně nás čeká prohlídka města a procházka po promenádě okolo jezera. Poté se přes Simplonpass (2 005 m) dostaneme zpět do oblasti horských masívů v nádherném údolí Saas. Příkrá horská úbočí a hluboké rokle dávají pouze tušit, jaké přírodní síly zde mohou působit. Ubytujeme se v hotelu v Saas Tal.
4. den: Ráno se vydáme autobusem přes Matterské údolí do městečka Täsch, ze kterého se svezeme místním vlakem do nejbohatšího švýcarského střediska Zermatt, jež leží uprostřed štítů přesahujících nadmořskou výšku 4 000 m. Společně si prohlédneme centrum Zermattu a následně budeme mít možnost vyjet soustavou lanovek na Klein Matterhorn do nejvýše položené stanice v celé Evropě ve výšce 3 883 m a spatřit špičatou horu přímo před očima. Možný je i výjezd pověstnou ozubnicovou železnicí na vrchol hory Gornergrat, turistika alpskou krajinou mezi horskými štíty nebo procházka soutěskou Gornerschlucht. Navečer se vrátíme na ubytování do hotelu v Saas Tal.
5. den: Po snídani zůstaneme v údolí Saas. Autobusem vyjedeme až na korunu obrovské přehradní hráze Mattmark ve výšce 2 197 m, kde podnikneme procházku kolem přehradní nádrže s výhledy na okolní štíty třítisícových hor včetně vrcholu Monte Moro na hranicích s Itálií. Následně se vyvezeme lanovkou na Hochsaas až do výšky téměř 3 200 m s výhledem na 18 čtyřtisícových vrcholů. Poté se vydáme na cestu přes známý průsmyk Furkapass (2 431 m), který patří k nejkrásnějším ze všech 16-ti švýcarských průsmyků. Ve vesničce Gletsch se nám naskytnou překrásné výhledy na Rhonský ledovec a poté navštívíme ledovcovou jeskyni EIsgrotte se 100 m dlouhým ledovým tunelem. Dorazíme do horského střediska Andermatt, kde podnikneme krátkou vycházku k památníku generála Suvorova, připomínajícímu jednu z krvavých bitev Napoleonských válek. Se Švýcarskem se rozloučíme prohlídkou největšího města centrální části Švýcarska Luzernu na obou březích řeky Reuss a jezera Vierwaldstättersee. Během podvečerní prohlídky projdeme ulicemi Starého města a uvidíme symbol Luzernu – slavný Kapličkový most, místní radnici, mohutné hradby s devíti věžemi nebo moderní kulturní centrum. Po prohlídce města se vydáme na cestu do ČR.
6. den: Příjezd do ČR v dopoledních hodinách.