Zimbabwe - ve stopách Emila Holuba

Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel ** Doprava: letecky Strava: vlastní

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Zimbabwe - ve stopách Emila Holuba


Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odlet do Harare v Zimbabwe.
2. den: HARARE: Dopoledne/odpoledne přílet do Harare, transfer do hotelu. Následuje orientační prohlídka města, které si navzdory nedostatku peněz a komplikované ekonomické situaci udržuje koloniální půvab a živost ještě z dob, co bývalo metropolí bývalé Rhodesie.
3. den: SLON NEBO BŮVOL?: Odjezd do rezervace Imire, která se nachází se na území původně tabákové farmy, a která se téměř 30 let stará o zvířecí sirotky a jejich opětovný návrat k životu ve volné přírodě. Specializuje se zejména na záchranu a odchov vzácných nosorožců dvourohých (tzv. Black Rhino), kteří jsou po neustávajících nájezdech pytláků na pokraji vyhubení. V rezervaci není nouze o žirafy, antilopy či slony. Jedna ze slonic se krátce po narození dokonce přidala ke stádu buvolů, kterým nyní - i díky přirozené autoritě svého těla - prostě šéfuje - to se musí zkrátka vidět... Se zvířecími obyvateli rezervace se seznámíme při odpoledním safari.
4. den: TAJEMNÉ GREAT ZIMBABWE: Brzy ráno se zúčastníme krmení vzácných nosorožců dvourohých (jde o neskutečný zážitek) a krátké vycházky se slony. Po snídani vyrazíme směr Maswingo na odpolední prohlídku prastarého královského města, které na svém vrcholu čítalo 18 tisíc obyvatel a dle nálezů čile obchodovalo s Čínou a arabským světem. Ano, navštívíme záhadné Great Zimbabwe, kulturní klenot země zapsaný na seznam UNESCO. Považte! Při budování největší starověké stavby subsaharské Afriky nebyla použita žádná malta. Žulové cihly drží pevně v sobě díky důmyslnému systému poskládání.
5. den: NA STŘECHU SVĚTA : Přejezd do NP Matobo, ráje divokých zvířat, vzácných jeskynních maleb a hlubokých skalních slují. V pozdním odpoledni podnikneme nenáročný výstup na žulový vrch Malindidzimu, který si legendární britský finančník, kolonizátor a zakladatel státu Rhodesie (později Zimbabwe) Cecil John Rhodes vybral za místo posledního odpočinku. Odměnou bude dech beroucí výhled.
6. den: STOPUJEME NOSOROŽCE: Dnes nás čeká lahůdka - totiž pěší stopování nosorožců. Věřte nevěřte, ale být ve volné přírodě a zároveň 10 m od kolosu o hmotnosti 2,5 tuny je jedinečný zážitek. Následuje oběd v překrásném prostředí Matobo Hills a pak pěší výlet (zvládnou i méně zdatní) k hlubokým slujím se vzácnými jeskynních malbami – bush paintings, které jsou rovněž na seznamu UNESCO. No a nakonec zastávka v nedaleké vesnici, kde se seznámíme s životem prostých Zimbabwanů.
7. - 8. den: SAFARI V REZERVACI HWANGE: Odjezd do Národního parku Hwange - největší rezervace Zimbabwe. Hwange je nedotčený, tichý a svůdný. Najdeme zde všechny zástupce velké pětky, na 50 tisíc slonů, početná stáda buvolů, antilop a pakoňů a také šelmy, hlavně šelmy… A mezi nimi lvy, hyeny, levharty, gepardy a smečky vzácných psů hyenovitých, výjimečných a neuvěřitelně nápaditých lovců. Býval také domovem Cecila, pyšného vůdce smečky lvů, který zde v roce 2016 padl ranou z kulovnice amerického zubaře a amatérského lovce. Dojemný příběh byl bohatě medializován, má však svá pokračování – ty však až na místě... Během dvou dnů se v srdci rezervace vydáme na čtyři safari v terénních vozech, dopřejeme si odpočinku u bazénu či hotelovém baru a den ukončíme třeba lahví vína dobrého jihoafrického vína s pohledem upřeným do žhavých uhlíků plápolajícího ohně…
9. den: VE STOPÁCH EMILA HOLUBA: Brzy ráno poslední safari 4x4 v Hwange - good luck! Po snídani odjezd do Victoria Falls. Po příjezdu a ubytování doporučujeme návštěvu koloniálního Victoria Falls Hotel z roku 1904 a Batoga Gorge - vyhlídky na úchvatný katarakt Viktoriiných vodopádů a zběsilé masy řeky Zambezi, která se snaží vymanit ze zajetí stísněných prostor skalní strže pod vodopády. Stylové Lookout Café vám zde bude dobrým společníkem. Odpoledne je pak přichystána plavba po řece Zambezi. Ve zlaté barvě zapadajícího slunce a s drinkem něčeho tvrdšího v ruce se oddáte hřejivé atmosféře četných delt řeky.
10. den: VICTORIA FALLS: DÝM, KTERÝ HŘMÍ...: Prohlídka vodopádů! – jednoho z nejkolosálnějších divů světa. Vzpomeňme v té chvíli na českého cestovatele Emila Holuba, který je autorem vůbec první podrobné mapy vodopádů a jejich okolí. Den si můžete zpestřit některou z volitelných aktivit – kupříkladu letem helikoptérou nad vodopády, stylovou večeří Boma nebo časně ranní, setkáním se lvy.
11. den: OBKLÍČENI SLONY: Ráno opět prostor pro volitelné aktivity. Následuje krátký přejezd do Botswany, ubytování a odpolední safari plavba v rezervaci Chobe, kde žije největší stádo slonů v Africe a která vyniká špičkovými podmínkami pro pozorování zvěře na březích řeky Chobe.
12. den: SBOHEM AFRIKO!: Před úsvitem další safari v Chobe NP. Tentokrát v terénním voze se vydáme za predátory, krokodýly, pasoucími se hrochy či buvoly. Po návratu transfer na letiště a odlet do Evropy.
13. den: PŘÍLET DO PRAHY: