To nejlepší z Nepálu + NÁRODNÍ PARK CHITWAN (letecky z Prahy)

Ubytování: hotel **** Doprava: letecky Strava: snídaně
1 termín od 3. prosince 2024

Cena zájezdu

od 62 990 Kč 69 990 Kč


Kam za poznáním, exotikou i dobrodružstvím? Zkuste Nepál… Objevíte skryté poklady podhůří Himalájí. Projdete se tajemným Údolím Káthmándú. Východ slunce nad horskými velikány, pohled na Annapurnu i národní park Chitwan vás ohromí. A ještě nakouknete pod pokličku místní kuchyně. Poznávejte s odvahou a dopřejte si nepálské zážitky z první ruky! Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla. V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně. Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak. Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba) Slavia D - Travel High 2.0 + STORNO (174 Kč / den / osoba) Slavia E - Travel OVERSEAS 2.0 +... Celý popis

To nejlepší z Nepálu + NÁRODNÍ PARK CHITWAN (letecky z Prahy)

Termíny a ceny

03.12. - 15.12.2024 úterý - neděle
snídaně letecky
Sleva 10% 69 990 Kč 62 990 Kč
cena za 13 dní

Informace o cenách

Cena zahrnuje

  • letenka Praha-Káthmándú-Praha se všemi poplatky (let je s přestupem)
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • transfer letiště-hotel-letiště
  • služby průvodce (mimo individuální volno)
  • služby místního průvodce
  • 10x ubytování (3x Káthmándú, 2x Chitwan, 2x Pokhara,1x Bandipur, 1x Nagarkot, 1x Balthali)
  • 10x snídaně
  • 1x společná večeře v Káthmándú
  • 1x oběd v NP Chitwan
  • 2x večeře v NP Chitwan
  • 1x oběd u chrámu Manokamana
  • představení národních nepálských tanců
  • výlety a vstupy dle programu (lanovka na Sarankot, 2 hod. rafting na řece Trishuli, lanovka k chrámu Manokamana, projížďka lodí na jezeře Phéva, vstup a program v NP Chitwan)
  • podpora při trekkingu – podpora místního průvodce
  • 2x láhev vody na den

Cena nezahrnuje

  • zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • vyřízení víz do Nepálu: platba 30 USD při příletu na letišti
  • fakultativní vyhlídkový let nad Mt. Everest: 270 USD
  • obědy a večeře mimo program
  • doporučené kapesné: přibližně 350 USD/os. (včetně vstupného a bakšišného)
  • nápoje a další výdaje osobní povahy
  • fakultativní výlety/služby mimo program
  • doporučujeme kapesné přibližně 250 EUR (včetně vstupné a dopravy na místě)
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 7 500 Kč

    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Popis zájezdu

To nejlepší z Nepálu + NÁRODNÍ PARK CHITWAN (letecky z Prahy)

Kam za poznáním, exotikou i dobrodružstvím? Zkuste Nepál… Objevíte skryté poklady podhůří Himalájí. Projdete se tajemným Údolím Káthmándú. Východ slunce nad horskými velikány, pohled na Annapurnu i národní park Chitwan vás ohromí. A ještě nakouknete pod pokličku místní kuchyně. Poznávejte s odvahou a dopřejte si nepálské zážitky z první ruky!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba)
Slavia D - Travel High 2.0 + STORNO (174 Kč / den / osoba)
Slavia E - Travel OVERSEAS 2.0 + STORNO (250 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
v NP Chitwan je v ceně zájezdu zahrnutý oběd a 2x večeře
1x společná večeře v Káthmándú
1x společný oběd u chrámu Manokamana
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracíchu

