Srí Lanka - Krásy Srí Lanky - Akce Senior 50 ***

cestovani
Je nám líto, ale prodej zájezdu již skončil
Ubytování: hotel *** Doprava: letecky Strava: polopenze

Alternativní zájezdy

Nevyhovují vám alternativní zájezdy, vybírejte z celé nabídky...


Popis zájezdu

Srí Lanka - Krásy Srí Lanky - Akce Senior 50 ***

Poloha: 1. den: Odlet
Odlétáme z Prahy (plánovaný let Praha – Colombo se společností Air Arabia s přestupem v Sharjah)

2. den: Přílet
Po příletu na letiště Colombo bude následovat přivítání a transfer do vašeho hotelu v oblasti Sigiriya. Po ubytování bude následovat informační schůzka s Vašim průvodcem a volný program.
Přenocování v min. 3* hotelu v oblasti Sigiriya. (Hotel Joes nebo podobný)

3. den: Sloní sirotčinec Pinnawala
Po snídani v hotelu se vydáme na prohlídku sloního sirotčince v Pinnawala, kde se už od roku 1975 starají o opuštěné a zraněné slony. Číslo se v poslední době vyšplhalo až na neuvěřitelných více než 65 kusů, včetně nádherných mláďat, které se díky kvalitnímu pečovatelskému programu povedlo v sirotčinci vychovat. Zvláštní pozornost budeme věnovat zejména nejatraktivnějšímu času (9:30 -10:30 a 13:30 – 14:30), kdy můžeme vidět krmení a následné koupání slonů v blízké řece Delhi. Po návštěvě sirotčince se vracíme zpět do našeho hotelu v oblasti Sigiriya.
Přenocování v min. 3* hotelu v oblasti Sirigiya. (Hotel Joes nebo podobný)

4. den: Dechberoucí starodávná skalní pevnost „Sigiriya Rock“ + návštěva domorodé vesnice s „vesnickým safari“, plavbou po jezeře a obědem
Po snídani v hotelu nás čeká nejprve fyzicky náročnější výstup na nejnavštěvovanější památku na Srí Lance – skalní pevnost Sigiriya. Na tomto úchvatném místě, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, nalezneme pozůstatky chrámového komplexu, stejně jako rozsáhlé nástěnné malby. Podle starověké Srílanské kroniky „Culavamsa“ bylo místo vybráno králem Kasyapou (477 - 495 nl.) pro jeho nové město. Svůj palác vybudoval na 200 m vysoké skále tyčící se strmě nad okolní terén a jeho strany ozdobil barevnými freskami. Na malé plošině zhruba v půli této skály nechal král postavit bránu ve formě obrovského lva, která nese jméno Sihagiri – Lví skála. Město a královský palác byly po královské smrti opuštěny. Až do 14. století se zde pak nacházel buddhistický klášter. Po výstupu na vrchol jsme odměněni osvěžujícím větrem, fascinujícím výhledem na symetrické vodní zahrady na úpatí skály a nekonečnou džungli pod námi.
Tento úžasný zážitek ještě tentýž den doplníme o návštěvu místní domorodé vesnice, kde nás čeká spousta dobrodružství. Po sestupu ze Lví skály odjedeme do vesnice Hiriwadunna, abychom se seznámili se způsobem života mimo turistická centra. Prohlídku vesnice začneme procházkou, projedeme se ve volském povoze a projedeme se katamaránem po jezeře. Potom se vrátíme zpět do vesnice, kde pro nás bude ve vesnickém domě připraven tradičním způsobem oběd.
Přenocování v min. 3* hotelu v oblasti Sirigiya. (Hotel Joes nebo podobný)

