To nejlepší z Vilniusu + KAUNAS A VODNÍ HRAD TRAKAI + LITEVSKÁ KUCHYNĚ (letecky

Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: snídaně
1 termín od 31. července 2024

Cena zájezdu

od 20 990 Kč


Úzké ulice, schované dvory, barokní kostely, vyhlášené butiky, pekárny, útulná knihkupectví… starobylé i moderní perly půvabného města Pobaltí. Projdete se historickým Vilniusem, nezávislou republikou Užupis i přírodní stezkou. Poznáte bohémský Kaunas. Navštívíte hrad na vodě, největší klášter i typické řemeslné trhy. Vyzkoušíte tradiční kuchyni. Dopřejte si dovolenou a objevujte Litvu! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba) Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba) Slavia A... Celý popis

To nejlepší z Vilniusu + KAUNAS A VODNÍ HRAD TRAKAI + LITEVSKÁ KUCHYNĚ (letecky

Termíny a ceny

31.07. - 04.08.2024 středa - neděle
snídaně letecky
20 990 Kč
cena za 5 dní

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Vilnius – Praha se všemi poplatky
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • doprava letiště – hotel – letiště
  • 4x ubytování ve 3* hotelu
  • 4x snídaně
  • doprava do národního parku Trakai
  • doprava ke klášteru Pažaislis a do města Kaunas
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • odbavované zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • vstupné na místě
  • doporučené kapesné: přibližně 250 EUR
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 900 Kč

