Bosna a Hercegovina - Pohodový týden - Sarajevské hory - balkánské pastorále s příchutí orientu

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: autokarem Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Bosna a Hercegovina - Pohodový týden - Sarajevské hory - balkánské pastorále s příchutí orientu

Sarajevo, překrásná perla v srdci Balkánu s orientální duší, je městem, kde se střetávají mnohá náboženství, kultury, jazyky, vlivy evropského Západu s pohádkovým světem Východu. Nejen atmosféra starého města s vůní koření, bosenské kávy a lahodných specialit je zdrojem velké přitažlivosti bosenské metropole, ale hlavně jedinečná poloha, mezi nejkrásnějšími horstvy Balkánského poloostrova, dává Sarajevu punc výjimečnosti. Pojeďte se na našich toulkách lépe seznámit s malebnými pohořími s panoramatickými výhledy, které lemují Sarajevo ze všech stran, a která ne neprávem byla vybrána jako dějiště 14. zimní olympiády v roce 1984. Zájezd připravil a provází Kamil Hanák.

Stravování: polopenze

polopenze.

Ubytování: hotel

v hotelu ve 2lůžkový pokojích s vlastním sociálním zařízením.

Program zájezdu

1. den: ve večerních hodinách odjezd z ČR. Noční přejezd přes Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko do Bosny.
2. den: dopoledne se zastavíme v královském městě JAJCE se světoznámým vodopádem a dominantním starým hradem. Odpoledne navštívíme malebné městečko TRAVNIK s vyhlášenou osmanskou architekturou, citadelou STARI GRAD a nádhernou pestře malovanou mešitou.
3. den: turistika v pohoří JAHORINA. Po snídani se vydáme od hotelu na vrchol JAHORINA (1 916 m) s dalekým rozhledem po okolních horstvech, odkud budeme pokračovat transverzálou po náhorní plošině GOLA JAHORINA zpátky dolů do údolí (3 hod., ^400 m, ˇ400 m).
4. den: seznámíme se s hlavním městem Bosny a Hercegoviny. Prohlídku SARAJEVA zahájíme návštěvou TUNELU NADĚJE. Posléze se přesuneme na nábřeží MILJACKY do historického centra na BAŠČARŠIJI, kde se seznámíme s hlavními pamětihodnostmi bosenské metropole. Odpoledne se vydáme podél řeky MILJACKY k legendárnímu osmanskému KOZÍMU MOSTU.
5. den: turistika v dominantním pohoří Bjelašnica se skalnatými a travnatými vrcholky. Vyjedeme do olympijského střediska BJELAŠNICA, odkud vystoupáme na nejvyšší vrchol BJELAŠNICA (2 067 m) s překrásnými výhledy na všechna horstva kolem Sarajeva a budeme pokračovat hřebenovkou na druhé dva nejvyšší vrcholy tohoto masivu: KRVAVAC (2 062 m) a VLAHINJA (2 057 m), (6 hod., ^850 m, ˇ850 m).
6. den: v ranních hodinách se zastavíme v lázeňském městě ILIDŽA a projdeme se kolem ŘÍMSKÉHO MOSTU k pramenům řeky Bosny VRELO BOSNE. Odpoledne vyrazíme z centra Sarajeva lanovkou do pohoří TREBEVIĆ k restauraci VIDIKOVAC (1 164 m), odkud vystoupáme na vrchol TREBEVIĆ (1 629 m) s jedinečnými výhledy na Sarajevo. Po hřebenu budeme pokračovat lesem a loukami k horské chatě DOM NA ČELINI a pak sestoupíme do osady JASIK, (3 hod., ^500 m, ˇ500 m).
7. den: turistika v pohoří TRESKAVICA. Z vesničky Trnovo vyrazíme po značené cestě nejkrásnějším horstvem Bosny a Hercegoviny kolem horské chaty Josip Sigmund k VELIKEMU JEZERU s překrásnými panoramaty na úpatí nejvyšší hory PAKLIJAŠ (2 088 m). Podle situace budeme pokračovat k dalšímu z pěti romantických horských jezer (CRNO, PLATNO, BIJELO a MALO JEZERO), (6 hod., ^700 m, ˇ700 m).
8. den: pro dobrodružnější povahy jsme připravili ze SARAJEVA procházku místy, kudy vedla legendární úzkokolejka BOSNISCHE OSTBAHN po starých mostech a opuštěných tunelech. Případně dokončíme prohlídku města výstupem na pevnost VRATNIK, procházkou po nejstarší čtvrtí ALIFAKOVAC či OLYMPIJSKÝM MUZEEM. Ve večerních hodinách se po rozloučení s nezapomenutelnou orientální atmosférou BAŠČARŠIJE vydáme na zpáteční cestu přes Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko domů.
9. den: návrat do ČR.