Krásy Arménie s lehkou turistikou

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: různé Doprava: letecky Strava: snídaně

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Krásy Arménie s lehkou turistikou

JEREVAN – KLÁŠTER KHOR VIRAP - HORA ARARAT - NORAVANK - GORIS - KHNDZORESK - LANOVKA TATEVER - KLÁŠTER TATEV - JEZERO SEVAN - JEZERO PARZ - KLÁŠTER GOSHAVANK - HORA ARAGATS - JEZERO KARI - ZVARNOTS - CHRÁM GARNI - KLÁŠTER GEGHARD - JEREVAN

Doprava: letecky

Doprava do Arménie je zajištěna leteckou společností Austrian

Předpokládaný letový řád (místní časy):

Vídeň - Jerevan 22:35-03:55

Jerevan - Vídeň 04:45 -06:30


Časy letů jsou orientační. Změna letových časů i změna letecké společnosti vyhrazena. Závazné časy letů budou uvedeny v pokynech na zájezd, které budou zaslány zákazníkovi před odjezdem e-mailem nebo poštou.


V ceně letu je jedno odbavené zavazadlo na osobu o hmotnosti do 20 kg a jedno příruční zavazadlo do 8 kg. Rozměry příručního zavazadla: max. 55x40x20 cm.

Program zájezdu

1. den: Večer odlet z Vídně do Jerevanu.
2. den: V nočních hodinách přílet do Jerevanu , po příletu transfer do hotelu a ubytování. Po snídani odpočinek a kolem poledne zahájení poznávání hlavního města Arménie. Odpolední procházka centrem města s množstvím parků, kaváren a posezení - Náměstí Republiky s úřadem vlády, Národní galerií a fontánami, které nabízejí večer úžasný hudební i světelný zážitek, Náměstí Svobody, Kaskády s obchodními centry, uměleckými galeriemi i pěkným výhledem na město. Večer individuální procházky a posezení, ubytování v centru města.
3. den: Po snídani odjezd ke klášteru Khor Virap s nejromantičtější polohou ze všech arménských klášterů s krásným výhledem na údolí Ararat a biblickou horu Ararat . Odjezd do oblasti Areni a procházka jeskynním komplexem Areni , kde byly nalezeny i pozůstatky nejstarší objevené vinárny na světě staré okolo 6.000 roků. Po procházce volno na oběd a odjezd ke klášternímu komplexu Noravank , stále fungujícímu klášteru s přístupovou cestou průsmykem Selim, kterým kdysi vedla hedvábná stezka. Večer příjezd na ubytování do města Goris.
4. den: Po snídani odjedeme k jeskynní vesnici Khndzoresk , kde budeme moci obdivovat panoramatický výhled do jeskyní a přechodem přes závěsný most se dostaneme do areálu jeskyní, které kdysi ubytovávaly až 15.000 obyvatel a kde se nacházely i dva kostely a tři školy. Následně se přesuneme do vesnice Halidzor , odkud přejedeme po lanové dráze Tatev , která je jednou z nejdelších obousměrných lanových drah na světě (délka 5 752 m, doba jízdy 12-17 minut) a prochází nad nádherným kaňonem řeky Vortan až ke klášteru Tatev . Prohlédneme si klášter, odpočineme si během piknik oběda a vydáme se na pěší túru od kláštera Tatev , během které sestoupáme krásnou přírodou do Tatevi Anapat (cca 1,5 hod, 4,5 km, klesání 575 m). Odpoledne odjedeme přes Vardenyantský průsmyk , kde se zastavíme k návštěvě Orbelian caravanserai (14. století) - odpočívadla, které založil princ Chesar Orbelian na trasách bývalé Hedvábné stezky, aby zde ubytoval unavené cestující a jejich zvířata. Večer příjezd na ubytování u jezera Sevan.
5. den: Po snídani budeme pokračovat okolo vysokohorského jezera Sevan , nazývaného smaragd Arménie, kde se nachází i arménská riviéra. Navštívíme zdejší klášter Sevan z 9. stol. s krásnými výhledy na jezero. Poté přejedeme do národního parku Dilijan a vyrazíme na pěší túru od jezera Parz ke klášteru Goshavank (cca 2,5-3 hod, 7 km, stoupání 235 m, klesání 375 m). Navštívíme klášter Goshavank ze 13. století a pokocháme se krásnou krajinou tohoto národního parku. Odpoledne odjezd do Jerevanu , ubytování v hotelu v centru města.
6. den: Po snídani odjezd k nejvyššímu vrcholu Arménie – Mt. Aragats 4 090 m.n.m. a setkání s nomády. Na svazích Mt. Aragats navštívíme pevnostní zříceninu Amberd ve výšce 2 000 m.n.m. a arménský abecední památník, který byl postaven na počest muže, který vymyslel arménskou abecedu. Možnost procházek u jezera Kari . Cestou zpět do Jerevanu zastávka u ruin katedrály Zvarnots ze 7.-10. stol., které jsou vyhlášeny za památku UNESCO. Návrat do hotelu v Jerevanu v centru města a volno k procházkám, nákupům a posezením.
7. den: Po snídani odjezd do vesnice Goght , odkud zahájíme další pěší túru soutěskou kolem řeky Azat z vesnice Goght do vesnice Garni (2,5-3 hod, 8 km, stoupání 110 m, klesání 280 m). Zde se zastavíme na oběd s typickými arménskými pokrmy včetně ukázky pečení zdejšího chleba. Po poledni přejdeme k návštěvě helenistického chrámu Garni z 1. stol. n.l., zasvěceného bohu slunce. Po prohlídce odjedeme do kláštera Geghard ze 13. stol. napůl vytesaného do skály a napůl postaveného z velkých vápencových kvádrů, který je asi nejhezčím arménským klášterem. Byl založen ve 4. století, fungoval nepřetržitě a dodnes se tu provádějí křty. Dřevěný kostel s přistavěnou vstupní halou je nejstarší částí kláštera. V jedné ze tří hal vytesaných do skály teče svatý pramen živé vody. Legenda vypráví, že sem byl přinesen jeden z trnů z Kristovy trnové koruny. Tento klášter je také zapsán na seznam památek UNESCO. Večer návrat do hotelu v Jerevanu.
8. den: Brzy ráno transfer na letiště a odlet do Vídně.