Popis zájezdu

To nejlepší z Vilniusu + KAUNAS A VODNÍ HRAD TRAKAI + LITEVSKÁ KUCHYNĚ (letecky

Úzké ulice, schované dvory, barokní kostely, vyhlášené butiky, pekárny, útulná knihkupectví… starobylé i moderní perly půvabného města Pobaltí. Projdete se historickým Vilniusem, nezávislou republikou Užupis i přírodní stezkou. Poznáte bohémský Kaunas. Navštívíte hrad na vodě, největší klášter i typické řemeslné trhy. Vyzkoušíte tradiční kuchyni. Dopřejte si dovolenou a objevujte Litvu!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: V odpoledních hodinách přílet do Vilniusu. Následný přesun z letiště na hotel, ubytování a dle časových možností první seznámení s metropolí. Po příletu do Vilniusu se dopravíme do hotelu, kde se ubytujeme. V závislosti na čase příletu bude následovat případná první společná procházka centrem města.  Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně. 
2. den: Vyrazíme za poklady historického Vilniusu. Projdeme se Starým Městem, poznáme zdejší kostely a ochutnáme vynikající kuchyni. Na závěr dne si dáme do pasu i razítko nezávislé republiky Užupis.  Ráno po snídani se vydáme do Starého Města, historického centra Vilniusu . Centrum bylo v roce 1994 zapsáno na seznam UNESCO a rozkládá se na jižní straně řeky Neri.  Samotné Staré Město je tvořeno mnoha více či méně úzkými a křivolakými uličkami s nádhernou barokní zástavbou , která se soustřeďuje kolem Radničního náměstí. Při procházce v okolí tohoto náměstí si možná budete připadat jako v Praze.   Celý historický Vilnius byl ve středověku obehnán obrannými hradbami s 9 vstupními branami, z nichž se dodnes ve výborném stavu dochovala pouze Brána úsvitu .   Vilnius bývá často nazýván městem kostelů , na jeho území se jich totiž nachází hned 56. Je na nich patrná architektonická různorodost a střet náboženských kultur. Jsou zde klasické římskokatolické kostely, pravoslavné kostely i původní židovské synagogy. My si ty nejslavnější určitě prohlédneme.  Po prohlídce historického centra budeme mít dostatek času na ochutnávku vynikající litevské kuchyně. Určitě doporučujeme vyzkoušet místní pivo nebo nápoj  gira . Gira neboli kvas  je nápoj vyráběný kvašením obilnin s mírným obsahem alkoholu (do 0,5 %) . Volný čas také využijeme k nákupům nádherných rukodělných výrobků. V prohlídce dále budeme pokračovat návštěvou Horního a Dolního hradu, ze kterých se skládá  Litevský hrad .  Dolní hrad je situován na Katedrálním náměstí u řeky Neris . V těchto místech stával honosný hrad, který byl v 16. století centrem celoevropsky věhlasného kulturního dvora. Současná stavba je však nová přesná replika původní stavby, která byla vybudovaná až na konci 20. století. Původní hrad byl totiž v natolik žalostném stavu, že carské úřady rozhodly o jeho stržení.  Horní hrad se tyčí na kopci ihned nad Dolním hradem a jeho funkce byla výhradně obranná. Dnes je z osmiboké Gediminasovy věže úžasný výhled na celé město .  Po prohlídce si odpočineme v krásných Bernardininých zahradách.  Na závěr dne navštívíme nezávislou republiku Užupis . Na východním okraji Starého Města se mostem přes říčku Vilnis dostaneme do recesistické republiky Užupis. Ve skutečnosti malé městské čtvrti tvořené několika málo uličkami s hezky udržovanými domy. Užupiská republika byla vyhlášena vilniuskými umělci a bohémy na Apríla 1997. Jejím prezidentem je vilniuský režisér, její armáda čítá 12 mužů a základní listina lidských práv této republiky obsahuje body typu: „Každý člověk má právo být šťastný.“ či „Každý člověk má právo být nešťastný.“ nebo „Každý pes má právo býti psem.“ „A smrt není povinná.“  Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.
3. den: Čeká nás národní park Trakai s krásným stejnojmenným vodním hradem. Vyzkoušíme také místní speciality. Navštívíme bílé panství Užutrakis a uděláme si procházku naučnou stezkou Varnikai.  Po snídani se vydáme objednaným transferem k jedné z nejvýznamnějších litevských památek – k národnímu parku Trakai , kde se nachází vodní hrad.  Hrad Trakai patří mezi nejoblíbenější místa Pobaltí. Je to pro jeho typický vzhled získaný od červených cihel, i tím, že je na ostrůvku v obklopení vodní hladiny. Dlouhou dobu sloužil jako sídlo litevských knížat, dokud se nepřesídlili do hlavního města země – Vilnius.  Hrad se tyčí na jednom z 21 ostrovů jezera Galvė . Na březích jezera jsou četná přístaviště a není tak divu, že kolem hradu i po celém jezeře plují zástupy lodiček či plachetnic. Jsou i místa, kde je možné se během letních teplých měsíců ve vodě jezera zchladit. Po prohlídce vodního hradu budeme mít prostor k ochutnání místních specialit. Vyzkoušíme i speciality karaimské menšiny .  V městečku Trakai, které čítá asi 6 000 obyvatel, žije přibližně třísetčlenná menšina tureckých Karainů. Jejich předci se sem dostali za vlády knížete Kestutise ve 14. století, kdy je sem přivezl z Krymu jako válečnou kořist. Potomci tehdejší kořisti tady žijí dodnes a uchovávají si svůj jazyk i zvyky. Z tradičních jídel můžeme vyzkoušet například čeburek  (krymskotatarsky: çiberek), fritovanou kapsu z těsta, jehož základem je mouka, sůl a voda. Tato kapsa je plněná masovou směsí ochucenou cibulí a pepřem. Obvykle se poté smaží na slunečnicovém nebo kukuřičném oleji. Podobným pokrmem je burek. Odpoledne si pak prohlédneme nádherné bílé panství Užutrakis a projdeme se po naučné stezce Varnikai . Jedná se o botanickou a zoologickou rezervaci , která měří cca 4 kilometry. K večeru návrat na hotel s průvodcem. 
4. den: Dnes objevíme, co skrývá největší klášterní komplex v Litvě, Pažaislis. Odpoledne věnujeme působivému městu Kaunas, kde využijeme volný čas k nákupům či prohlídce některého z muzeí.  Po snídani se nejprve vydáme objednaným transferem ke krásnému baroknímu klášteru Pažaislis . Klášter byl založen v 17. století a v roce 1831 jej car Alexandr předal ruské pravoslavné církvi . Má skutečně pestrou historii. V sovětské éře zde sídlila psychiatrická nemocnice a ke svým katolickým kořenům se vrátil v roce 1990.  Po prohlídce kláštera se vydáme do nádherného města Kaunas. Kaunas je druhé největší město Litvy a leží na soutoku hlavních litevských řek Neris a Němen (Nemunas). Kromě nádherného dlážděného Starého Města je v Kaunasu řada muzeí, špičkových galerií a na mnoha místech můžeme pozorovat a obdivovat výrazné pouliční umění. Najdeme zde také mnoho vynikajících barů i výbornou kulinářskou scénu.  Jako první se vydáme do baziliky Vzkříšení Páně , bílé betonové katedrály, která se stavěla od roku 1934 celých sedmdesát let. Baziliku charakterizuje strohost, symetrie a jednoduchost, i když její funkcionalistický sloh vyvolává smíšené reakce. Za nacistů zde bylo papírenské skladiště, za Sovětů továrna na radiopříjímače a vysvěcena byla konečně v roce 2004. Z katedrály je ale nádherný pohled na celé město.  Po návštěvě baziliky budeme mít dostatek času na oběd. Můžeme vyzkoušet například šaltibarščiai ,  litevský studený boršč , nebo cepelinai , tedy „cepelíny“, podle podobnosti se vzducholodí. Jsou to obrovské šišky z bramborového těsta , jejíchž náplň tvoří sýr, mesa (maso) nebo grybai (houby). Jsou přelité hustou omáčkou připravovanou z másla, cibule, kysané smetany a kousků slaniny. Jako dezert je možné si dát např. šakotis , Je to dort z másla, bílků a žloutků, mouky, cukru a smetany , pečený na otočném rožni v troubě nebo na otevřeném ohni.  Po výborném obědě se vydáme prozkoumat Staré Město . Kolem rozlehlého otevřeného náměstí v srdci Starého Města stojí půvabné domy německých kupců z 15. a 16. století a v jeho středu bývalá radnice ze 17. století. Volný čas využijeme k ochutnání místních specialit, nákupům či návštěvě některého z muzeí.  K večeru návrat na hotel s průvodcem. 
5. den: Poslední den bude věnován individuálnímu programu a případnému nákupu suvenýrů. Poté bude následovat odlet do ČR. Dnešek bude ve znamení individuálního volna a každý jej může strávit dle své přestavit. Bude také možnost na závěrečné nákupy suvenýrů. Podle letového řádu se pak přesuneme na letiště a odletíme zpět do Prahy .