Ubytování: hotel ****

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Káthmándú s jedním přestupem.
2. den: V dopoledních hodinách přiletíme do hlavního města Nepálu Káthmándú, ubytujeme se v hotelu a po krátkém odpočinku se vydáme na první průzkum historického centra města.   Hlavní město Nepálu leží ve výšce 1 300 až 1 400 m n. m. v zeleném údolí Kathmandu Valley . Celé údolí je historickým centrem Nepálu a nachází se zde přes 130 důležitých památek, mezi kterými je sedm na seznamu UNESCO. Naši prohlídku začneme na slavném náměstí Durbar (UNESCO) v blízkosti starého královského paláce s mnoha chrámy a svatyněmi. Uvidíme i slavný palác živoucí bohyně Kumárí .  Dále se vydáme na západní okraj města, kde vystoupáme k slavnému „opičímu chrámu“  Svájambhú (UNESCO), jenž patří mezi nejstarší náboženská centra v Nepálu. Vedle slavné stúpy a mnoha svatyní se nám odsud otevře i krásný výhled na město.  Na závěr se krátce zastavíme v zahradě Garden of dreams , odkud se vydáme prozkoumat turistickou čtvrť Thamel s mnoha obchody a restauracemi, kde si také u společné večeře vychutnáme typické nepálské speciality .  Návrat na hotel a nocleh v Káthmándú. 
3. den: V brzkých ranních hodinách se zájemci mohou vydat na fakultativní vyhlídkový let k nejvyšší hoře světa Mt. Everestu. Po návratu a snídani strávíme celý den v Údolí Káthmándú.  Pro zájemce je v případě příznivého počasí na dnešní ráno připraven fakultativní zážitek v podobě letu k nejvyšší hoře světa . Při vyhlídkové trase vrtulníkem cestovatelé obletí Mount Everest a naskytnou se jim skutečně nezapomenutelné výhledy na tento horský velikán. Po návratu budeme pokračovat v objevování pokladů Údolí Káthmándú . V údolí, kam vedle hlavního města patří ještě Pátan a Bhaktapur  a které je od nepaměti hlavním náboženským a kulturním centrem země, bude jistě velkým zážitkem návštěva Pašupatináthu (UNESCO), který je nejposvátnějším hinduistickým místem v Nepálu. Jeho chrámy a spalovací gháty u posvátné řeky Bágmatí jsou často nazývány „Malým Váránasím“ .  Dále přejedeme do tzv. Malého Tibetu  a centra tibetské komunity, do města Boudhanáth (UNESCO), kde mimo jiné najdeme i největší nepálskou stúpu, odkud na okolí shlížejí slavné Buddhovy oči . Stúpa byla postavena na obchodní stezce, a tak byla hojně využívána buddhistickými obchodníky. Hlavními příchozími ovšem byli poutníci (a posléze i uprchlíci) z Tibetu. Pro ně se stal Boudhanáth symbolem míru a svobody v tomto světě. Spousta z nich se usídlila právě kolem této svatyně. Proto se jí také říká „Malý Tibet“ . Dnešní program pak zakončíme na královském náměstí Durbar ve městě Pátan (UNESCO), které je krásnou ukázkou névárské architektury.  Návrat na hotel a nocleh v Káthmándú.
4. den: Po snídani se vydáme do nejznámějšího a také nejstaršího nepálského národního parku Chitwan. Zájemci mohou při cestě do národního parku podniknout rafting na řece Trishuli.  Po snídani se cestou zastavíme u řeky Trishuli, kde mohou zájemci podniknout nenáročný rafting .  Poté se vydáme lanovkou k chrámu Manakamana , kde budeme mít objednaný výborný tradiční nepálský oběd . Po výborném obědě se vydáme do NP Chitwan .  Po příjezdu do parku se ubytujeme, v případě času krátká procházka po okolí.  Národní park Chitwan byl vyhlášen v r. 1973 a o 11 let později byl zapsán i na seznam UNESCO. Nepálské vládě se zde daří poměrně úspěšně ochraňovat více než 700 druhů zvířat . Tehdejší královské loviště mezi řekami Gandak a Rapti,  přezdívané „srdce džungle“, je dnes krásnou ukázkou lužních luk a subtropických lesů, kde mohou návštěvníci zahlédnout nepřeberné množství divoké zvěře, např. tygry, medvědy pyskaté, divoké slony, gaviály, levharty a kriticky ohrožené nosorožce .  Večer nás čeká společná večeře a také představení místních tradičních tanců.  
