Galapágy, Ekvádor - přírodní krásy a historie země na rovníku

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel Doprava: letecky Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Galapágy, Ekvádor - přírodní krásy a historie země na rovníku

Ekvádor možná není tak populární země jako sousední Peru či Kolumbie, skrývá však fantastické scenérie hor, vulkánů a pralesů v kombinaci s pestrou kulturou původních obyvatel, které rozhodně stojí za to navštívit. Výlet na Galapágy dělá z této cesty jedinečný cestovatelský i životní zážitek. Pojeďte s námi navštívit 8. nejbiodiverzní zemi světa, kde žije 2 700 živočichů (z toho 14 % endemitů), 20 000 rostlin (21 % endemických) a kde lesy tvoří 35 % území. Provází Petr Komarovský.

Program zájezdu

1. den: přílet do GUAYAQUILU, přesun do hotelu, příprava na cestu na Galapágy. Na večerní prohlídku města vyrazíme dle časových možností a toho, jak se budeme po dlouhém letu cítit.
2. den: odlet na GALAPÁGY, po příletu na ostrov BALTRA přejedeme lodí na ostrov SANTA CRUZ, kde se ubytujeme a seznámíme se s programem a podmínkami pobytu na ostrovech. Podvečerní vycházka k pláži v centru městečka, kde se setkáte s nejedním místním obyvatelem ze světa živočišné říše.
3. den: hned ráno vyrazíme na výlet po ostrově. Čeká nás např. GARRAPATERO BEACH, kde bude pro vás setkání s takovým množstvím leguánů, až je to ohromující. Pestrobarevnost krabů a jejich projevy chování donutí fotografovat či natáčet i ty, kteří to běžně nedělají. CERRO MESA vás naopak ohromí nádhernými přírodními útvary původních vulkánů, velmi originální bude jistě i jeskyně tzv. LAVA TUNNELS. A, samozřejmě, se blíže seznámíme s želvami obrovskými - jedním ze symbolů Galapág.
4. den: ráno vyrazíme za pozorováním lachtanů a dalších druhů leguánů. Setkání s jakýmkoliv živočichem bude pro nás jistě naprosto výjimečným zážitkem, jejich důvěra v člověka, víra, že jim nechceme ublížit, je fascinující a zavazující zároveň.
5. den: tento den věnujeme exkurzi do DARWINOVA CENTRA, kde se podrobně a odborně seznámíme s vývojem nejen souostroví, ale i celé fauny a především savců. Pak se už připravíme na návrat na pevninu. Zájezd s * odlet z Prahy, přílet do GUAYAQUILU, transfer na ubytování. Spojení se skupinou vracející se z Galapág. Další program je již společný.
6. den: brzy ráno vyrazíme autem z GUAYAQUILU pod nejvyšší horu Ekvádoru - CHIMBORAZO (6 380 m) do výšky cca 4 500 m. Čekají na nás nádherné scenérie, obzvlášť při západu slunce. Je však nutné počítat s větrným a chladnějším počasím, rozhodně to však stojí za to. Pravděpodobně uvidíme i lamy, které pohled na zasněžený vrchol Chimborazo ještě umocní.
7. den: NP COTOPAXI v okolí této slavné sopky patří k nejnavštěvovanějším v Ekvádoru. Je to monumentální činná sopka, která dominuje širokému okolí a je nesmírně fotogenická. Dá se fotit dokonce i při příletu do Ekvádoru - včas vás na to v letadle upozorníme. Snad budeme mít štěstí na dobrou viditelnost.
8. - 9. den: QUITO - hlavní město má sice všechny aspekty velkoměsta, ale zároveň si uchovalo tu nádhernou španělskou koloniální atmosféru, a navíc, geografické rozložení města na náhorní planině obklopené vysokými horami tuto až romantickou náladu umocňuje. Toulky starým městem, především večer, jsou nezapomenutelné.
10. den: po cestě z Quita do OTAVALA, známého sídla původních obyvatel, se zastavíme u MITAD DEL MUNDO, tzv. geodetického středu Země, ale jak to vlastně s tím středem Země je, si povíme až na místě samém. Otavaló už dávno není "jen" sídlo s významnou zemědělskou a řemeslnou tržnicí, stalo se vyhledávanou turistickou destinací. Přesto všechno ji určitě nemůžeme vynechat. Pestrobarevnost obyvatel, jejich oblečení a nabízeného zboží nás natolik pohltí, že se budete i jako turisté cítit spíše přirozenou součástí dění v ulicích i na tržnici Otavaló.
11. den: po Otavaló opustíme část tzv. "La Sierra" (pohoří) a přejedeme do oblasti zvané "La Amazonia". Rozdíl nejen hned uvidíte, ale především ucítíte. Vyšší vlhkost, více vody a zeleně, odlišná flora i kultura místních obyvatel. Takže nás čekají divoké toky řek (Cosanga, Napo), vodopády, rostliny a barvy, které jen tak hned neuvidíte.
12. den: město PUYO je asi nejslavnější svojí botanickou zahradou "Las Orquideas", která je však koncipovaná podobně jako safari. Nečekejte tedy záhonky nebo skleníky, ale autentické pralesy. V doprovodu místního botanika je to však fantastický zážitek plný barev a vůní.
13. den: NP SANGAY je zařazen do seznamu přírodního dědictví UNESCO, a právem! Tak krásné až děsivě monumentální panoramatické pohledy na přírodní krásy řada z vás jistě doposud neviděla. Vřesoviště, jezera, potůčky, údolí a úbočí donutí jistě i ty největší "nemilovníky" focení přírody neustále fotit.
14. den: město CUENCA je na seznamu kulturního dědictví UNESCO rovněž, a to pro svůj čistý a zachovalý koloniální ráz. Cuenca patří k nejzachovalejším městům španělské koloniální architektury 16. století v celé Latinské Americe.
15. - 16. den: na závěr putování po celé zemi jsme si nechali relax na pobřeží Pacifiku, v MANGLARALTU. Tady nás čekají krásné pláže, přímořská kuchyně nebo setkání s rybáři (pro ty, kteří si ráno přivstanou).
17. den: poslední den před odletem domů si necháme na největší město Ekvádoru - GUAYAQUIL. Příjemnou procházkou vyjdeme na vrchol LAS PENAS, odkud budeme mít město jako na dlani. Následně zvládneme navštívit i přilehlou tržnici. Pak už se jen připravíme na návrat do ČR.
18. den: přílet do Prahy.