Program zájezdu
1. den: Odlet z Prahy v ranních hodinách (7:20), přílet do Budapešti (8:45). Ubytování a okružní jízda Budapeští. Náměstí Hrdinů s památníkem Milénia, Hrad Vajdahunyad, který byl postaven na počest oslav k tisíciletému výročí osídlení území maďarskými kmeny. Prohlídka Basiliky a budovy Opery. Po prohlídce Peště se přesuneme na prohlídku Budy s Maďarským hradem s Matyášovou branou a pitoreskní Rybářskou baštou. Návštěva centrální tržnice, která je jednou z ukázek tradičního života Budapešťanů. Během prohlídky města bude umožněn oběd (individuálně). Ubytován na hotelu a volno. Den je zakončen v typické maďarské restauraci - čárdě ve Vadasparku, s tradičním folklorním představením doprovázeným cikánskou hudbou a večeří - brandy, předkrm, menu o 3 chodech, 2 dl vína, voda, káva.
2. den: Falcsút, Etyek, Rendek, Kecskemét – celodenní odborný program
Po snídani odjezd do vesničky Felcsút, nedaleko Budapeště a návštěva BIO farmy s ochutnávkou kozích sýrů. Na farmě se chovají kozy druhu André (1 ha, 100 koz), které jsou pro tuto oblast typické. Technologie a výroba mléka probíhá pod přísným dohledem HASP, zároveň v souladu se standardy ISO. Měkké i tvrdé kozí sýry (s vysokým obsahem minerálů a vitamínů, které působí preventivně proti nemocem) jsou vyráběny z pasterizovaného mléka, výroba probíhá bez konzervantů a produkty se exportují vždy čerstvé. Farma má rozlohu 1 ha, na kterém se chová 100 ks koz. Na závěr návštěvy je připravena diskuze na téma chov a krmení hospodářských zvířat, předpisy a právní úpravy pro majitele malých farem.
Krátký přejezd do vesničky Etyek, která je typická produkcí vína. Vinice produkují víno značky Chardonnay, Welschriesling, Muscat, Cabernet franc….Návštěva místní vinice (25 ha vinic) s ochutnávkou 4 druhů maďarského vína.
Návštěva Bio farmy Berta v Kalocsa – 15 minutová prezentace společnosti, 40 minutová návštěva ekologického centra se zaměřením na zpracování potravin – sušení a konzervování zemědělských plodin, následuje diskuze s odborníkem na dané téma. Součástí prezentace je ochutnávka rakytníkové šťávy. Přejezd do města Kecskemet, ubytování, večeře.
3. den: Puszta, NP Kiskunság, Kerekegyháza – celodenní odborný program
Po snídani návštěva farmy ve městě Orgovány zaměřené na pěstování sezónních plodin dle aktuálního vývoje (papriky, rajčata, slunečnice, kukuřice – bude upřesněno dle aktuálního růstu plodin – malozemědělci – 25 ha výměra). Farma Venyige Tanya.
Po exkurzi následuje přejezd na typickou maďarskou „farmu“ v oblasti stepního kraje – Puszty. Program zahrnuje představení v maďarském národním stylu - jízda na koni, drezura koní, jízda na vozíku taženém koňmi, osly nebo voly. Program je zakončen bohatým obědem - menu o třech chodech v tradiční restauraci, s cikánskou kapelou, ochutnávka tradiční meruňkové pálenky (barack pálinka) s pikantními vdolečky.
Po obědě následuje prohlídka Eko farmy v Rendeku (rozloha farmy 20 ha, 30 prasat mangalica, 25 ovcí druhu Racka, hovězí dobytek a drůbež, původní maďarské rostliny a byliny). Farma se nachází v srdci Národního parku Kiskunság. Národní park má rozlohu 80 000 ha a rozkládá se v záplavové oblasti Dunajské delty. Tato oblast je plná močálů, které jsou vhodným hnízdištěm vodního ptactva. Ekologické zemědělství se na farmě provozuje již 12 let, pěstují zemědělské plodiny v kombinaci s chovem původního maďarského skotu. Po skončení prohlídky následuje diskuze s majitelem farmy na téma ekologického zemědělství v Maďarsku.
Možnost návštěvy farmy pěstující žito – vstupné 7,5 EUR/osoba při 20 PAX – 30-60 min.
Po návštěvě farmy přesun k městu Kecskemet, okružní jízda městem a ubytování v hotelu a večeře.
4. den: Ásotthalom, Sibiel – půldenní odborný program a přejezd do Rumunska
Po snídani návštěva farmy Faki Tanya v Ásotthalom - prezentace farmy vlastnící „endemický“ druh prasete Mangalica (Faki Tanya - 60 ha, mají chov vlastního druhu prasete mangalica zvaný „Happyg”, jehož genetický původ vychází ze 70% z druhu mangalica). Prohlídka chovu dle aktuálních podmínek, které musí být v souladu se striktními veterinárními předpisy. Diskuze s chovatelem na dané téma.
Následuje přejezd do Rumunska, za hranicemi návštěva farmy s ovcemi a kozami (cca 500 kusů), informace o chovu ovcí a koz v Rumunsku a o vyplácení státních dotací malým firmám, diskuze na dané téma. Přejed do města Sibiel a ubytování v hotelu Reghina Popa*** v Sibiel. Večeře v tradičním rumunském duchu s ochutnávkou vína a pálenky.
5. den: Sibiel, Sibiu, Bran, Brasov – polodenní odborný program a přejezd na do centrální části Rumunska
Po snídani malá okružní jízda městem Sibieu a přejezd do malebného městečka Sercaia, návštěva výzkumné a vývojové stanice pro chov buvolů. Stanice pečuje o 100 – 200 ks zvířat. Diskuze na dané téma s odborníkem. Přejezd do města Bran a návštěva Drákulova hradu. Návštěva farmy Bucegi blízko Moeciu de Sus (farma může být uzavřena, v případě nepříznivých povětrnostních podmínek), Návštěva farmy Bucegi, se zamřením na výrobu mléčných produktů v souladu s nařízeními EU i Rumunskými. Ubytování v hotelu Bradul v Brašově. Večeře v hotelu.
6. den: Po snídani následuje návštěva ekologické zahrady nedaleko Brašova, přednáška o ekologických trendech v Rumunsku. Poté je krátká prohlídka města Brašov. Cestou návštěva hradu Peles v Sinaia. Ve večerních hodinách příjezd do Bukurešti. Ubytování v Bukurešti, večeře v hotelu.
7. den: Po snídani následuje prohlídka města s průvodcem. Prohlídka nejznámějších bukurešťských pamětihodností – palác rodiny Kretzulescu, zařazený roku 1972 na seznam památek UNESCO, prohlídka muzea a zároveň prezidentského paláce Cotroceni. Historické centrum bylo vážně poškozeno zemětřesením roku 1977, při kterém zahynulo 1500 osob. Po tomto roce bylo v Bukurešti postaveno mnoho moderních budov v duchu socialistického realismu. Procházka modermíni bulváry vystavěnými po roce 1972, pro které se Bukurešt také někdy přezdívá “Paříž východu”. Individuální strava.
Ve 12:30 transfer na letiště, odlet do Prahy v 15:20.