5. den: Jeskynní chrám Dambulla s královstvím koření v Mathale Garden
Po snídani v hotelu se rozloučíme s oblastí Sigiriya a odjíždíme do města Kandy. Během naší dnešní cesty nás čekají dvě velmi atraktivní zastávky. Nejprve zavítáme do jeskynního chrámu Dambulla, který je dalším pokladem na seznamu památek UNESCO.
Jedná se o nejrozsáhlejší, a především nejzachovalejší jeskynní chrámový komplex na Srí Lance. Na první pohled nás zaujme především množstvím nástěnných maleb a buddhistických, ale i hinduistických soch. Celkem tady můžeme spatřit až 80 zdokumentovaných jeskyní. Hlavní atrakce jsou rozloženy do 5 jeskyní, které obsahují sochy a obrazy související s lordem Budhou a jeho životem. Uvidíme v nich neuvěřitelných 153 soch Buddhy, 3 sochy králů Srí Lanky a 4 sochy věnované bohům (mj. sochy hinduistických bohů Vishny a Ganeshy). Nástěnné malby se rozprostírají na ploše 2100 m2 a při pohledu na stěny jeskyní můžeme vidět pokušení démona Mary a Budhovo první kázání.
Podruhé pak zastavíme v Mathale, konkrétně v zahradě koření, kde roste nejlepší koření na Srí Lance, potažmo i na světě. Tato ostrovní země je neodmyslitelně spjata s produkcí koření a my dostaneme exkluzivní příležitost vidět, odkud právě to nejlepší koření pochází.
Po skončení prohlídky se vydáme do našeho nového hotelu ve městě Kandy. Jedná se o jedno z nejkrásnějších měst na Srí lance, které je známé svou malebnou krásou, bohatou kulturní hodnotou a patří na seznam památek UNESCO.
Přenocování v min. 3* hotelu v oblasti Kandy. (Hotel Topaz nebo podobný)

6. den: Botanická zahrada, prohlídka města, chrám Buddhova zubu, večer tradiční show kandyjských tanců
Po snídani v hotelu nás dnes čeká velmi pestrý program. Nejdříve se přesuneme kousek za město do Královské botanické zahrady Peradeniya, ležící zhruba 5 km od hranic Kandy. Světově proslulou je zahrada především díky ohromné sbírce orchidejí. Najdeme v ní ale také přehlídku koření, palem nebo léčivých rostlin. Překvapit by nás neměly dešťové přeháňky. Uvádí se, že po 200 dnů v roce se tady vyskytují srážky. Ty ale rozhodně neodradí návštěvníky, kterých je pravidelně každý rok přes 2 miliony.
Dalším bodem programu šestého dne pak bude prohlídka města Kandy a návštěva chrámu Buddhova zubu. Tento chrám s originálním názvem, který je umístěný v královském palácovém komplexu, hrál historicky významnou roli. Údajně se v něm nachází pozůstatek zubu zakladatele buddhismu Siddhárty a traduje se, že ten, kdo je držitelem relikvie, je držitelem správy země.
Samotný Buddhův zub je uzavřen ve zlaté nádobě ve tvaru „Dágoby“ (buddhistická relikvie). Uvnitř je dalších šest podobných nádobek, které se postupně zmenšují a zapadají do sebe. Buddhův zub se nachází až v poslední a zároveň nejmenší schránce.
Na závěr nás ještě čeká tradiční taneční show. Kandyjský tanec je považován za národní tanec Srí Lanky a každý večer se koná představení s ukázkou těchto tanců. Je to směs klidných, ladných pohybů a akrobatických prvků. Tanečníci jsou oblečeni v pestrobarevných kostýmech a ozdobeni množstvím šperků. Show bývá zakončena chůzí po žhavém uhlí.
Přenocování v min. 3* hotelu v oblasti Kandy. (Hotel Topaz nebo podobný)

7. den: Pevnost Galle Dutch Fort
Po snídani se vydáme do města Galle, kde si projdeme město a příjemnou procházkou dojdeme k našemu hlavnímu bodu dnešního dne. Navštívíme největší koloniální holandskou pevnost v jihovýchodní Asii - Galle Dutch Fort. Další z památek na seznamu světového dědictví UNESCO, tyčící se nad Indickým oceánem. Kromě pevnosti je zajímavé i samotné město Galle, které fungovalo jako obchodní centrum v dávné minulosti. Po prohlídce pevnosti pokračujeme v cestě do města Ahangama, kde se ubytujeme.
Přenocování v min. 3* hotelu v oblasti Ahangama.

8. den: Prohlídka pamětihodností v Colombu
Po snídani nás čeká dopoledne chvilka volného času, který můžeme využít např. k návštěvě pláže. Poté se odcheckujeme z hotelu a následovat bude transfer do Colomba, největšího města Srí Lanky. Colombo leží na západním pobřeží ostrova a je přilehlé k městu Šrí Džajavardanapura Kotte. Jedná se o rušné město, kde se mísí moderní architektura s koloniálními budovami z dob Britského impéria. Počet obyvatel dosahuje 760 000 a do roku 1978 bývalo politickým hlavním městem, než ho nahradilo Šrí Džajavardanapura Kotte. Po příjezdu se ubytujeme v hotelu a bude nás čekat odpolední program. V Colombu absolvujeme okružní jízdu městem a uvidíme nejvýznamnější místa této metropole. Objevíme budovu Starého Parlamentu, Hlavní nádraží, náměstí Nezávislosti nebo chrám Gangarama. Po prohlídce Colomba nás čeká návrat na hotel.
Přenocování v min. 3* hotelu v oblasti Colombo. (Hotel Ocean Edge nebo podobný)

9. den: Volný den
Dnes nás čeká volný den, který strávíme dle své libosti. Můžeme relaxovat na pláži, poznávat krásy Srí lanky nebo se domluvit s průvodcem na extra výletu (v případě žádosti více osob).