5. den: Celý den strávíme v NP Chitwan, kde je pro nás připravený pestrý program v ceně zájezdu.  Po snídani vyrazíme na pozorování ptactva , během kterého uvidíme volavky, čápy, ledňáčky a třeba i ohroženého dropa bengálského či orla indického.  Následovat bude společný oběd, jízda na kánoích a také návštěva sloního centra . Po obědě vyjedeme v džípech na safari a s trochou štěstí zahlédneme vedle řady zvířat i tygry a možná i nosorožce. Budeme moci tak obdivovat rozmanitou krásu zdejší flóry a fauny. Program ukončíme při dalším pozorování okolní nádherné přírody.  Návrat na hotel, večeře a nocleh v NP Chitwan. 
6. den: Vypravíme se do Pokhary. V tomto centru horolezců navštívíme horolezecké muzeum a projedeme se loďkou po řece Phéva. Zájemci si mohou vyšlápnout k Pagodě míru a užít si výhled na Himaláje.  Po snídani se vydáme na přejezd do Pokhary , která patří mezi hlavní turistická centra země. V její blízkosti se nachází hned tři „osmitisícovky“, včetně slavné Annapurny. Po příjezdu do města Pokhara si prohlédneme horolozecké muzeum a projedeme se na loďce po jezeře Phéva , na němž leží chrám Tal Varáhi , zasvěcený jedné z reinkarnací boha Višny. Jezero je z jedné strany pokryté hustým subtropickým porostem, tzv. Rání Banu (Královnin les), z druhé sítí restaurací, krámků a hotýlků. Pokhara je také centrem hlavně pro horolezce a ostatní dobrodruhy, kteří odsud vyrážejí na treky kolem slavné Annapurny. Annapurna měří 8 091 metrů , což z ní dělá desátou nejvyšší horu světa a jednu ze 14 osmitisícovek. Annapurna v překladu ze sanskrtu znamená Bohyně sklizně . Ve městě žije i početná populace uprchlíků z Tibetu. V minulosti se v Pokhaře usazovaly komunity hippies. Na závěr se zájemci mohou vydat na výšlap k Pagodě míru , odkud se v případě dobrého počasí otevře krásný výhled na okolní masiv Himaláje.  Návrat na hotel a nocleh ve městě Pokhara.
7. den: Ráno vyrazíme lanovkou na kopec Sarankot a užijeme si krásné výhledy. Pak objevíme perly v okolí Pokhary. Prohlédneme si soutěsku na řece Sétí i vodopád David Fall a chrám v Bindhyabasini. Za úsvitu vyjedeme lanovkou na kopec Sarankot (1 600 metrů) , odkud se nám naskytne dechberoucí výhled na masiv Annapurny , horu Dhaulagiri či posvátnou horu Machhapuchhare .  Po snídani se vydáme prozkoumat okolí Pokhary a navštívíme například soutěsku na řece Sétí , vodopád David Fall či tibetský uprchlický tábor, kde si budete moci nakoupit tradiční suvenýry.  Pokharou protéká řeka Sétí , která vytváří úzké, až 30 metrů hluboké soutěsky. V některých částech města se ztrácí z povrchu a klesá až do hloubky 50 metrů. Sétí znamená bílá – barva, kterou řece dodává místní vápenec.  Na závěr navštívíme nejstarší hinduistický chrám města Bindhyabasini . Chrám Bindhyabasini je nejstarší chrám ve městě v Nepálu, pravidelně přitahuje velké množství místních obyvatel z celé země i cizinců. Hlavní chrám je zasvěcen bohyni Bindhyabasini , Bhagawati, která je reinkarnací Kali .   Chrám se nachází na malém kopci a je přístupný po kamenných schodištích. Výhledy na Himaláje ze severu chrámu jsou úchvatné, zatímco z jihu je vidět rozloha města Pokhara.  Odpoledne nás ještě čeká krátká procházka v okolí či volno ve městě.  Návrat na hotel a nocleh.
8. den: Po snídani se vydáme do Bandipuru, který je ukázkou kultury a architektury Névárí. Je známý svou přírodní krásou, v jeho blízkém okolí se nachází několik vyhlídkových bodů na Himaláj.  Bandipur je známý především svou zachovalou kulturní atmosférou starých časů. Ulice města Bandipur jsou lemovány typickými dřevěnými domky z 18. století se zdobenými balkony, které připomínají kupeckou minulost. Byl totiž velmi důležitou zastávkou na obchodní trase mezi Indií a Tibetem . Při společné procházce vesnicí uvidíte řadu dílniček, obchodů s tradičními suvenýry a mnoho kaváren , kde se u čaje budete moci kochat krásnými výhledy. Ulice Bandipuru jsou obložené kavárenskými zahrádkami a balkonovými stoly, kde si můžete odpočinout v odpoledním slunci s knihou v ruce a s bezplatným Wi-Fi připojením. Aktivnější jedinci mohou vyrazit na některý z vyhlídkových bodů či si udělat krátký trek po okolí. Za nádhernými výhledy se můžete vydat k chrámu Tani Mai , který leží na kopci Gurungche . Cesta zabere necelých třicet minut a na samotném vrcholu budete odměněni malebnými výhledy na město a hory na pozadí jasné oblohy. Hodinou chůze z Bandipuru se dostanete do největší nepálské jeskyně Siddha Guha . Deset metrů široká a přes 750 metrů dlouhá jeskyně byla objevena v roce 1980. Vchod do jeskyně je úzký, následně se otevírá do obrovské klenuté komory plné stalaktitů, stalagmitů a netopýrů. Dál pak najdete zvlněné vápencové útvary. Nocleh na hotelu v Bandipuru. 
9. den: Čeká nás celodenní přejezd horskými průsmyky a nepálskou krajinou až do města Nagarkot, které patří mezi nejlepší panoramatická místa v okolí hlavního města.  Z Nagarkotu, který leží v nadmořské výšce 2 200 metrů, uvidíme nejenom celé údolí Káthmándú, ale v případě dobrého počasí je vidět až na Mount Everest ! Ubytování v Nagarkotu a nocleh.
10. den: Dopoledne nás čeká nejstarší hinduistický chrám v Nepálu. Odpoledne navštívíme Bhaktapur, hlavní centrum névárské kultury, které se pyšní řadou nádherných paláců a chrámů. Za úsvitu se vydáme na jednu ze slavných vyhlídek na masiv Himaláje a v případě dobré viditelnosti uvidíme nejvyšší horu světa Mount Everest.  Po snídani se vydáme na krátký trek k nejstaršímu nepálskému hinduistickému chrámu Changu Narayan (UNESCO). Chrám na kopci Changu Narayan , který se nachází čtyři kilometry severně od Bhaktapuru, je nejstarší svatyně Višnu v Údolí Káthmándú. Byla založena již v roce 325 n. l. a je jednou z nejkrásnějších a historicky nejdůležitějších struktur Nepálu.  Odpoledne se zastavíme v Bhaktapuru (UNESCO), hlavním centru névárské kultury , které bylo v minulosti hlavním městem Nepálského království.   Bhaktapur, což doslova znamená město oddaných , je jedním z královských měst v Údolí Káthmándú. Je také tradičním městem řemeslných umělců, zejména pak řezbářů, kteří v průběhu staletí vyzdobili množství zdejších chrámů a dalších staveb.  Společně si projdeme centrem města, které je plné historických budov, paláců i chrámů. Centrem Bhaktapuru je náměstí Durbar s několika chrámy, kterým dominuje královský palác s impozantní zlatou bránou. Král, který palác nechal postavit, měl údajně 55 manželek, proto se mu říká palác 55 oken.  Po prohlídce centra dojedeme do města Balthali, kde se ubytujeme. 
11. den: Po snídani se vydáme do vesničky Balthali s typickou krajinou terasovitých rýžových políček.  Během nenáročné procházky po okolí se budeme kochat místní krajinou, venkovským životem a pomalu se rozloučíme s Nepálem.  Odpoledne návrat do Káthmándú, ubytování a nocleh.   
12. den: Dle letového řádu odjezd na letiště v Káthmándú a odlet do Prahy.
13. den: Přílet do Prahy.