Program zájezdu
1. den: Odlet z Prahy do hlavního města Madeiry, Funchalu, následné ubytování.
2. den: Celodenní výlet za poznáním západní části ostrova, během nějž uvidíme nejvyšší madeirské útesy, malebná městečka a vykoupeme se v lávových jezírcích.
Dnes se seznámíme se západní částí Madeiry, kde se nad modrým Atlantikem tyčí ty nejvyšší útesy celého ostrova. Ráno se projdeme podél levády a následně po pobřežní promenádě. Tunelem pro pěší projdeme na pláž, podél níž pokračujeme do rybářské vesnice Camara de Lobos, která je proslulá výrobou lodí a tradičním nápojem Poncha.
Dále již autobusem zamíříme přes průsmyk Encumeada na náhorní plošinu Paul da Serra . Touto plání, v níž budeme často projíždět hustými mraky a vzápětí nad námi zase vykoukne azurově modré nebe, budeme směřovat až do pohádkového lesa Fanal. Projdeme se mezi mohutnými starými vavříny.
Krásnými horskými scenériemi následně sjedeme do malebného městečka Porto Moniz , známého svými lávovými jezírky. Po příjemném koupání se vrátíme na jih podél severního pobřežís mnoha vodopády.
3. den: Pobřežní trek do Porto da Cruz, horský trh.
Vysoké útesy Madeiry nenabízí mnoho pobřežních stezek, ale těch pár stojí opravdu za to.
Ve stráních nad městečkem Machico se napojíme na canicalskou levádu a zanedlouho začneme zlehka stoupat do sedla Boca do Risco . Odtud již vede udržovaná pěšina po skalních útesech a dále eukalyptovým lesem do Porto da Cruz. Tuto fantastickou túru zakončíme výborným obědem (vyhlášená je zde chobotnice) v restauraci na břehu Atlantiku a s koupáním.
ČAS: 4 hodiny / DÉLKA: 11 kilometrů / PŘEVÝŠENÍ: 150 metrů při výstupu, zanedbatelné při sestupu
Cestou zpět zavítáme na horský trh . Na této dynamické tržnici nakupuje půlka ostrova každou neděli vždy čerstvé ovoce a zeleninu, bylinky, kytky, chléb, škvarky, koláče... A pěkně to tu žije . Nechybí samozřejmě poncha a cidra (alkoholický mošt), často i živá folklorní muzika a tanečky .
4. den: Východ slunce na Pico Arreiro (1 818 metrů) a přechod na nejvyšší horu ostrova – Pico Ruivo (1 862 metrů)
Při východu slunce vyrazíme na přechod hřebenovky, po cca 2,5 hodinách chůze nahoru a dolů dojdeme k chatě pod nejvyšším vrcholem a odkud je to nahoru už jen 20 minut. Nebudeme se vracet stejnou cestou zpět, ale sestoupíme 45minutovou pohodovou procházkou na sever, kde nás bude čekat autobus.
V Santaně , známé svými domečky s doškovými střechami , si dáme skvělý oběd a poté zamíříme do vnitrozemí. V Ribeira Frio se projdeme vavřínovým lesem a navštívíme sádky pstruhů. Na závěr nás čeká oblast Monte s kostelem, kde je pohřben poslední český král Karel I.. Zájemci mohou okusit sjezd na proutěných saních (15 EUR/osoba).
ČAS: 4 hodiny / DÉLKA: 8 kilometrů / PŘEVÝŠENÍ: střídavé nahoru a dolů, hodně schodů
5. den: Turistika na náhorní plošině Paul da Serra – Lombo Do Mouro.
Ráno vyrazíme na náhorní plošinu Paul da Serra, kde nás čeká vyhlídková túra plná zeleně, konvalinek stromovitých, a výhledy na jižní i severní pobřeží. Těšte se na vřesovcový les, cestu podél levády, průchod několika tunely (nejdelší cca 20 minut), mnoho vodopádů, kontrasty přírody… Tato trasa je naprosto neznámá, takže zde pravděpodobně nepotkáme žádné turisty.
ČAS: cca 4-5 hodin / DÉLKA: 15 kilometrů / PŘEVÝŠENÍ: minimální
6. den: Dnes nás čeká projížďka jeepy do opuštěných, jiným dopravním prostředkem nedosažitelných, částí ostrova.
Den plný překvapení a adrenalinu, během kterého se džípy vydáme do opuštěných částí ostrova a nahlédneme do života místních v zapadlých vesničkách ve vnitrozemí. Nebudou chybět krásné výhledy ani off-road madeirskou přírodou.
7. den: Trek Boca da Corrida - Pico Grande - Curral das Freiras.
V případě hezkého počasí je toto jeden z nejkrásnějších horských treků, ze kterého můžete vidět téměř celý ostrov . A to během dvouhodinového mírného stoupání a následného 2hodinového klesání do Údolí jeptišek (800 metrů převýšení).
Silní jedinci si mohou trek prodloužit o prudký výstup na horu Pico Grande – 1 657 metrů (prodloužení o 1,5 hodiny). Poté zrelaxujeme v Údolí jeptišek a den ukončíme „žranicí“ v tradiční restauraci, kde vaří pouze masové špízy – národní jídlo Espetada.
ČAS: 5-6 hodin / DÉLKA: 9 kilometrů / PŘEVÝŠENÍ: sestup dolů je dosti náročný na kolena
8. den: Odlet zpět do ČR .