10. den: Odlet zpět do Prahy
Dnes naše poznávání bohužel a končí a čeká nás transfer na letiště Colombo a let zpět do Prahy.


Poznámka: - Tato akce platí pouze pro osoby starší 50 let. Osoby mladší 50 let jsou za příplatek 2 000 Kč / osoba.
- Změny programu nejsou plánovány, ale jsou vyhrazeny.
- Konkrétní jména hotelů jsou upřesněny na místě delegátem. Fotografie ubytování u nabídky jsou ilustrativní.
- Výlety vč. transferů na jednotlivá místa, vstupů do navštívených objektů či památek a výkladů průvodců a obědů nejsou zahrnuty v základní ceně zájezdu. Výlety si lze zakoupit ve formě balíčku na místě u delegáta.
- Počet dětí u poznávacích zájezdů je omezen. Děti jsou na vyžádání u CK.
- Klienti mohou vycestovat pouze s cestovním pasem s platností minimálně 180 dnů v den příjezdu
- Místní povinnou vládní a regionální taxu: 50 EUR / osoba / pobyt. Taxa se hradí po příletu v hotovosti u delegáta. Tuto taxu není možné vybrat předem a zahrnout do ceny zájezdu.
- PRO OBČANY ČESKÉ REPUBLIKY PLATÍ VÍZOVÁ POVINNOST.
Pro vstup na Srí Lanku jsou zapotřebí dva dokumenty – platný cestovní pas a turistické vízum, které je zpoplatněné. Vízum je zpravidla vydáváno pro jeden vstup na délku pobytu 30 dnů. Každý zájemce o pobyt na ostrově se musí před příjezdem na Srí Lanku elektronicky registrovat na www.eta.gov.lk (ETA=Electronic Travel Authorization) a zaplatit platební kartou 35,- USD za turistické vízum. V systému ETA vyplní požadované osobní údaje, číslo pasu, jeho platnost a předpokládané datum příjezdu a odjezdu. Na jím zadané kontaktní údaje obdrží vyrozumění o přijaté platbě a souhlas se vstupem na území Srí Lanky, který platí 3 měsíce. Platba prostřednictvím ETA je možná i po příletu na letišti v ceně 40,- USD. Doporučujeme vám zajistit si víza elektronicky již před vaším odletem do destinace. Při příletu je následně třeba vyplnit Immigration Landing Card. Každý návštěvník se musí prokázat pasem (s platností minimálně 6 měsíců od data vstupu), předložit zpáteční letenku i doložit dostatečné finanční prostředky na dobu pobytu.
Víza Vám rádi zajistíme ve spolupráci s místní agenturou za administrativní poplatek 1300,-Kč/os.

Srí Lanka
Srí Lanka od 21. ledna 2021 povolila přílety zahraničních návštěvníků, kromě osob, jež v posledních 14 dnech pobývaly na území Velké Británie (týká se i cestujících, kteří přes Británii jen tranzitovali).

Všichni občané ČR si před cestou na Srí Lanku musí obstarat vízum, tzv. elektronickou cestovní autorizaci, "ETA", a to prostřednictvím portálu http://www.eta.gov.lk/slvisa/. ETA je doručena cestujícímu e-mailem ještě před cestou na Srí Lanku. Získat vízum na Srí Lanku až po příletu na Srí Lanku na rozdíl od minulosti není možné. Před podáním žádosti o vízum je třeba provést rezervaci v jednom z tzv. "bezpečných a zabezpečených úrovně 1" ("Safe and Secury). Ten po provedení rezervace vydá referenční číslo, jež musí žadatel uvést ve vízovém formuláři v části kontaktní údaje, kde je žádán o uvedení místa pobytu na Srí Lance. Seznam takto označených hotelů je k dispozici na této adrese: https://sltda.gov.lk/storage/common_media/Level1SafeandSecureHotels19.01.2021Update97154777.pdf. Při podání žádosti musí být dále vložen doklad o sjednání cestovního pojištění s krytím 50 000 USD na jeden měsíc. Veškeré informace týkající se cestovního pojištění jsou uvedeny na této adrese https://sltda.gov.lk/storage/common_media/COVID-19%20Insured%20(1)2114407123.pdf. V neposlední řadě je i součástí vízového procesu potvrzení o tom, že žadatel má u rezervovaného bezpečného a zabezpečeného hotelu úrovně 1, v němž bude pobývat, předem zakoupeny RT-PCR testy, a to v počtu podle délky pobytu.

Pro cestování na Srí Lanku nebyl stanovena délka minimálního pobytu. Po celou dobu však musí být dodržovány podmínky, při jejichž splnění je cestování na Srí Lanku a pobyt na ostrově možný.

V praxi to znamená, že turisté musí být ubytováni po dobu prvních 14 dnů v jednom ze zmíněných bezpečných a zabezpečených hotelů úrovně jedna. Během těchto dvou týdnů mohou hotel změnit. Vždy však musí jít o jeden z bezpečných a zabezpečených hotelů úrovně 1i. Po dobu stejných čtrnácti dnů je turistům plně k dispozici vybavení bezpečných a zabezpečených hotelů úrovni 1 a mohou navštívit 14 schválených turistických míst v rámci tzv. biobublin. Jejich seznam je uveden zde:https://sltda.gov.lk/storage/common_media/Tourism%20Sites%20&%20Attractions547696760.pdf. Pohyb každého cestovatele na Srí Lance během prvních dvou týdnů musí být od začátku do konce naplánován a itinerář nahlášen příslušným úřadům. Doprava k návštěvě schválených turistických míst je možná pouze ve spolupráci s ubytovacím zařízením, neboť v prvních čtrnácti dnech pobytu je použití veřejné dopravy zakázáno. Turisté se mohou volně pohybovat ve svém hotelu a v jeho blízkém okolí (cesta na pláž), hotel však nesmí ubytovat žádné Srílančany. Po uplynutí čtrnáctidenní lhůty mohou turisté navštívit i jiná místa nežli ta povolená v rámci biobublin.

Před odletem na Srí Lanku v době maximálně 96 hodin je každý cestující povinen se nechat otestovat RT-PCR testem a získat negativní výsledek. Jeho prokázání bude vyžadováno při vstupu na palubu a také při příletu. Cizinci se musí podrobit na Srí Lance dalším PCR testům a uhradit je (každý 40 USD), první musí být absolvován hned po příletu na Srí Lanku (viz výše), druhý 5.-7. den, v případě příznaků dříve. Při delším pobytu musí být třetí test absolvován po 10-14 dnech pobytu. Při sedmidenním pobytu na Srí Lance je tak třeba zakoupit dva RT-PCR testy. Pokud zůstane cestující déle než sedm dní, musí si zakoupit tři RT-PCR testy.

Celkové shrnutí podmínek, za nichž lze aktuálně cestovat na Srí Lanku, jsou uvedeny na stránkách Úřadu pro rozvoj cestovního ruchu na Srí Lance (Sri Lanka Tourism Development Authority – SLTDA):
https://sltda.gov.lk/storage/common_media/MinistryofHealthGuidelinesforAirportOpening992310037.pdf?fbclid=IwAR1D7Xsuzp402kHzveH8PtcXQJfvcjo25NFPD0X2b1c-Hk_hNa1oEjRgs50
a na adrese: https://www.srilanka.travel/helloagain/.

Stravování: polopenze

Snídaně/Polopenze formou bufetu dle vybraného typu stravování. Možnost dokoupení balíčku obědů (6 obědů-formou bufetu) 79 € / osoba / pobyt (platba na místě u delegáta, výše se může změnit). V případě Polopenze je celkový počet večeří 7 (není zahrnuta večeře 16.11.2020)

Ubytování: hotel ***

Vybavení pokojů: Ubytování: hotel "no name" kategorie min. 3*.
K dispozici jsou dvoulůžkové pokoje s možností 1 přistýlky, pokoje jsou vybaveny vlastním sociálním zařízením (toaleta, sprcha nebo vana, fén), telefonem, TV, klimatizací, možnost minibaru (za poplatek) a možnost trezoru (možnost poplatku).
Při poznávacích zájezdech se nejedná o ubytování v žádném konkrétním hotelu. Jména hotelů se dozvíte až po příletu do místa od delegáta. U těchto ubytovacích zařízení nemůžeme zajistit Vaše zvláštní požadavky. Fotografie ubytování v této nabídce jsou pouze ilustrační.